Jadalne szkło

jadalne szkło o błękitnym kolorze

Jadalne szkło – Badanie zjawiska transparentności

Rodzaj zasobu: Blog, You Tube

Adres internetowy – link 

https://letslassothemoon.com/2016/07/07/edible-glass/

lub Inna wersja doświadczenia w języku polskim: https://www.youtube.com/watch? v=4izlf3qeI14

Język: PL, EN

Opis – streszczenie

Badanie zjawiska przejrzystości poprzez wykonanie jadalnego szkła – badanie zalezności między światłem i materiałem

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Przezroczysty, półprzezroczysty, nieprzezroczysty

Myślenie twórcze i krytyczne

Twórcze myślenie – wyobraźnia;

Krytyczne myślenie – przewidywanie

Myślenie matematyczne

Odmierzanie

Myślenie naukowe

Zadanie pytań; Porównywanie; Wykonywanie eksperymentów; Przewidywanie (formułowanie hipotez); Formułowanie wniosków

Uczenie się, jak się uczyć

Przestrzeganie instrukcji; Aktywne słuchanie; Zaangażowanie w proces uczenia się

Inne umiejętności

A/ Wzbogacanie słownictwa; Aktywne słuchanie;

B/ Współpraca i przejmowanie tury podczas zadania zespołowego; Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa;

C/ Rysowanie, zdolności artystyczne

Jadalne szkło – Badanie zjawiska transparentności

Cele ogólne

• stwarzanie okazji do badania zjawiska transparentności poprzez wykonanie jadane
szkła;
• stwarzanie okazji do badania związków pomiędzy materiałem i światłem;
• rozwijanie umiejętności słuchania i przestrzegania instrukcji;
• kształtowanie umiejętności mierzenia
• kształtowanie umiejętności mieszania i przelewania substancji;
• rozwijanie umiejętności obserwowania i przewidywania;
• rozwijanie umiejętności formułowania i rysowania wniosków;
• rozwijanie umiejętności przejmowania tury (zamieniania się zadaniami podczas
pracy grupowej);
• rozwijanie umiejętności twórczego myślenia.

Słownictwo – słowa kluczowe

Przezroczysty, półprzezroczysty, nieprzezroczysty, szklany, przejrzysty, jasny
(światło), rozpuszczać, mieszać, rozpuszczalny, jadalny, cukrowy

Oczekiwane efekty uczenia się

• przestrzega instrukcji badania (wykonanie eksperymentu);
• rozpoznaje obiekty jako przezroczyste lub nieprzezroczyste;
• rozpoznaje właściwości cukru;
• ćwiczy umiejętności przelewania i mieszania substancji;
• ćwiczy umiejętności mierzenia substancji przy użyciu kubka (szklanki) i miarki;
• obserwuje i przewiduje podczas wykonywania eksperymentu.

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

• Zadanie pytań
• Wyobraźnia
• Porównywanie
• Wykonywanie eksperymentów
• Obserwowanie
• Przewidywanie (formułowanie hipotez)
• Formułowanie wniosków
• Mierzenie

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

• Przestrzeganie instrukcji
• Aktywne słuchanie
• Mieszanie i przelewanie substancji
• Wzbogacanie słownictwa
• Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa
• Zaangażowanie w proces uczenia się
• Rysowanie
• Umiejętności artystyczne
• Współpraca i przejmowanie tury podczas zadania zespołowego

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

Uwaga dla nauczyciela: Zalecamy rozpoczęcie tej czynności wcześnie w ciągu dnia szkolnego, ponieważ stopiony cukier musi ostygnąć i stwardnieć, zanim będzie można go dotknąć. Eksperyment ten wymaga również ścisłego nadzoru i wsparcia osoby dorosłej, ponieważ mieszanina staje się bardzo gorąca.

Wprowadzenie:
1. Poproś dzieci, by popatrzymy na ścianę w klasie i powiedziały, co widzą na zewnątrz.(Nic nie widzą, bo nie widzimy przez ściany, wzrok nie przenika przez ścianę). Potem poproś, aby dzieci popatrzyły przez okno klasy i opisały, co widzą.. (Potrafimy rozpoznać, co jest na zewnątrz, ponieważ widzimy przez okno; To dlatego, że okna są wykonane ze szkła, co pozwala nam widzieć świat na zewnątrz).

2. Wyjaśnij, że rzeczy, przez które możemy patrzeć, nazywane są „przezroczystymi” (Przezroczyste obiekty przepuszczają światło, dzięki czemu wyraźnie widzimy obiekty znajdujące się za nimi). Ale jeśli nie możemy przejrzeć obiektu, takiego jak ściana, nazywamy go „nieprzezroczystym” (Obiekty
nieprzezroczyste nie przepuszczają światła, więc nie możemy przez nie widzieć).


