Łakoma osmoza

kostki cukru

Łakoma osmoza: kiedy chemia staje się słodka

Rodzaj zasobu: Łakoma osmoza

Adres internetowy – link https://treccani.it/enciclopedia/osmosi_(Enciclopedia-dei-ragazzi)/

Język: PL, IT

Opis – streszczenie

Eksperyment – badanie zjawiska osmozy i jego zastosowania w kuchni. Wprowadzenie pojęć: roztwór, stężenie roztworu, substancja rozpuszczona rozpuszczalnik.

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Osmoza, Roztwór, Stężenie, Substancja Rozpuszczalna, Rozpuszczalnik, Zmiana stanu skupienia, Glucydy, Lipidy, Białka, Spożycie, Kalorie; Odwrócona Klasa, Laboratorium,
Eksperyment, Chemia.

Myślenie twórcze i krytyczne

Twórcze myślenie – Kreatywność, elastyczność;

Krytyczne myślenie

Myślenie matematyczne

Umiejętność identyfikacji właściwych ilości (pomiar)

Myślenie naukowe

Umiejętność zadawania naukowych pytań, Umiejętność opisywania eksperymentu, wyciąganie wniosków z wyników eksperymentu, umiejętność uogólnienia

Uczenie się, jak się uczyć

Metapoznanie

Inne umiejętności

A/ Kompetencje w zakresie komunikowania się i posługiwania się językiem naukowym (terminologią naukową), umiejętności cyfrowe;

B/ Umiejętność wspólpracy w zespole – Umiejętności osobiste i społeczne oraz umiejętność uczenia się, podejmowania decyzji;

Łakoma osmoza: kiedy chemia staje się słodka

Cele ogólne

Tworzenie okazji do zdobycia teoretycznej i praktycznej wiedzy na temat „Osmozy”.
Rozwijanie większego stopnia autonomii osobistej, społecznej i relacyjnej.
Zwiększenie poczucia własnej wartości i poczucia własnej skuteczności w warunkach przedszkolnych oraz poza programem przedszkolnym.
Promowanie i wzmacnianie zdolności przekazywania nabytych umiejętności poznawczych w kontekście kontekstów życia codziennego.
Czerpanie przyjemności z degustacji otrzymanego produktu.

Cele szczegółowe
– Poznanie zmiany stanu skupienia.
– Wiedza, jak odróżnić roztwór, stężenie roztworu, substancję rozpuszczoną i rozpuszczalnik.
– Rozróżnianie i poznanie głównych właściwości węglowodanów, lipidów i białek.
– Nabywanie umiejętności wyrażania się za pomocą coraz bogatszego i coraz bogatszego leksykonu i złożonego języka.
– Tworzenie okazji do aktywnego udziału w rozmowach, przy wnoszeniu do niej osobistego wkładu.

Słownictwo – słowa kluczowe

Osmoza, Roztwór, Stężenie, Substancja Rozpuszczalna, Rozpuszczalnik, Zmiana stanu skupienia, Glucydy, Lipidy, Białka, Spożycie, Kalorie; Współpraca, Odwrócona Klasa, Laboratorium,
Eksperyment, Chemia.

Oczekiwane efekty uczenia się

– Wyjaśnia na czym polega zjawisko osmozy
– Obserwuje i wskazuje zjawisko osmozy w innych sytuacjach np. kandyzowane owoce

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Podstawowe:
Kreatywność, Krytyczne myślenie, Umiejętność zadawania naukowych pytań, Umiejętność opisywania eksperymentu, wyciąganie wniosków z wyników eksperymentu, umiejętność uogólnienia, umiejętność identyfikacji właściwych ilości (pomiar).

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

Elastyczność, rozwiązywanie problemów, kompetencje w zakresie komunikowania się i posługiwania się językiem naukowym, umiejętności cyfrowe,
Umiejętności osobiste i społeczne oraz umiejętność uczenia się, podejmowania decyzji.

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

Etapy odwróconej klasy – Flipped Classrom
1. Rozpoczęcie wyzwania: Burza mózgów
Sytuacja problemowa. Nauczyciel zadając dzieciom pytania pobudza do myślenia.

2. Co dzieje się z cukrem rozpuszczonym w wodzie? Jak nazywa się substancja rozpuszczona w wodzie lub innej cieczy (roztwór)? Co się stanie, gdy zetkną się dwa roztwory (jeden bardziej stężony, drugi mniej)?

3. Aktywacja (na zajęciach)
Poproś dzieci, aby obejrzały następujące filmy

https://www.youtube.com/watch?v=KmQyVWtxeqM

https://www.youtube.com/watch?v=GxztO8MM9F4

Wyjaśnienie:
Osmoza jest wynikiem ruchu cząsteczek, podobnie jak ma to miejsce w przypadku ciśnienia gazów.

Cząsteczki substancji rozpuszczonej w cieczy zachowują się jak cząsteczki gazu; cukier rozpuszczony w wodzie rozchodzi się po całej dostępnej cieczy, jak gaz w pomieszczeniu, a uderzając w ścianki pojemnika wywiera szczególne ciśnienie, zwane ciśnieniem osmotycznym.

4. Przetwarzanie (w domu)
Poproś dzieci, aby zrobili to doświadczenie w domu i przystąpili do testu na platformie Weschool

5. Aktywność eksperymentalna w laboratorium
W laboratorium poproś dzieci, aby powtórzyli doświadczenie, używając różnych rodzajów cukru, owoców, barwników spożywczych.

6. Wniosek

Refleksje:
Co dzieje się z cukrem rozpuszczonym w wodzie? Jak nazywa się rozpuszczona substancja w wodzie lub innej cieczy (roztwór)? Co się stanie, gdy dwie różne substancje (jedna bardziej skondensowana a druga mniej) wejdą w kontakt?

Ewaluacja

Cel oceny:
• Umiejętność pracy w zespole;
• Uczestnictwo proaktywne w dialogu edukacyjnym;
• Odnoszenie się do innych z szacunkiem;
• Respektowanie czasu przeznaczonego na naukę ze względu na innych;
• Budowanie istotnej i znaczącej wiedzy;
• Wyjaśnianie krytycznych osądów, odróżnianie przyczyn od skutków;

Kryteria oceny:
• Arkusz obserwacji;

Etapy oceny:
• Ciągła
• Podczas zajęć warsztatowych
• Quiz na platformie (test wstępny);
• Powrót na zajęcia z prezentacją i zajęciami wideo (test in itinere);
• Przygotowanie owoców kandyzowanych (test końcowy);

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

Woda, różnego rodzaju owoce, cukier, barwniki spożywcze; miarki, sztućce, termometr
naczynia kuchenne, garnki, waga, chochle.

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

laboratorium chemiczno-kuchenne (kuchenka wyposażona w palniki)

Literatura – źródła

https://treccani.it/enciclopedia/osmosi_(Enciclopedia-dei-ragazzi)/

https://www.youtube.com/watch?v=KmQyVWtxeqM

https://www.youtube.com/watch?v=GxztO8MM9F4

wersja IT http://kitchenlab4kids.eu/?p=2695

Łakoma osmoza: kiedy chemia staje się słodka

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

2 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

2 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

2 jajka na 3 dostępne

Original idea

2 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

3 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

1 jajko na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

3 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jedno jajko

Individual work

średnia ilość jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać podświetlone jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/zWXDdy