Zupa lodowa

kostki lodu oraz naczynia papierowe

Zupa lodowa – eksperyment z zamrażaniem i topnieniem cieczy nienewtonowskiej

Rodzaj zasobu: website, guidelines, video, game

Adres internetowy – link https://preschoolsteam.com/steam-storytime-for-preschoolers-frozen-oobleck/

Język: PL, EN

Opis – streszczenie

Eksperyment – wykonanie kostek lodu z cieczy nienewtonowskiej, obserwowanie procesu roztapiania się substancji;

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Zamrażanie, topnienie, temperatura, ciecz, ciało stałe.

Myślenie twórcze i krytyczne

projektowanie własnych lodów – konstrukcji z kostek lodu

Myślenie matematyczne

Odmierzanie składników;
Klasyfikowanie produktów;
Przeliczanie kostek.

Myślenie naukowe

Zadawanie pytań;
Przewidywanie ;
Eksperymentowanie;
Wyciąganie wniosków w oparciu o zebrane dowody, wyjaśnianie.

Uczenie się, jak się uczyć

Budowanie poczucia skuteczności własnej, sprawczości w działaniu; Zaangażowanie i motywacja do uczenia się.

Inne umiejętności

A/ Wzbogacanie słownictwa;

B/ Praca zespołowa – Dzielenie się pomysłami; Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa i dyscypliny;

C/ Koordynacja wzrokowo-ruchowa – sprawność motoryczna ręki; Technologia – posługiwanie się stoperem lub zegarem;

Zupa lodowa – eksperyment z zamrażaniem i topnieniem cieczy nienewtonowskiej

Cele ogólne

• Rozwijanie umiejętności obserwowania i odkrywania;
• Doskonalenie umiejętności rozwiązywania problemów (podejmowania inicjatywy);
• Obserwowanie i zmysłowe badanie procesu topnienia;
• Tworzenie okazji edukacyjnych do wyjaśniania pojęć: zamrażanie, topnienie, ciecz, ciało stałe, temperatura.

Słownictwo – słowa kluczowe

Lody, zupa, zamrażarka, zamrażanie, topnienie, temperatura, kostki lodu, ciecz nienewtonowska, miarka (gałka do lodów).

Oczekiwane efekty uczenia się

• Przestrzega instrukcji wykonania eksperymentu;
• Projektuje własne lody (z wykorzystaniem broku i innych składników);
• Buduje lody z kostek zamrożonej cieczy nienewtonowskiej;
• Wyjaśnia pojęcie topnienia;
• Mierzy i oblicza czas;
• Wyjaśnia, kiedy coś się topi.

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

• Zadawanie pytań;
• Analizowanie i rozwiązywanie problemów;
• Projektowanie eksperymentów;
• Prowadzenie badań (eksplorowanie);
• Wyciąganie wniosków na podstawie zebranych danych empirycznych;
• Motywacja do uczenia się i zaangażowanie;
• Samodyscyplina i samoregulacja uczenia się (autonomia poznawcza).

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

• Dzielenie się pomysłami – negocjowanie znaczeń;
• Podejmowanie wspólnych decyzji
• Koordynacja wzrokowo-ruchowa;
• Podstawowa umiejętność czytania i pisania – słuchanie ze zrozumieniem

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

1.Przeczytaj dzieciom książkę „Zupa lodowa” Ann Ingalls;

2.Porozmawiaj, co się dzieje z lodami, kiedy są poza zamrażarką;

3. Zrób własną ciecz nienewtonowską – mieszając 2 szklanki mąki ziemniaczanej z 2 szklankami wody;

4. Dodaj 2 łyżki kakao, by zabarwić mieszankę (opcjonalne);

5.Przelej ciecz nienewtonowską do foremki do lodów i wstaw do zamrażarki na całą noc;

6. Następnego dnia – wyobraź sobie, że kostki zamrożonej cieczy to kostki lodu, zaprojektuj i zbuduj z nich tort lodowy;

7. Dodaj brokat dla ozdoby (opcjonalnie);

8. Użyj zegarka lub stopera, aby zmierzyć ile czasu potrzeba by kostki się roztopiły

9. Daj dzieciom cza na zabaw i eksperymentowanie z kostkami aby mogły zaobserwować zmiany zachodzące podczas roztapiania się substancji;

10. Wspólnie zaobserwujcie – Co się dzieje?

11. Ważne pytania:
• Jaka w dotyku jest ciecz nienewtonowska w postaci zamrożonych kostek?
• Jaka staje się podczas roztapiania się?
• Jaka jest różnica pomiędzy cieczą nienewtonowską a lodami?
• W czym są do siebie podobne?

Ewaluacja

Ewaluacja początkowa:
– Sprawdź jaką wiedzę mają dzieci na temat cieczy nienewtonowskiej, ciał stałych i cieczy;
Ewaluacja bieżąca – podczas eksperymentu
– Staraj się, by dzieci stopniowo kształtowały podstawowe nawyki autonomii, samodzielności w działaniu, a także rozumiały zasady działania bezpiecznego i efektywnego;
– Pozwól dzieciom obserwować i eksplorować z ciekawością, a zarazem szacunkiem naturalne, fizyczne otoczenie, a także uczestniczyć w działaniach społecznych, zespołowych;
– Zachęcaj dzieci do używania języka mówionego, gestów i obrazów do wyrażania pomysłów, pragnień, uczuć i emocji; Zachęcaj, by aktywnie słuchały i uczestniczyły w sytuacji eksperymentalnej;
– Zwracaj uwagę na rozmowę z użyciem niedyskryminującego języka, z szacunkiem do innych kultur;
– Wspieraj rozwój niezbędnych umiejętności słuchania, obserwowania, interpretowania i tworzenia w różnych językach: werbalnym, cielesnym, plastycznym, muzycznym i matematycznym, audiowizualnym, a także zachęcaj dzieci do korzystania z nowych technologii (narzędzi ICT).
Ewaluacja końcowa evaluation
– By ocenić skuteczność zajęć wykorzystaj cele operacyjne.

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

Dla nauczyciela – Książka „Zupa lodowa” Ann Ignalls (książka dostępna w języku angielskim – fragmenty można znaleźć tutaj: https://books.google.pl/books?id=yQHQvCT2yaAC&printsec=frontcover&dq=Ice+Cream+Soup+Ann+Ignalls&hl=pl&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=IceCreamSoupAnnIgnalls&f=false
• Dla dzieci:
• Woda
• Kakao (opcjonalnie)
• tacki (foremki) do robienia lodów
• plastikowe miski
• brokat (opcjonalnie)
• timer (stoper lub zegarek do mierzenia czasu topnienia)

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Sala przedszkolna, kuchnia lub dostęp do zamrażarki

Literatura – źródła

https://preschoolsteam.com/steam-storytime-for-preschoolers-frozen-oobleck/ Książka „Zupa lodowa” Ann Ingalls

Zupa lodowa – eksperyment z zamrażaniem i topnieniem cieczy nienewtonowskiej

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

2 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

3 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

2 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

2 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

2 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

2 jajka na 3 dostępne

Original idea

2 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

2 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

1 jajko na 3 dostępne

Relation with local traditions of cooking (using local products)

2 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

1 jajko na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jedno jajko

Individual work

średnia ilość podświetlonych jajek

Team work

spora ilość jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane podświetlone jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/6y7xbd