Domowe masło w słoiczku
Rodzaj zasobu: website
Adres internetowy – link https://littlebinsforlittlehands.com/how-to-make-butter-in-a-jar/
Język: PL, EN
Opis – streszczenie
Eksperyment – ubijanie gęstej 35% śmietany, żeby zrobić masło w warunkach domowych
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
Oddzielenie molekuł tłuszczu od molekuł wody
(ciała stałego od cieczy), konsystencja, cząsteczki tłuszczu,
kieszonki powietrza.
Myślenie twórcze i krytyczne
Tworzenie przepisów z wykorzystaniem masła zrobionego przez dzieci; Badanie zmian stanu skupienia masła w zależności od temperatury; Przewidywanie.
Myślenie matematyczne
Mierzenie czasu
Myślenie naukowe
Obserwowanie i odkrywanie;
Analizowanie zmian stanu skupienia substancji;
Eksperymentowanie – prowadzenie badań, przewidywanie, testowanie hipotez;
Zadawanie pytań.
Uczenie się, jak się uczyć
Radzenie sobie ze stresem, Umiejętność czekania na swoją kolej podcza wykonywania zadania zespołowego.
Inne umiejętności
Praca zespołowa – Dzielenie się odpowiedzialnością za zadanie;
Domowe masło w słoiczku
Cele ogólne
• Rozwijanie umiejętności obserwowania i odkrywania;
• Wzmacnianie postawy badawczej u dzieci;
• Doskonalenie umiejętności rozwiązywania problemów (przejmowania inicjatywy);
• Tworzenie okazji edukacyjnych do wyjaśniania pojęć: konsystencja, reakcja fizyczna, wygląd, smak, czas, wstrząsanie, oddzielanie ciała stałego od cieczy, roztwór, bita śmietana, powietrze, kieszonki powietrza
• Rozwijanie umiejętności pisania w znaczącym, praktycznym kontekście.
Słownictwo – słowa kluczowe
Konsystencja, reakcja fizyczna, wygląd, smak, czas, wstrząsanie, oddzielenie ciała stałego od cieczy, cząsteczki tłuszczu, roztwór, powietrze, śmietana, bita, kieszonki powietrza.
Oczekiwane efekty uczenia się
• Przeprowadza eksperyment;
• Rozumie proces fizyczny przekształcania gęstej, ubitej śmietany w masło;
• Wyjaśnia pojęcia: konsystencja, reakcja fizyczna, wygląd, smak, czas, wstrząsanie, oddzielanie ciała stałego od cieczy, cząsteczki tłuszczu, roztwór, powietrze, śmietana, bita śmietana, kieszonki powietrza;
• Ubija śmietanę przez około 20 minut;
• Odcedza ciało stałe (masło) z płynu (maślanka).
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
• Zadawanie pytań;
• Projektowanie eksperymentów;
• Testowanie hipotez;
• Wyciąganie wniosków na podstawie zebranych danych empirycznych;
• Motywacja do nauki i zaangażowanie
• Samodyscyplina i samoregulacja uczenia się (autonomia poznawcza)
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
• Dzielenie się pomysłami;
• Koordynacja wzrokowo-ruchowa (ubijanie);
• Podstawowa umiejętność pisania.
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
1. Najpierw napełnij kamienny garnek do połowy gęstą śmietaną do ubijania (35%) i zakręć mocno pokrywkę.
2.Potrząsaj garnkiem przez co najmniej 15 minut.
3. Zadawaj pytania: Jaka była konsystencja śmietany na początku? Co moglibyśmy zrobić, żeby zobaczyć, co dzieje się w garnku? Co stało się ze śmietaną po 10 minutach ubijania?
4.Poproś dzieci, by zaobserwowały i opisały różnice w wyglądzie śmietany na początku i na końcu procesu ubijania.
5.Spróbuj i ciesz się smakowitym masłem!
Ewaluacja
Ewaluacja początkowa:
– Sprawdź jaką wiedzę mają dzieci na temat procesów fizycznych.
Ewaluacja bieżąca – podczas eksperymentu:
– Staraj się, by dzieci stopniowo nabywały podstawowych nawyków autonomii, samodzielności w działaniu, a także rozumiały zasady działania bezpiecznego i efektywnego;
– Zachęcaj dzieci do myślenia twórczego, tworzenia oryginalnych pomysłów, dopracowywania wyjaśnień i ćwiczenia podstawowych umiejętności fizycznych i naukowych;
– Pozwól dzieciom obserwować i eksplorować z ciekawością, a zarazem szacunkiem naturalne, fizyczne otoczenie, a także uczestniczyć w działaniach społecznych i kulturowych;
– Zachęcaj dzieci do rozumienia konieczności istnienia pewnych norm, zwłaszcza norm bezpieczeństwa pracy;
– Zachęcaj dzieci do posługiwania się słownictwem naukowym w odpowiednim kontekście i znaczeniu.
Ewaluacja końcowa:
– By ocenić skuteczność zajęć wykorzystaj kartę obserwacji dziecka, zawierającą najważniejsze elementy zajęć.
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
• Gęsta śmietana (co najmniej 35% tłuszczu) do ubijania
• Kamienny garnek z pokrywką
• Sól (jeśli ją lubisz w maśle – opcjonalnie)
• Książka „The Butter Battle Book” Dr. Seuss;
• sitko (cedzak)
• pojemnik lub szklanka na masło;
• Dodatkowo: świeży chleb, bułeczki lub inne przekąski, na których można
rozsmarować masło.
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Sala przedszkolna lub laboratorium
Literatura – źródła
https://littlebinsforlittlehands.com/how-to-make-butter-in-a-jar/
Domowe masło w słoiczku
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Relation with local traditions of cooking (using local products)
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)