Przygotowanie domowych lodów

przygotowywanie lodów

Przygotowanie domowych lodów

Rodzaj zasobu: Website and video

Adres internetowy – link https://www.mobileedproductions.com/blog/homemade-ice-cream

Język: PL, EN

Opis – streszczenie

Badanie, w jaki sposób powstają lody. Obserwowanie zmiany stanu skupienia materii.

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Zmiana stanu skupienia – ciecze i ciała stałe.

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie krytyczne:
– Przewidywanie;
– Dostrzeganie związków i zależności;
– Wyjaśnianie.
Myślenie twórcze:
– Ciekawość poznawcza

Myślenie matematyczne

– Mierzenie w jednostkach niestandardowych;

– Przeliczanie;

– Pojęcia wagi i pojemności – napełnianie i opróżnianie torebek/ pojemników o różnej wielkości

Myślenie naukowe

 – Zadawanie pytań;
– Obserwowanie;
– Przewidywanie – formułowanie hipotez
– Wykonywanie eksperymentów
– Analizowanie
– Dostrzeganie związków i zależności
– Formułowanie wniosków
– Notowanie wyników obserwacji – notatka rysunkowa

Uczenie się, jak się uczyć

Poczucie sprawstwa i zaangażowanie; Samodyscyplina i samoregulacja uczenia się (autonomia poznawcza).

Inne umiejętności

a/ Język mówiony – słuchanie i przestrzeganie instrukcji; Podstawowa umiejętność czytania i pisanie – wzbogaacnie słownictwa dziecka
– Gotowośc do nauki czytania i pisanie – tworzenie sekwencji

B/ Umejętność współpracy w zespole – dzielenie się i przejmowanie tury w zadaniu

C/ Koordynacja wzrokowo-ruchowa; umiejętności związane z gotowaniem – przelewanie, mieszanie, odmierzanie substancji

Przygotowanie domowych lodów

Cele ogólne

– Zapoznanie dzieci ze sposobem wytwarzania lodów
– Badanie, w jaki sposób różne substancje mogą zmienić stan z ciekłego na stały
– Rozwijanie umiejętności słuchania i wykonywania poleceń
– Kształcenie umiejętności gotowania uczniów w zakresie nalewania, mieszania i odmierzania niezbędnych składników
– Rozwijanie umiejętności obserwacji i przewidywania
– Rozwijanie umiejętności uczniów w zakresie rejestrowania ich doświadczeń edukacyjnych

Słownictwo – słowa kluczowe

Lody, zamrażanie, topnienie, cukier, kostki lodu, składniki, mieszanie, śmietana, mleko, nabiał, łyżeczka, łyżka stołowa, mała, duża, płynna, stała

Oczekiwane efekty uczenia się

– postępuje zgodnie z instrukcją
– wymienia właściwości i cechy lodów
– identyfikuje stany skupienia (postać płynna lub stała)
– klasyfikuje przedmioty ze względu na ich wielkość (duże, małe, większe, mniejsze)
– doskonali umiejętność nalewania, mieszania, odmierzania składników
– kształci umiejętność obserwacji i przewidywania
– pracuje w małych grupach
– przedstawia w formie rysunkowej kolejne etapy eksperymentu (przygotowanie lodów)

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

– Zadawanie pytań.
– Analizowanie i rozwiązywanie problemów.
– Obserwowanie, wyjaśnianie i przewidywanie
– Ciekawość poznawcza
– Pomiar
– Samodyscyplina i samoregulacja uczenia się (autonomia poznawcza).

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

– Poczucie sprawstwa
– Zaangażowanie
– Postępowanie zgodnie z wytycznymi
– Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa
– Podział odpowiedzialności za zadanie
– Podejmowanie wspólnych decyzji
– Podstawowa umiejętność czytania i pisania – słuchanie ze zrozumieniem

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

Wprowadzenie:
1. Uczestnicy, w ramach ćwiczenia aktywizującego pamięć, wyobraźnię i twórcze myślenie, szukają skojarzeń ze słowem „Lody” (ukazujących właściwości i cechy).

2. Poproś dzieci aby najpierw w parach porozmawiały o swoim ulubionym smaku lodów, a następnie przedyskutuj to z nimi na forum.

