Ciasto marchewkowe
Rodzaj zasobu: Cooking Book
Adres internetowy – link –
Język: PL, EN
Opis – streszczenie
Wykonanie ciasta marchewkowego – rozpoznawanie zdrowych składników ciast
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
Zmiana stanu skupienia ciasta, proszek do pieczenia, rośnięcie ciasta
Myślenie twórcze i krytyczne
analizowanie, porównywanie – ocenianie zmiany stanu skupienia ciassta przed i po upieczeniu
Myślenie matematyczne
Odmierzanie składników
Myślenie naukowe
Zadawanie pytań
Prowadzenie badań – przewidywanie
Uczenie się, jak się uczyć
Budowanie zaufania do samego siebie – pewności siebie
Inne umiejętności
– Komunikowanie się z innymi
– doskonalenie motoryki małej, przestrzeganie reguł bezpieczeństwa i dyscypliny.
Ciasto marchewkowe
Cele ogólne
Wzbogacanie wiedzy na temat zdrowych składników potraw
Obserwowanie plastyczności składników
Poznawanie możliwości wykorzystywania składników potraw
Słownictwo – słowa kluczowe
Pieczenie, kształt, plastyczność
Oczekiwane efekty uczenia się
Dziecko:
Rozumie przebieg procesu pieczenia
Wykonuje ciasta o różnych kształtach
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Rozwiązywanie problemów
Inicjatywa
Komunikacja
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
Dzieci wykonują kolejne czynności zgodnie z przepisem, podczas gdy dorosły zadaje pytania:
Krok 1. Przygotuj składniki
Krok 2. Przygotuj materiały
Krok 3. Ubij jajka w misce
Krok 4. Dodaj olej i cukier (lub syrop)
Krok 5. Dodaj mąkę i drożdże
Krok 6. Dodaj sól, cynamon i gałkę muszkatołową
Krok 7. Włóż ciasto do formy
Krok 8. Piecz przez 30 minut w piekarniku
Krok 9. Sprawdź, wykałaczką czy ciasto jest upieczone
Pytanie 1: Dlaczego używamy wykałaczki?
Pytanie 2: Jak myślisz, co dzieje się z ciastem?
Pytanie 3: Czy ciasto wyrośnie? Dlaczego?
Pytanie 4: Dlaczego używamy drożdży?
Krok 10. Ciasto jest gotowe do jedzenia!
Zwróć uwagę, że:
• Substancje o różnych właściwością łączą się w jedno ciasto
• Temperatura powoduje upieczenie ciasta i czyni je jadalnym
• Surowe ciasto jest plastyczne
Ewaluacja
–
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
2 jajka
140 ml oliwy z oliwek
Pół szklanki cukru (lub syrop z agawy)
3 starte marchewki
1 starta skórka z cytryny
180 g mąki
Sól
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
5 dkg Drożdże
Piekarnik
Foremki na ciasto
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Kuchnia z piekarnikiem
Gorący lód – Eksperyment naukowy
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Relation with local traditions of cooking (using local products)
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)