Dlaczego ciasto „plaster miodu” jest pełne bąbelków?

ciasto

Dlaczego ciasto „plaster miodu” jest pełne bąbelków? – Badanie reakcji chemicznych i gazów

Rodzaj zasobu: Website

Adres internetowy – link 

https://www.science-sparks.com/how-to-make-honeycomb/

Wersja polska video: https://www.youtube.com/watch?v=-S2yTZR3W3Y

Język: PL, EN

Opis – streszczenie

Eksperyment – badanie reakcji chemicznych, które powodują powstawanie bąbelków w cieście “plaster miodu”

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

reakcja chemiczna, gaz, babelki, „Plaster miodu”,

Myślenie twórcze i krytyczne

Twórcze myślenie – wyobraźnia;

Krytyczne myślenie – przewidywanie, analizowanie, wnioskowanie

Myślenie matematyczne

Mierzenie – odmierzanie składników

Myślenie naukowe

Zadawanie pytań; Obserwowanie; Przewidywanie (formułowanie hipotez); Analizowanie procesu i rezultatów przygotowania ciasta „plaster miodu”; Formułowanie wniosków; Notowanie wniosków z obserwacji – notatka rysunkowa.

Uczenie się, jak się uczyć

Zaangażowanie w uczenie się; Uczenie się we wspólpracy

Inne umiejętności

A/ Kompetencje językowe – Język mówiony; Wzbogacanie słownictwa; Komunikowanie się;

B/ Umiejętność współpracy w zespole – Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa;

C/ Koordynacja wzrokowo-ruchowa – Sprawność manualna (mała motoryka); Umiejętności mieszania i przelewania substancji

Dlaczego ciasto „plaster miodu” jest pełne bąbelków? – Badanie reakcji chemicznych i gazów

Cele ogólne

• stwarzanie okazji do badania reakcji chemicznych kształtowania się baniek w cieście
• rozwijanie umiejętności słuchania i przestrzegania instrukcji działania
• rozwijanie umiejętności mieszania i przelewania substancji
• rozwijanie umiejętności obserwowania i przewidywania
• rozwijanie umiejętności mierzenia
• kształtowanie umiejętności twórczego myślenia

Słownictwo – słowa kluczowe

„Plaster miodu”, cukier, złoty syrop, szpatułka, słodki, bąbelki, gaz, mikstura, spienić (pienić się), mieszanie

Oczekiwane efekty uczenia się

• przestrzega instrukcji wykonania ciasta
• bada, w jaki sposób woda, cukier, złoty syrop i dwuwęglan sodu reagują ze
sobą
• ćwiczy mierzenie ilości cieczy w jednostkach niestandardowych
• ćwiczy umiejętność mieszania za pomocą szpatułki
• obserwuje w jaki sposób składniki reagują ze sobą i zmieniają się
• prezentuje kreatywną postawę wobec eksperymentu

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

• Zadawanie pytań
• Wyjaśnianie
• Obserwowanie
• Przewidywanie (formułowanie hipotez)
• Analizowanie procesu i rezultatów przygotowania ciasta „plaster miodu”
• Mierzenie
• Wykonywanie eksperymentu
• Wyobraźnia
• Rysowanie wniosków

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

• Komunikowanie się
• Zaangażowanie w uczenie się
• Uczenie się we współpracy
• Język mówiony
• Wzbogacanie słownictwa
• Umiejętności mieszania i przelewania substancji
• Koordynacja wzrokowo-ruchowa
• Sprawność manualna (mała motoryka)
• Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

Dlaczego plaster miodu jest pełen bąbelków?

Wprowadzenie:
1. Poproś dzieci, by pracowały w grupach. Daj każdej grupie kawałek ciasta „Plaster miodu” i przedyskutuj jego właściwości
Sugerowane pytania: Jaki kolor ma ciasto? Czy kiedyś już jedliście coś podobnego? Jeśli tak, to jak smakowało – jak opisalibyście ten smak? (słodki) Jak myślicie, z czego to jest zrobione? Co widać wewnątrz plastra miodu? Jak myślicie, dlaczego w tym cieście są takie bąbelki?