3. Narysuj na tablicy dwie kolumny „Przezroczysty” i „Nieprzezroczysty” i poproś uczniów, aby zasugerowali przedmioty dla każdej kolumny. (Na przykład: przezroczyste – okno, okulary do czytania, szklanka, kałuża wody/ nieprzezroczyste – blat stołu, tablica, krzesło, ołówek, linijka).

4. Poinformuj dzieci, że zrobimy coś, co nazywa się „Jadalne szkło”, z cukru – który wygląda jak szkło, ale to nie jest szkło, to coś, co możemy zjeść. Zapytaj dzieci, jakie właściwości cukru?

Przebieg aktywności: dzieci pracują w zespołach 5-osobowych, zmieniając się rolami podczas zadania

Materiały:

• Miarka kuchenna – kubek/ szklanka/ filiżanka do odmierzania
• 1 szklanka cukru
• 1/3 szklanki wody
• 1/3 szklanki syropu kukurydzianego jasnego
• Blacha do pieczenia
• Rondel
• Folia aluminiowa (1 arkusz na grupę)
• Barwniki spożywcze (opcjonalnie)

Instrukcja działania:

Poproś dzieci, by:

1. Wyłożyły blaszkę do pieczenia folią aluminiową.

2. Umieściły rondel na średnim ogniu.

3. Odmierzyły cukier i wodę i wlały do rondla, dobrze mieszając. Przykładowe pytanie: Jak myślisz, co stanie się z cukrem?

4. Ciągle mieszając miksturę, pozwól dzieciom obserwować, jak cukier rozpuszcza się w wodzie. Pytania: Jak teraz wygląda cukier? Co się stało z cukrem? (rozpuścił się).

5. Wyjaśnij, co oznacza rozpuszczanie: kiedy mieszasz substancję z płynem i wygląda na to, że substancja zniknęła, ale właśnie zmieszała się z płynem

6. Następnie poproś dzieci, by odmierzyły syrop kukurydziany i wymieszały go z mieszanką cukru i wody.

7. (Dorosły będzie musiał wykonać ten krok, ponieważ mieszanina robi się bardzo gorąca, ok. 150 stopni Celsjusza) Mieszaj, aż cukier zacznie się gotować. Następnie pozostaw mieszaninę na około 10 do 15 minut.

8. Dodaj tylko kilka kropel barwnika spożywczego.

9. Poproś osobę dorosłą, aby cienko wlała twoją miksturę na przygotowaną blaszkę, rozprowadzając ją równomiernie.

10.Pozostaw do stwardnienia na około 1 do 2 godzin.

11.Następnie poproś uczniów, aby ostrożnie podnieśli jadalną taflę szkła i popatrzyli przez nią na świat. (Uwaga: jadalne szkło może być przezroczyste lub półprzezroczyste w zależności od zmiennych, takich jak: czas gotowania i użyty barwnik spożywczy, a czasami nawet nieprzezroczyste, jeśli doda się zbyt dużo ciemnego barwnika spożywczego).

12. Poproś grupę o zidentyfikowanie jadalnego szkła zrobionego przez każdy zespół
jako przezroczystego lub nieprzezroczystego. Tutaj możesz również wprowadzić
słowo „półprzezroczysty” – gdy obiekt jest częściowo przezroczysty. Półprzezroczyste
obiekty przepuszczają światło, ale nie widzimy szczegółowego kształtu.
Wniosek i podsumowanie:
Poproś uczniów pracujących indywidualnie, aby wyobrazili sobie, że patrzą przez
magiczne okno i narysowali to, co widzą.

Ewaluacja

Karta obserwacji dziecka

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

• Miarka kuchenna – kubek/ szklanka/ filiżanka do odmierzania
• 1 szklanka cukru
• 1/3 szklanki wody
• 1/3 szklanki syropu kukurydzianego jasnego
• Blacha do pieczenia
• Rondel
• Folia aluminiowa (1 arkusz na grupę)
• Barwniki spożywcze (opcjonalnie)

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

kuchnia lub sala przedszkolna z urządzeniem do gotowania (kuchenką turystyczną)

Literatura – źródła

https://letslassothemoon.com/2016/07/07/edible-glass/

https://inthekitchenwithmatt.com/edible-sugar-glass

Inna wersja doświadczenia w języku polskim: https://www.youtube.com/watch?v=4izlf3qeI14

Jadalne szkło – Badanie zjawiska transparentności

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

2 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

2 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

1 jajko na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

2 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

2 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

1 jajko na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

2 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

2 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

2 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jedno jajko

Individual work

średnia ilość jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

podświetlony wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/3RvUqE