Utlenianie jabłek – eksperyment
Rodzaj zasobu: Weblink / Youtube video
Adres internetowy – link
Web address https://www.pre-kpages.com/apple-science-experiment/
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=uIOPC_FWmQM
Język: PL, EN
Opis – streszczenie
Eksperyment – obserwowanie, w jaki sposób rózne płyny oddziałuja na jabłka i ich kolor. wykorzystanie dowodów i istniejącej nauki do wspierania hipotez i wyciągania wniosków na temat wyników eksperymentu.
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
Utlenianie, „kontrola”, próbka – próbka kontrolna.
Myślenie twórcze i krytyczne
Myślenie krytyczne:
– Przewidywanie;
– Analizowanie i wnioskowanie;
Myślenie twórcze:
– Wyobraźnia.
Myślenie matematyczne
Myślenie matematyczne:
Odmierzanie potrzebnych ilości składników.
Myślenie naukowe
Zadawanie pytań
Obserwowanie
Prowadzenie eksperymentu – przewidywanie, testowanie hipotez, obserwowanie, projektowanie eksperymentów;
Wyciąganie wniosków w oparciu o zebrane dowody, rozumowanie i wyjaśnianie
Uczenie się, jak się uczyć
Poczucie sprawczości (własnej skuteczności) w uczeniu się
Czerpanie radości z uczenia się
Uczenie się we współpracy
Inne umiejętności
A/ Przestrzeganie instrukcji nauczyciela – słuchanie ze zrozumieniem;
B/ Praca zespołowa – Dzielenie się pomysłami – negocjowanie znaczeń; Podejmowanie wspólnych decyzji; Podział odpowiedzialności za zadanie;
C/ Koordynacja wzrokowo-ruchowa – sprawność motoryczna ręki; Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa pracy.
Utlenianie jabłek – eksperyment
Cele ogólne
Obserwowanie wpływu różnych substancji na jabłka
Wyjaśnienie procesu utleniania
Rozwijanie umiejętności uczniów w zakresie obserwacji, przewidywania i stawiania hipotez oraz wyciągania wniosków
Słownictwo – słowa kluczowe
Jabłko, utlenianie, „kontrola”, próbka
Oczekiwane efekty uczenia się
liczy kawałki jabłek, które trafiają do każdej miski
podpisuje lub oznacza każdy pojemnik
zadaje pytania, stawia hipotezy oraz formułuje wnioski
eksperymentuje i obserwuje
rejestruje (np. nagrywa) przebieg eksperymentu
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
Zadawanie pytań
Obserwowanie i przewidywanie
Testowanie
Analiza wyników
Wyciąganie wniosków
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
Koordynacja ręka-oko
Zdolności motoryczne
Pisanie i czytanie
Praca grupowa
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
Ten eksperyment naukowy ukazuje, w jaki sposób różne substancje wpływają na jabłka.
1. Aby przygotować eksperyment, ustaw pięć pojemników z kilkoma kawałkami jabłek w każdym.
2. Oznacz pięć pojemników nazwami substancji, których będziesz używać: sok z cytryny, ocet, woda, tonik, soda oczyszczona
3. Gdy wszystko będzie gotowe, wlej odpowiednie substancje do każdego pojemnika.
4. Przygotuj próbkę kontrolną – do pojemnika włóż kawałek jabłka bez żadnej substancji
5. Następnie poczekaj i obserwuj zachodzące reakcje chemiczne.
6. Po kilku godzinach sprawdź jabłka i porozmawiaj o swoich obserwacjach. Jeśli chcesz, zapisz wyniki obserwacji na karcie pracy.
Wniosek:
Utlenianie ma miejsce, gdy jabłka stykają się z tlenem w powietrzu i zaczynają reagować, brązowiejąc. W jabłkach znajduje się enzym, który pod wpływem tlenu powoduje, że jabłka stają się brązowe. Na przykład sok z cytryny zapobiega brązowieniu jabłek, ponieważ spowalnia ten enzym. Utrzymywanie jabłek pod wodą, niezależnie od tego, pomoże odciąć dopływ tlenu do jabłek.
Ewaluacja
Arkusz do rejestrowania swoich spostrzeżeń (przedstawianie wyników eksperymentu w postaci graficznej)
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
Małe pojemniki, kawałki jabłka, sok cytrynowy, ocet winny, woda, tonik, soda oczyszczona
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Kuchnia, sala lekcyjna
Literatura – źródła
https://www.pre-kpages.com/apple-science-experiment/
Utlenianie jabłek – eksperyment
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)