Zupa lodowa – eksperyment z zamrażaniem i topnieniem cieczy nienewtonowskiej
Rodzaj zasobu: website, guidelines, video, game
Adres internetowy – link https://preschoolsteam.com/steam-storytime-for-preschoolers-frozen-oobleck/
Język: PL, EN
Opis – streszczenie
Eksperyment – wykonanie kostek lodu z cieczy nienewtonowskiej, obserwowanie procesu roztapiania się substancji;
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
Zamrażanie, topnienie, temperatura, ciecz, ciało stałe.
Myślenie twórcze i krytyczne
projektowanie własnych lodów – konstrukcji z kostek lodu
Myślenie matematyczne
Odmierzanie składników;
Klasyfikowanie produktów;
Przeliczanie kostek.
Myślenie naukowe
Zadawanie pytań;
Przewidywanie ;
Eksperymentowanie;
Wyciąganie wniosków w oparciu o zebrane dowody, wyjaśnianie.
Uczenie się, jak się uczyć
Budowanie poczucia skuteczności własnej, sprawczości w działaniu; Zaangażowanie i motywacja do uczenia się.
Inne umiejętności
A/ Wzbogacanie słownictwa;
B/ Praca zespołowa – Dzielenie się pomysłami; Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa i dyscypliny;
C/ Koordynacja wzrokowo-ruchowa – sprawność motoryczna ręki; Technologia – posługiwanie się stoperem lub zegarem;
Zupa lodowa – eksperyment z zamrażaniem i topnieniem cieczy nienewtonowskiej
Cele ogólne
• Rozwijanie umiejętności obserwowania i odkrywania;
• Doskonalenie umiejętności rozwiązywania problemów (podejmowania inicjatywy);
• Obserwowanie i zmysłowe badanie procesu topnienia;
• Tworzenie okazji edukacyjnych do wyjaśniania pojęć: zamrażanie, topnienie, ciecz, ciało stałe, temperatura.
Słownictwo – słowa kluczowe
Lody, zupa, zamrażarka, zamrażanie, topnienie, temperatura, kostki lodu, ciecz nienewtonowska, miarka (gałka do lodów).
Oczekiwane efekty uczenia się
• Przestrzega instrukcji wykonania eksperymentu;
• Projektuje własne lody (z wykorzystaniem broku i innych składników);
• Buduje lody z kostek zamrożonej cieczy nienewtonowskiej;
• Wyjaśnia pojęcie topnienia;
• Mierzy i oblicza czas;
• Wyjaśnia, kiedy coś się topi.
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
• Zadawanie pytań;
• Analizowanie i rozwiązywanie problemów;
• Projektowanie eksperymentów;
• Prowadzenie badań (eksplorowanie);
• Wyciąganie wniosków na podstawie zebranych danych empirycznych;
• Motywacja do uczenia się i zaangażowanie;
• Samodyscyplina i samoregulacja uczenia się (autonomia poznawcza).
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
• Dzielenie się pomysłami – negocjowanie znaczeń;
• Podejmowanie wspólnych decyzji
• Koordynacja wzrokowo-ruchowa;
• Podstawowa umiejętność czytania i pisania – słuchanie ze zrozumieniem
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
1.Przeczytaj dzieciom książkę „Zupa lodowa” Ann Ingalls;
2.Porozmawiaj, co się dzieje z lodami, kiedy są poza zamrażarką;
3. Zrób własną ciecz nienewtonowską – mieszając 2 szklanki mąki ziemniaczanej z 2 szklankami wody;
4. Dodaj 2 łyżki kakao, by zabarwić mieszankę (opcjonalne);
5.Przelej ciecz nienewtonowską do foremki do lodów i wstaw do zamrażarki na całą noc;
6. Następnego dnia – wyobraź sobie, że kostki zamrożonej cieczy to kostki lodu, zaprojektuj i zbuduj z nich tort lodowy;
7. Dodaj brokat dla ozdoby (opcjonalnie);
8. Użyj zegarka lub stopera, aby zmierzyć ile czasu potrzeba by kostki się roztopiły
9. Daj dzieciom cza na zabaw i eksperymentowanie z kostkami aby mogły zaobserwować zmiany zachodzące podczas roztapiania się substancji;
10. Wspólnie zaobserwujcie – Co się dzieje?
11. Ważne pytania:
• Jaka w dotyku jest ciecz nienewtonowska w postaci zamrożonych kostek?
• Jaka staje się podczas roztapiania się?
• Jaka jest różnica pomiędzy cieczą nienewtonowską a lodami?
• W czym są do siebie podobne?
Ewaluacja
Ewaluacja początkowa:
– Sprawdź jaką wiedzę mają dzieci na temat cieczy nienewtonowskiej, ciał stałych i cieczy;
Ewaluacja bieżąca – podczas eksperymentu
– Staraj się, by dzieci stopniowo kształtowały podstawowe nawyki autonomii, samodzielności w działaniu, a także rozumiały zasady działania bezpiecznego i efektywnego;
– Pozwól dzieciom obserwować i eksplorować z ciekawością, a zarazem szacunkiem naturalne, fizyczne otoczenie, a także uczestniczyć w działaniach społecznych, zespołowych;
– Zachęcaj dzieci do używania języka mówionego, gestów i obrazów do wyrażania pomysłów, pragnień, uczuć i emocji; Zachęcaj, by aktywnie słuchały i uczestniczyły w sytuacji eksperymentalnej;
– Zwracaj uwagę na rozmowę z użyciem niedyskryminującego języka, z szacunkiem do innych kultur;
– Wspieraj rozwój niezbędnych umiejętności słuchania, obserwowania, interpretowania i tworzenia w różnych językach: werbalnym, cielesnym, plastycznym, muzycznym i matematycznym, audiowizualnym, a także zachęcaj dzieci do korzystania z nowych technologii (narzędzi ICT).
Ewaluacja końcowa evaluation
– By ocenić skuteczność zajęć wykorzystaj cele operacyjne.
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
Dla nauczyciela – Książka „Zupa lodowa” Ann Ignalls (książka dostępna w języku angielskim – fragmenty można znaleźć tutaj: https://books.google.pl/books?id=yQHQvCT2yaAC&printsec=frontcover&dq=Ice+Cream+Soup+Ann+Ignalls&hl=pl&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=IceCreamSoupAnnIgnalls&f=false
• Dla dzieci:
• Woda
• Kakao (opcjonalnie)
• tacki (foremki) do robienia lodów
• plastikowe miski
• brokat (opcjonalnie)
• timer (stoper lub zegarek do mierzenia czasu topnienia)
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Sala przedszkolna, kuchnia lub dostęp do zamrażarki
Literatura – źródła
https://preschoolsteam.com/steam-storytime-for-preschoolers-frozen-oobleck/ Książka „Zupa lodowa” Ann Ingalls
Zupa lodowa – eksperyment z zamrażaniem i topnieniem cieczy nienewtonowskiej
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Relation with local traditions of cooking (using local products)
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)