2. Wyjaśnij uczniom, że głównymi składnikami plastra miodu są cukier, woda i złoty syrop (podnieś te elementy, gdy je nazywasz i wskazujesz dzieciom). Poinformuj dzieci, że ich zadaniem będzie zbadanie, dlaczego plaster miodu jest pełen bąbelków.

Aktywność:
(Dzieci pracują w zespołach 4-osobowych, każdy zespół pod kontrolą 1 dorosłego)
Materiały: (dla każdej grupy group)
• 100 gram cukru; 1 stołowa łyżka wody; 2 łyżki stołowe złotego syropu (można zastąpić syropem klonowym lub miodem); 1 łyżeczka dwuwęglanu sodu (sody oczyszczonej); szpatułka; łyżeczka; łyżka stołowa; duża karta papieru (A3) do przygotowania posteru

Instrukcje:
(Każda grupa powinna pracować pod kontrolą dorosłego)
1. Przygotuj blachę do pieczenia wykładając ją folią aluminiową
2. Wsyp cukier do rondla.
3. Wlej wodę i złoty syrop.
4. Umieść na małym ogniu.
5. Dobrze wymieszaj miksturę, aż cały cukier się rozpuści.
6. Zwiększ trochę ogień tak, by mieszanina zaczęła bulgotać.
7. Jeszcze trochę zamieszaj, upewniając się, że na dnie rondla nie pozostał cukier.

8. Zdejmij garnek z ognia.
9. Teraz dodaj sodę oczyszczoną i dobrze wymieszaj.
10.Zapytaj dzieci, co widzą – mikstura powinna się spienić z dużą ilością bąbelków.
11.Wylej miksturę na małą blachę do pieczenia lub do foremki, aby ostygła. Teraz zrobiłeś plaster miodu! Poproś dzieci, aby własnymi słowami wyjaśniły, dlaczego w cieście pojawiły się bąbelki.

Wyjaśnij: Dzieje się tak z powodu gazu (jak gaz w nadmuchanym balonie). Podgrzanie wodorowęglanu sody spowodowało reakcję i uwolnienie gazu (zwanego dwutlenkiem węgla). Ten gaz spowodował, że mieszanina cukru i syropu spieniła się i bulgotała. Pęcherzyki gazu
zostały następnie uwięzione w mieszaninie i pozostały tam i „zastygły”, gdy mieszanina ostygła.

Wniosek:
Podziel dzieci na zespoły i poproś, aby wymyśliły zabawną i kreatywną (niezwykłą) opowieść wyjaśniającą, dlaczego w plastrze miodu znajdują się bąbelki. Następnie poproś, by dzieci nagrały swoją opowieść.
• Zacznijcie od zaplanowania nagrania opowieści (kto i co będzie mówił, kto będzie tworzył podkład muzyczny, o czym będzie opowieść)
• Nagrajcie swoje opowieści – historie audio
– Omówcie każdą część historii
– Dodajcie efekty dźwiękowe – za pomocą głosu lub
rekwizytów

• Podziel się historią audio z innymi grupami w klasie

Ewaluacja

Karta obserwacji dziecka, plakat wykonany przez zespoły ilustrujący etapy pracy nad wykonaniem ciasta

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

• 1 kawałek ciasta „plaster miodu” dla każdego zespołu dzieci
• 100 gram cukru
• 1 łyżka stołowa wody

• 2 łyżki stołowe złotego syropu (lub syropu klonowego)
• 1 mała łyżeczka dwuwęglanu sodu (sody oczyszczonej)
• szpatułka do mieszania
• łyżeczka
• łyżka stołowa

• Papier A3 do przygotowania plakatu

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Kuchnia lub sala przedszkolna wyposażona w kuchenkę turystyczną

Literatura – źródła

Website: https://www.science-sparks.com/how-to-make-honeycomb/
Wersja EN: http://kitchenlab4kids.eu/?p=2186
Wersja polska video: https://www.youtube.com/watch?v=-S2yTZR3W3Y

Dlaczego ciasto „plaster miodu” jest pełne bąbelków? – Badanie reakcji chemicznych i gazów

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

2 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

2 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

1 jajko na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

2 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

2 jajka na 3 dostępne

Original idea

2 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

1 jajko na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

2 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

2 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

1 jajko na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jedno jajko

Individual work

średnia ilość jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

podświetlony wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/ZDaGHn