Czekoladowa nauka – odwracalna zmiana

ciastka czekoladowe

Czekoladowa nauka – odwracalna zmiana

Rodzaj zasobu: Website

Adres internetowy – link https://littlebinsforlittlehands.com/chocolate-science-reversible-change-food-science/

Język: PL, EN 

Opis – streszczenie

Badanie zjawiska “odwracalnej zmiany” – eksplorowanie procesów topnienia i schładzania czekolady.

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

czekolada, odwracalna zmiana

Myślenie twórcze i krytyczne

Twórcze myślenie – wyobraźnia, myślenie dywergencyjne;

Krytyczne myślenie – analizowanie i wnioskowanie

Myślenie matematyczne

Liczenie, Rozumienie porządku (sekwencji zdarzeń) i związków przyczynowo-skutkowych.

Myślenie naukowe

Zadawanie pytań; Obserwowanie i formułowanie przewidywań (hipotez); Testowanie hipotez; Analizowanie rezultatów ogrzewania/schładzania; Formułowanie wniosków

Uczenie się, jak się uczyć

Zaangażowanie w proces uczenia się; Uczenie sie we współpracy; Poczucie sprawczości (podmiotowości) w uczeniu się.

Inne umiejętności

A/ Kompetencje językowe (pisanie, czytanie, mówienie – opisywanie cech substancji na różnych etapach eksperymentu); Przestrzeganie instrukcji- uważne słuchanie; Gotowość do nauki czytania – rozumienie sekwencji;

B/ Umiejętność współpracy w zespole;

C/ Sprawność motoryczna (umiejętności mieszania); Koordynacja wzrokowo-ruchowa; Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa

Czekoladowa nauka – odwracalna zmiana

Cele ogólne

• tworzenie okazji do badania efektów ogrzewania i schładzania czekolady
• kształtowanie umiejętności przestrzegania instrukcji nauczyciela
• rozwijanie umiejętności obserwowania i przewidywania
• rozwijanie umiejętności liczenia

Słownictwo – słowa kluczowe

czekolada, odwracalna zmiana, odwrócić, miska, rondel, ciepło, stopić, schłodzić, zamrozić, płynny, twardy, grudkowaty, składniki

Oczekiwane efekty uczenia się

• postępuje zgodnie z instrukcją podczas topienia czekolady;
• przelicza składniki takie, jak: groszki (drażetki) czekoladowe, foremki do czekolady itp.;
• ćwiczy umiejętność mieszania substancji;
• obserwuje i opisuje czekoladę jako formę ciekłą i ciało stałe.

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

• Zadawanie pytań
• Obserwowanie i formułowanie przewidywań (hipotez)
• Testowanie hipotez
• Analizowanie rezultatów ogrzewania/schładzania
• Formułowanie wniosków

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

• Koordynacja wzrokowo-ruchowa
• Sprawność motoryczna (mała motoryka)
• Kompetencje językowe (pisanie, czytanie, mówienie)
• Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa
• Umiejętność współpracy w zespole

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

Uwaga: Odwracalna zmiana to proces fizyczny, podczas którego dana substancja może zostać przywrócona do oryginalnego stanu skupienia materii, bez tworzenia nowego materiału, nowej substancji. W gotowaniu, proces odwracalnej zmiany możemy obserwować podczas roztapianie i zamrażania.

Wprowadzenie:
1. Zacznij od pytania, jak dzieci rozumieją słowo „odwracalny”? Możesz posłużyć się przykładem płaszcza lub kurtki, która jest dwustronna – odwracalna, tzn. można ją odwrócić na lewą stronę/na zewnątrz – w dowolny sposób,

2. Poproś dzieci, aby zbadały i opisały czekoladę różnymi zmysłami, na przykład:
Jakiego koloru jest czekolada? Jak pachnie? Jaka jest w dotyku? Jak smakuje?
Jak dźwięk wydaje, gdy odgryzasz kawałek czekolady?

Przebieg aktywności:
1. Poproś dzieci, aby włożyły czekoladowe drażetki (lub kawałki pokruszonej czekolady) do miski, wcześniej przeliczając je (możesz poprosić, by odliczyli np. 20-25 drażetek)

2. Ostrożnie umieść miskę z kawałkami czekolady na rondlu z zimną wodą. Powoli podgrzewaj wodę.

3. Poproś dzieci, aby ostrożnie zamieszały kawałki czekolady, obserwując, jak zmienia się ich wygląd podczas mieszania. Poproś, aby dzieci kontynuowały mieszanie, aż cała czekolada się rozpuści. Zachęcaj, by dzieci używały swoich zmysłów do opisania czekolady w postaci płynnej.
• Przykładowe pytania: Jak teraz wygląda czekolada? Czym różni się a w czym jest podobna do drażetek czekoladowych? Co się stało z czekoladą? Dlaczego czekolada się rozpuściła?

4. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i poproś dzieci, by za pomocą łyżki przełożyły roztopioną czekoladę do foremek – każde dziecko powinno napełnić jedną foremkę. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Gdy czekolada zastygnie, omów następujące kwestie:
• Przykładowe pytania: Czy czekolada w foremkach wygląda tak samo jak chipsy czekoladowe? Czym się różni, a w czym jest podobna do drażetek? Czy czekolada jest twarda jak drażetki czekoladowe? Co się stało przez stopienie, a następnie ochłodzenie czekolady?

5. Wyjaśnij, że gdybyśmy mieli odpowiednią formę, czekolada mogłaby zostać ponownie zamieniona w drażetki. To jest „odwracalna zmiana” – kiedy wprowadzam zmianę, którą można cofnąć. Poproś dzieci, by zastanowiły się, jakiej formy chciałyby użyć do topienia i chłodzenia czekolady

6. Wyjaśnij pojęcie „nieodwracalnej zmiany” – Poproś dzieci, by w parach porozmawiały o tym, jakich składników używa się do zrobienia ciasta.
• Przykładowe pytania: Jakich składników użyjemy do zrobienia ciasta? Czy po upieczeniu ciasta można odwrócić zmianę i wrócić do składników, jakich użyliśmy? To jest przykład „nieodwracalnej
zmiany”.

Wnioski:
Poproś dzieci, by w małych zespołach narysowały kolejne kroki przeprowadzonego badania, np. 1/ Obserwowanie drażetek czekoladowych; 2/ Roztapianie czekolady; 3/ Ochładzanie. Poproś, by dzieci narysowały, jak wyglądała czekolada na każdym etapie pracy oraz aby podpisały poszczególne etapy.

Ewaluacja

Karta obserwacji dziecka przygotowana przez nauczyciela

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

Drażetki czekoladowe (mała foremka wymaga użycia około 10 drażetek)
Miseczki lub foremki do kształtowania nowych form czekolady
Garnek
łyżka
Forma do pieczenia

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Kuchnia lub sala przedszkolna z możliwością gotowania (kuchenką turystyczną)

Literatura – źródła

https://littlebinsforlittlehands.com/chocolate-science-reversible-change-food-science/

Czekoladowa nauka – odwracalna zmiana

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

1 jajko na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

2 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

3 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

2 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

2 jajka na 3 dostępne

Original idea

1 jajko na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

2 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

1 jajko na 3 dostępne

Low ecological footprint

1 jajko na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jedno jajko

Individual work

średnia ilość jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać podświetlone jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/92Su6Z