Cuñapés. Boliwijskie ciasteczka

ciastka

Cuñapés. Boliwijskie ciasteczka

Rodzaj zasobu: Website

Adres internetowy – link Cuñapé boliviano – ¡Receta frita y al horno!

Język: PL, ES

Opis – streszczenie

Pieczenie ciasteczek boliwijskich – matematyka w kuchni

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Pieczenie, smażenie, kształty, plastyczność, stany skupienia

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie matematyczne

Odmierzanie składników, formowanie kształtów

Myślenie naukowe

Obserwowanie, przewidywanie

Uczenie się, jak się uczyć

Uczenie się jak się uczyć: ciekawość, motywacja i zaangażowanie dzieci, refleksja nad własnym uczeniem się i zdobywaną wiedzą

Inne umiejętności

A/ wzbogacanie słownictwa naukowego

B/ współpraca w zespole,

C/ doskonalenie motoryki małej;
przestrzeganie zasad bezpieczeństwa.

Cuñapés. Boliwijskie ciasteczka

Cele ogólne

Tworzenie okazji do poznawania nowych sposobów łączenia materiałów.
Wzbogacanie wiedzy na temat zmiany stanów skupienia przy pomocy wykorzystania temperatury.
Doświadczanie plastyczności składników.
Obserwowanie zmiany kształtu przy zachowaniu tej samej ilości masy.

Słownictwo – słowa kluczowe

Pieczenie, smażenie, kształty, plastyczność, stany skupienia

Oczekiwane efekty uczenia się

wyjaśnia proces pieczenia i smażenia
tworzy różne kształty z ciasta (kulki z wgłębieniem, obręcze)

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Myślenie matematyczne: odmierzanie składników, formowanie kształtów
Myślenie naukowe: obserwowanie, przewidywanie
Uczenie się jak się uczyć: ciekawość, motywacja i zaangażowanie dzieci, refleksja nad własnym uczeniem się i zdobywaną wiedzą

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

– wzbogacanie słownictwa naukowego
– współpraca w zespole, doskonalenie motoryki małej
– przestrzeganie zasad bezpieczeństwa.

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

Proponuje się postępowanie według przepisu, krok po kroku, tak aby dzieci mogły wykonać ciasteczka samodzielnie. Podczas aktywności dorosły zadaje pytania.

Krok 1. Dzieci myją ręce, zakładają fartuszki i włączają piekarnik do 200 stopni C.
Krok 2. Nauczyciel pokazuje przygotowane składniki i pyta dzieci czy wiedzą jak się one nazywają. Prosi dzieci, aby odmierzały składniki, posługując się wagą i innymi miarami. Dzieci sprawdzają i przygotowują składniki: 1 szklanka mleka (240 ml), 1 jajko, 500 gramów skrobi (mąki ziemniaczanej), 450 gramów średnio dojrzewającego sera, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła lub margaryny.
Krok 3. Nauczyciel podaje przepis: w misce zmieszaj mąkę, cukier, sól..
Krok 4. Dodaj starty ser i masło.
Krok 6. Wbij jajko do tej samej miski.
Krok 7. Dodaj mleko.
Krok 8. Zagnieć ciasto.
Krok 9. Zrób małe kulki.
Krok 10. Ważna rzecz! W każdej kulce zrób kciukiem dziurkę! Ułóż na brytfanie wyłożonej papierem do pieczenie kulki dziurką do dołu.
Krok 11. Piecz przez 15 do 20 minut w piekarniku!
Nauczyciel zadaje pytanie: Jak myślisz, co dzieje się z ciastem?Jakie było ciasto przed włożeniem do piekarnika? Jakie będzie po upieczeniu? (zmiana stanu skupienia)
Krok 14. Gotowe do spożycia!
Czy to samo ciasto można usmażyć? Poproś dzieci, aby zrobiły kulki, rozwałkowały je dłonią w wężyk i połączyły końce, tak aby powstały obręcze. Podgrzewamy olej i smażymy obręcze.
Kosztujemy i porównujemy smaki.

Ewaluacja

Ocena zajęć przez dzieci: Które ciastka smakują lepiej? Co było łatwe? Co nie wyszło?
Ewaluacja efektów:
Określenie poziomu małej motoryki.
Obserwacja umiejętności matematycznych: odmierzanie, posługiwanie się wagą.
Współpraca i komunikowanie się.

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

1 szklanka mleka (240 ml), 1 jajko, 500 gramów skrobi (mąki ziemniaczanej), 450 gramów średnio dojrzewającego sera, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła lub margaryny, piekarnik, 1 miska, olej, rondel, kuchenka.

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Kuchnia i sala przedszkolna

Literatura – źródła

Cuñapé boliviano – ¡Receta frita y al horno!

Cuñapés. Boliwijskie ciasteczka

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

2 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

2 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

2 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

2 jajka na 3 dostępne

Relation with local traditions of cooking (using local products)

3 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

3 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

3 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jedno jajko

Individual work

średnia ilość jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać podświetlone jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/GkFVni