Cuñapés. Boliwijskie ciasteczka
Rodzaj zasobu: Website
Adres internetowy – link Cuñapé boliviano – ¡Receta frita y al horno!
Język: PL, ES
Opis – streszczenie
Pieczenie ciasteczek boliwijskich – matematyka w kuchni
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
Pieczenie, smażenie, kształty, plastyczność, stany skupienia
Myślenie twórcze i krytyczne
–
Myślenie matematyczne
Odmierzanie składników, formowanie kształtów
Myślenie naukowe
Obserwowanie, przewidywanie
Uczenie się, jak się uczyć
Uczenie się jak się uczyć: ciekawość, motywacja i zaangażowanie dzieci, refleksja nad własnym uczeniem się i zdobywaną wiedzą
Inne umiejętności
A/ wzbogacanie słownictwa naukowego
B/ współpraca w zespole,
C/ doskonalenie motoryki małej;
przestrzeganie zasad bezpieczeństwa.
Cuñapés. Boliwijskie ciasteczka
Cele ogólne
Tworzenie okazji do poznawania nowych sposobów łączenia materiałów.
Wzbogacanie wiedzy na temat zmiany stanów skupienia przy pomocy wykorzystania temperatury.
Doświadczanie plastyczności składników.
Obserwowanie zmiany kształtu przy zachowaniu tej samej ilości masy.
Słownictwo – słowa kluczowe
Pieczenie, smażenie, kształty, plastyczność, stany skupienia
Oczekiwane efekty uczenia się
wyjaśnia proces pieczenia i smażenia
tworzy różne kształty z ciasta (kulki z wgłębieniem, obręcze)
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
Myślenie matematyczne: odmierzanie składników, formowanie kształtów
Myślenie naukowe: obserwowanie, przewidywanie
Uczenie się jak się uczyć: ciekawość, motywacja i zaangażowanie dzieci, refleksja nad własnym uczeniem się i zdobywaną wiedzą
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
– wzbogacanie słownictwa naukowego
– współpraca w zespole, doskonalenie motoryki małej
– przestrzeganie zasad bezpieczeństwa.
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
Proponuje się postępowanie według przepisu, krok po kroku, tak aby dzieci mogły wykonać ciasteczka samodzielnie. Podczas aktywności dorosły zadaje pytania.
Krok 1. Dzieci myją ręce, zakładają fartuszki i włączają piekarnik do 200 stopni C.
Krok 2. Nauczyciel pokazuje przygotowane składniki i pyta dzieci czy wiedzą jak się one nazywają. Prosi dzieci, aby odmierzały składniki, posługując się wagą i innymi miarami. Dzieci sprawdzają i przygotowują składniki: 1 szklanka mleka (240 ml), 1 jajko, 500 gramów skrobi (mąki ziemniaczanej), 450 gramów średnio dojrzewającego sera, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła lub margaryny.
Krok 3. Nauczyciel podaje przepis: w misce zmieszaj mąkę, cukier, sól..
Krok 4. Dodaj starty ser i masło.
Krok 6. Wbij jajko do tej samej miski.
Krok 7. Dodaj mleko.
Krok 8. Zagnieć ciasto.
Krok 9. Zrób małe kulki.
Krok 10. Ważna rzecz! W każdej kulce zrób kciukiem dziurkę! Ułóż na brytfanie wyłożonej papierem do pieczenie kulki dziurką do dołu.
Krok 11. Piecz przez 15 do 20 minut w piekarniku!
Nauczyciel zadaje pytanie: Jak myślisz, co dzieje się z ciastem?Jakie było ciasto przed włożeniem do piekarnika? Jakie będzie po upieczeniu? (zmiana stanu skupienia)
Krok 14. Gotowe do spożycia!
Czy to samo ciasto można usmażyć? Poproś dzieci, aby zrobiły kulki, rozwałkowały je dłonią w wężyk i połączyły końce, tak aby powstały obręcze. Podgrzewamy olej i smażymy obręcze.
Kosztujemy i porównujemy smaki.
Ewaluacja
Ocena zajęć przez dzieci: Które ciastka smakują lepiej? Co było łatwe? Co nie wyszło?
Ewaluacja efektów:
Określenie poziomu małej motoryki.
Obserwacja umiejętności matematycznych: odmierzanie, posługiwanie się wagą.
Współpraca i komunikowanie się.
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
1 szklanka mleka (240 ml), 1 jajko, 500 gramów skrobi (mąki ziemniaczanej), 450 gramów średnio dojrzewającego sera, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła lub margaryny, piekarnik, 1 miska, olej, rondel, kuchenka.
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Kuchnia i sala przedszkolna
Literatura – źródła
Cuñapés. Boliwijskie ciasteczka
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Relation with local traditions of cooking (using local products)
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)