Magiczna focaccia

ciasto

Magiczna focaccia – fermentacja

Rodzaj zasobu: You Tube

Adres internetowy – link https://www.youtube.com/watch?v=27L502lM3iI

Język: PL, IT

Opis – streszczenie

Obserwowanie i wyjaśnianie zjawiska fermentacji drożdży. Badanie sposobów wykorzystania fermentacji w procesie pieczenia ciasta

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Pomiar temperatury, dwutlenek węgla, drożdże, fermentacja

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie matematyczne

Odmierzanie składników, mierzenie czasu i temperatury pieczenia.

Myślenie naukowe

Zadawanie pytań;
Analizowanie i rozwiązywanie problemów;
Projektowanie eksperymentów;
Prowadzenie badań; Dokładność i logika w zarządzaniu danymi ilościowymi (pomiar, klasyfikacja);
Wyciąganie wniosków na podstawie wyników. “

Uczenie się, jak się uczyć

Inne umiejętności

– Dzielenie się pomysłami, negocjowanie znaczeń;

– koordynacja ruchowa

Magiczna focaccia – fermentacja

Cele ogólne

Tworzenie okazji do posługiwania się termometrem kuchennym (pomiar temperatury).
Pogłębienie wiedzy na temat działania zaczynu
Rozwijanie umiejętności pracy w zespole
Umożliwienie działań rozwijających małą motorykę (ugniatanie ciasta za pomocą rąk)

Słownictwo – słowa kluczowe

Pomiar temperatury, dwutlenek węgla, drożdże, mąka, woda, cukier, sól, termometr

Oczekiwane efekty uczenia się

Przygotowuje ciasto na focaccię
Wyjaśnia zjawisko rośnięcia ciasta
Mierzy temperaturę wody przy pomocy kuchennego termometru

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Myślenie naukowe
Zadawanie pytań:
Analizowanie i rozwiązywanie problemów
Projektowanie eksperymentów
Prowadzenie badań. Dokładność i logika w zarządzaniu danymi ilościowymi (pomiar, klasyfikacja);
Wyciąganie wniosków na podstawie wyników

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

Dzielenie się pomysłami, negocjowanie znaczeń, koordynacja ruchowa

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

Wprowadzenie
Wyrabianie ciasta przez dzieci jest równoznaczne z przeprowadzeniem małego eksperymentu chemicznego. Mówiąc im, co dzieje się podczas dodania zaczynu do ciasta uczysz je bez książek.

Materiały:
– 150 g mąki
– Kostka drożdży piwnych (25 g)
– Ciepła woda
– Łyżeczka cukru
– szczypta soli

Przebieg
Podczas eksperymentu dzieci otrzymują termometr kuchenny, ponieważ będą musiały zmierzyć temperaturę wody (która musi wynosić około 40°) . Wodę wlewają do szklanki i dodają cukier i drożdże. Pozostawiają na chwilę by dać tej mieszaninie odpocząć. W tym samym czasie na stolnicy wsypują mąkę, dodają sól, na środku robią pięścią wgłębienie i wleją tam wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Najpierw mieszają widelcem a potem rękami zaczynają wyrabiać, aż uzyskają gładkie i elastyczne ciasto, które trzeba będzie włożyć do miski, aby umieścić ją w ciepłym miejscu, owinięte w czysty ręcznik.

Komentarz dydaktyczny
Dzieci zaobserwują, że ciasto zwiększa swoją objętość dzięki drożdżom, które metaforycznie „zjada i trawi” emitując dwutlenek węgla, który pomaga ciastu rosnąć.

Ewaluacja

Podczas obserwacji nauczyciel zadaje pytania:

1) Co powoduje, że ciasto rośnie?
2) Dlaczego temperatura wody jest ważna?
3) Co robią drożdże?

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

150 g mąki, kostka drożdży piwnych (25 g), ciepła woda, łyżeczka cukru, szczypta soli

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Można to przeprowadzić w sali przedszkolnej, ale lepiej byłoby mieć wydzielone miejsce (kuchnia lub laboratorium)

Literatura – źródła

https://youtu.be/27L502lM3iI

Magiczna focaccia – fermentacja

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

2 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

2 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

2 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

3 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

3 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jedno jajko

Individual work

średnia ilość jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

podświetlony wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/RPPNfc