Domowa ciastolina z ziołami i przyprawami
Rodzaj zasobu: Website – Document – Video
Adres internetowy – link https://craftulate.com/homemade-herb-and-spice-play-dough
Język: PL, EN
Opis – streszczenie
Zmysłowe poznawanie ziół i przypraw – wykonanie domowej ciastoliny
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
Badanie, mieszanie, poznanie zmysłowe, poznawanie życia roślin (ziół i przypraw kuchennych)
Myślenie twórcze i krytyczne
Myślenie krytyczne:
Wnioskowanie
Myślenie twórcze:
Działanie kreatywne
Myślenie matematyczne
Odmierzanie składników – mierzenie przy użyciu niestandardowych jednostek miary
Myślenie naukowe
Zadawanie pytań;
Obserwowanie;
Badanie;
Notowanie, nagrywanie przebiegu prac;
Analizowanie;
Wyciąganie wniosków.
Uczenie się, jak się uczyć
Postępowanie zgodnie z instrukcjami
Współpraca i działanie naprzemienne
Inne umiejętności
A/ Język mówiony – słuchanie i przestrzeganie instrukcji; Wzbogacanie słownictwa;
B/ Współpraca – umiejętności uczestniczenia w pracy zespołu;
C/ Koordynacja wzrokowo-ruchowa; Sprawności manualne związane z gotowaniem – mieszanie, ugniatanie;
Domowa ciastolina z ziołami i przyprawami
Cele ogólne
Zachęcenie dzieci do posługiwania się zmysłami w celu poznawania ziół i przypraw
Rozwijanie umiejętności w zakresie słuchania i wykonywania poleceń
Rozwijanie umiejętności gotowania w zakresie mieszania i ugniatania
Rozwijanie zdolności motorycznych
Rozwijanie umiejętności obserwacji
Rozwijanie umiejętności w zakresie zapisywania obserwacji
Rozwijanie umiejętności w zakresie mierzenia
Słownictwo – słowa kluczowe
Przyprawy, zioła, roślina, aromat, sezonowy, mąka, mieszanka, wymieszać, składniki, ciastolina, zagniatać, gładki
Oczekiwane efekty uczenia się
Dziecko:
– postępuje zgodnie z instrukcją robienia ciasta
– bada, jak składniki mieszają się ze sobą
– ćwiczy mieszanie i ugniatanie
– obserwuje, jak łączą się składniki
– współpracuje w małych grupach
– zapisuje wyniki obserwacji
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
Myślenie naukowe:
Zadawanie pytań
Obserwowanie
Badanie
Zapisywanie
Analizowanie
Wyciąganie wniosków
Myślenie twórcze i krytyczne:
Myślenie krytyczne:
Wnioskowanie
Myślenie twórcze:
Działanie kreatywne
Myślenie matematyczne:
Odmierzanie składników
Uczenie się jak się uczyć:
Postępowanie zgodnie z instrukcjami
Współpraca i działanie naprzemienne
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
Koordynacja ręka-oko
Umiejętności związane z małą motoryką
Posługiwanie się językiem mówionym (słuchanie i postępowanie zgodnie z instrukcją)
Rozwój słownictwa
Umiejętności związane z gotowaniem (mieszanie i ugniatanie)
Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa
Współpraca w grupie
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
Zanim zaczniesz, zapytaj uczniów, co rozumieją przez słowa „przyprawy” i „zioła”.
Wyjaśnij, że przyprawa to dowolna wysuszona część rośliny z wyjątkiem liści. Zioło to dowolna zielona lub liściasta część rośliny. Przyprawy i zioła są używane do aromatyzowania i doprawiania potraw, ale nie są używane jako główny składnik.
Poznaj wiedzę i doświadczenie dzieci na temat przypraw i ziół. Przedstaw odpowiedzi dzieci za pomocą mapy myśli (diagramu pająka).
Przykładowe pytania, które można zadać dzieciom: Czy możesz wymienić jakieś przyprawy/zioła? Czy kiedykolwiek próbowałeś jakichś przypraw/ziół? Jak smakowały? Czy były smaczne?
Poinformuj uczniów, że zrobią własną ciastolinę używając przypraw i ziół.
Aktywność
Poproś dzieci, aby pracowały w grupach, przy czym każda grupa używa innej przyprawy do zrobienia własnej kuli ciasta.
Składniki
(Dla jednej porcji)
– ½ szklanki mąki pszennej
– ½ szklanki wody
– 2 łyżki stołowe soli
– 1 łyżeczka winianu potasu (kamienia winnego) lub 2 łyżeczki oleju i ćwierć łyżeczki kwasku cytrynowego
Zioła i przyprawy (dla każdej porcji inne):
– Papryka w proszku 1 łyżka.
– Proszek kakaowy 1 – 2 łyżki.
– Cynamon 1 łyżka.
– Rozmaryn 2 łyżki.
– Ser Cheddar w proszku 1 łyżka.
– Kurkuma 1,5 łyżki stołowej.
– Łagodna musztarda w proszku 1-2 łyżki.
Instrukcja wykonania:
1. Umieść wszystkie składniki w naczyniu i dobrze wymieszaj, aż masa będzie gładka, ale nie ma problemu, jeśli jest kilka małych grudek.
2. Umieść na małym lub średnim ogniu i gotuj. Ciągle mieszaj, aby ciasto uformowało się w kulkę.
3. Umieść kulkę ciasta na papierze woskowym i ostudź.
4. Następnie ugniataj do uzyskania gładkości.
5. Omów, co się stało podczas robienia ciasta. Porównaj także różne kulki ciasta za pomocą zmysłów:
Przykładowe pytania: Co zrobiłeś ze składnikami? (Wymieszałem je razem) / Co się stało ze składnikami? (Połączyły się). Jak myślisz, co by się stało, gdybyś dodał dużo wody? Jak wygląda/ jaka jest w dotyku twoja kula z ciasta? Opisz jej zapach.
Uwaga dla nauczyciela: Podczas mieszania składników zachodzi reakcja chemiczna.
Ewaluacja
Poproś dzieci, aby wypełniły Dziennik Uczenia się (Learning Log) dla tej aktywności – narysowanie/napisanie kroków, jakie trzeba było wykonać, żeby zrobić ciastolinę.
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
– ½ kg szklanki mąki pszennej
– 1 l wody
– ½ kg soli
– winian potasu (kamienia winnego) lub olej i kwasek cytrynowy
Zioła i przyprawy (dla każdej porcji inne):
– Papryka w proszku 1 łyżka.
– Proszek kakaowy 1 – 2 łyżki.
– Cynamon 1 łyżka.
– Rozmaryn 2 łyżki.
– Ser Cheddar w proszku 1 łyżka.
– Kurkuma 1,5 łyżki stołowej.
– Łagodna musztarda w proszku 1-2 łyżki.
Naczynie
Łyżka
Papier woskowany
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Kuchnia lub klasa z dostępem do sprzętów kuchennych (piekarnik)
Literatura – źródła
Domowa ciastolina z ziołami i przyprawami
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)