3. Następnie poinformuj ich, że podczas zajęć będą badać, jak powstają lody (podziel ich na kilkuosobowe grupy).
Materiały (na grupę): kostki lodu (co najmniej dwie tacki na lód), miarka, ½ szklanki soli kuchennej, ekstrakt waniliowy, 1 szklanka śmietany do ubijania 30% (lub 1½ szklanki), cukier, łyżeczka do herbaty, łyżka stołowa, woreczek strunowy większy i mniejszy, ścierka.

Sposób wykonania:

1. Poproś dzieci, aby ostrożnie włożyły lód do dużej torby, wypełniając połowę torby. Zapytaj, w jakim stanie jest lód (ma formę stałą).

2. Poproś, aby wsypały ½ szklanki soli. Następnie niech odmierzą pół łyżeczki ekstraktu waniliowego i włożą do miarki śmietankę.

3. Poproś uczniów o odmierzenie 2 łyżek cukru i wlanie ich do śmietany.

4. Następnie poproś dzieci, aby wymieszały wszystkie składniki razem.

5. Następnie niech wleją swoją mieszankę do mniejszej torebki, upewniając się, że jest dobrze zamknięta. Poproś ich, aby opisały mieszankę kremu i określiły stan (postać płynna).

6. Teraz niech włożą mniejszą torebkę do większej torebki z lodem i szczelnie zamkną dużą torebkę. Zapytaj dzieci, co ich zdaniem stanie się z płynną mieszanką po umieszczeniu jej w lodzie i soli.

7. Poproś, aby potrząsały torebką przez około 5 do 6 minut, aż lód okrąży mniejszą torebkę. Niech opowiedzą, co się dzieje, gdy worek jest dalej potrząsany – worek robi się chłodniejszy (w tym momencie dzieci będą musiały użyć ściereczki do trzymania zimnej torby).

8. Poproś uczniów, aby zastanowili się, dlaczego lód mógł się ochłodzić. Wyjaśnij, że gdy woda zamarza, oddaje ciepło, ale gdy się topi, ochładza się. Ponieważ sól lekko topi lód, lód staje się zimniejszy, a to sprawia, że ​​jest wystarczająco zimny, aby mieszanina śmietanki zmieniła się (zestaliła), zamieniając się z cieczy w ciało stałe – lody.

9. I w ten sposób otrzymaliśmy lody – poproś dzieci, aby ostrożnie otworzyły torebkę i wyjęły łyżeczkę lodów, identyfikując różnice w stosunku do poprzedniej mieszanki płynnej śmietany. Przykładowe pytanie: Jak teraz wygląda mieszanka kremów? Czy nadal jest w postaci płynnej? (jest w postaci stałej). Jaką postać przybierają lody, gdy się topią (postać płynna).

Ewaluacja

I wersja
Uczniowie w formie rysunkowej na tablicy przedstawiają kolejne etapy eksperymentu:
– Lód w dużej torbie
– Sól w dużej torbie
– Dodanie do kremu ekstraktu waniliowego
– Dodanie cukru do mieszanki i wymieszanie składników
– Wlanie kremowej mieszanki do małej torebki
– Umieszczenie małej torby w większej torbie
– Wstrząsanie torbami
– Lody już gotowe!
II wersja
Uczniowie na kartach pracy mogą narysować lub napisać jedną rzecz, której się nauczyli podczas zajęć, ich ulubioną część eksperymentu i o czym chcieliby dowiedzieć się więcej. Możesz przedyskutować z nimi na forum te kwestie.

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

Kostki lodu (co najmniej dwie tacki na lód), miarka, ½ szklanki soli kuchennej, ekstrakt waniliowy, 1 szklanka śmietany do ubijania 30% (lub 1½ szklanki), cukier, łyżeczka do herbaty, łyżka stołowa, woreczek strunowy większy i mniejszy, ścierka.

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Sala przedszkolna, kuchnia

Literatura – źródła

Video: https://www.mobileedproductions.com/blog/homemade-ice-cream

Jak zrobić zakwas? – Badanie procesu fermentacji 

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

2 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

3 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

2 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea

2 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

2 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

2 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

3 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

3 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jedno jajko

Individual work

średnia ilość podświetlonych jajek

Team work

spora ilość jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać podświetlone jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/92viVk