Ciasto marchewkowe

Okrągłe ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Rodzaj zasobu: Cooking Book

Adres internetowy – link –

Język: PL, EN

Opis – streszczenie

Wykonanie ciasta marchewkowego – rozpoznawanie zdrowych składników ciast

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Zmiana stanu skupienia ciasta, proszek do pieczenia, rośnięcie ciasta

Myślenie twórcze i krytyczne

analizowanie, porównywanie – ocenianie zmiany stanu skupienia ciassta przed i po upieczeniu

Myślenie matematyczne

Odmierzanie składników

Myślenie naukowe

Zadawanie pytań
Prowadzenie badań – przewidywanie

Uczenie się, jak się uczyć

Budowanie zaufania do samego siebie – pewności siebie

Inne umiejętności

– Komunikowanie się z innymi

– doskonalenie motoryki małej, przestrzeganie reguł bezpieczeństwa i dyscypliny.

Ciasto marchewkowe

Cele ogólne

Wzbogacanie wiedzy na temat zdrowych składników potraw
Obserwowanie plastyczności składników
Poznawanie możliwości wykorzystywania składników potraw

Słownictwo – słowa kluczowe

Pieczenie, kształt, plastyczność

Oczekiwane efekty uczenia się

Dziecko:
Rozumie przebieg procesu pieczenia
Wykonuje ciasta o różnych kształtach

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Rozwiązywanie problemów
Inicjatywa
Komunikacja

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

Dzieci wykonują kolejne czynności zgodnie z przepisem, podczas gdy dorosły zadaje pytania:
Krok 1. Przygotuj składniki
Krok 2. Przygotuj materiały
Krok 3. Ubij jajka w misce
Krok 4. Dodaj olej i cukier (lub syrop)
Krok 5. Dodaj mąkę i drożdże
Krok 6. Dodaj sól, cynamon i gałkę muszkatołową
Krok 7. Włóż ciasto do formy
Krok 8. Piecz przez 30 minut w piekarniku
Krok 9. Sprawdź, wykałaczką czy ciasto jest upieczone

Pytanie 1: Dlaczego używamy wykałaczki?
Pytanie 2: Jak myślisz, co dzieje się z ciastem?
Pytanie 3: Czy ciasto wyrośnie? Dlaczego?
Pytanie 4: Dlaczego używamy drożdży?

Krok 10. Ciasto jest gotowe do jedzenia!

Zwróć uwagę, że:
• Substancje o różnych właściwością łączą się w jedno ciasto
• Temperatura powoduje upieczenie ciasta i czyni je jadalnym
• Surowe ciasto jest plastyczne

Ewaluacja

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

2 jajka
140 ml oliwy z oliwek
Pół szklanki cukru (lub syrop z agawy)
3 starte marchewki
1 starta skórka z cytryny
180 g mąki
Sól
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
5 dkg Drożdże
Piekarnik
Foremki na ciasto

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Kuchnia z piekarnikiem

Gorący lód – Eksperyment naukowy

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

2 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

2 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

3 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

2 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

2 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

2 jajka na 3 dostępne

Relation with local traditions of cooking (using local products)

2 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

3 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jedno jajko

Individual work

średnia ilość jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane podświetlone jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/gqHBYE