Kolorowe obrazy na talerzu
Rodzaj zasobu: Website, You Tube
Adres internetowy – link https://www.youtube.com/watch?v=SfVVFCAmSmY
Język: PL
Opis – streszczenie
Doświadczenie – obserwowanie procesu rozpuszczania się substrancji w wodzie; wykorzystanie sztucznych barwników do barwienia słodyczy.
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
Barwienie, sztuczne barwniki, słodycze, rozpuszczanie, woda, rozpuszczalnik
Myślenie twórcze i krytyczne
Wymyślanie nietypowych zastosowań przedmiotu, projektowanie własnego wzoru
Myślenie matematyczne
Klasyfikowanie, przeliczanie, porównywanie liczebności, odtwarzanie rytmu, odmierzanie płynów.
Myślenie naukowe
Ciekawość poznawcza, obserwowanie, eksperymentowanie, przewidywanie, wyciąganie wniosków.
Uczenie się, jak się uczyć
Samodzielne myślenie i działanie, budowanie poczucia sprawstwa.
Inne umiejętności
Doskonalenie czynności manualnych, wykorzystanie narzędzi cyfrowych do dokumentowania wyników pracy.
Kolorowe obrazy na talerzu
Cele ogólne
– Zaznajomienie ze zjawiskiem rozpuszczania substancji w wodzie, poprzez przeprowadzenie doświadczenia
– Wzbogacenie wiedzy dzieci na temat barwników zawartych w słodyczach
– Kształtowanie myślenia matematycznego (klasyfikowanie, przeliczanie, porównywanie liczebności zbiorów, odtwarzania rytmu, odmierzanie)
– Kształtowanie umiejętności obserwowania, skupienia uwagi, formułowania hipotez
– Rozwijanie kreatywności i pomysłowości dzieci
– Ćwiczenie sprawności motorycznej
Słownictwo – słowa kluczowe
barwienie, sztuczne barwniki, słodycze, rozpuszczanie, woda, rozpuszczalnik
Oczekiwane efekty uczenia się
Dziecko:
– wykorzystuje wodę do rozpuszczania słodyczy,
– klasyfikuje obiekty według koloru i przelicza je,
– układa rytm według wzoru,
– odmierza odpowiednią ilość płynu,
– przeprowadza proste doświadczenia,
– formułuje hipotezy,
– obserwuje i wyciąga wnioski,
– doskonali sprawność manualną,
– tworzy autorskie wzory z cukierków,
– posługuje się aparatem cyfrowym, w celu udokumentowania swojej pracy.
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
Myślenie twórcze i krytyczne – wymyślanie nietypowych zastosowań przedmiotu, projektowanie własnego wzoru
Myślenie matematyczne: klasyfikowanie, przeliczanie, porównywanie liczebności, odtwarzanie rytmu, odmierzanie płynów
Myślenie naukowe: ciekawość poznawcza, obserwowanie, eksperymentowanie, przewidywanie, wyciąganie wniosków
Uczenie się jak się uczyć: samodzielne myślenie i działanie, budowanie poczucia sprawstwa
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
doskonalenie czynności manualnych, wykorzystanie narzędzi cyfrowych do dokumentowania wyników pracy
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
1. Tworzenie sytuacji problemowej
– Nauczyciel rozdaje każdemu dziecku dużą paczkę Skittlesów (95g).
– Nauczyciel prosi dzieci, aby otworzyły paczkę i wysypały cukierki na tackę.
– Nauczyciel pyta dzieci: „Co możemy zrobić z tymi cukierkami?”
(Oczywiście, poza tym, że zjeść.)
– Dzieci podają swoje propozycje. W miarę możliwości wszyscy próbują je wykonać.
– Jeśli w odpowiedziach dzieci nie pojawi się propozycja segregowania cukierków według kolorów, to nauczyciel prosi je, aby to zrobiły.
– Następnie nauczyciel prosi dzieci o przeliczenie, ile jest cukierków każdego koloru oraz porównanie, czy jest po tyle samo cukierków każdego koloru, czy też nie.
– Dlaczego cukierki Skittles mają takie piękne, wyraziste kolory?
Nauczyciel dyskutuje z dziećmi na ten temat. Gdy wszyscy chętni podzielą się swoimi pomysłami, nauczyciel podsumowuje dyskusję. Może powiedzieć:
Producenci cukierków, chcąc by one ładnie wyglądały, barwią je, czyli nadają im wybrane kolory. Robią to, dodając do cukierków sztuczne barwniki spożywcze, czyli takie jakby jadalne farby, które zostały stworzone w sposób chemiczny. Jednak te barwniki chociaż bardzo ładnie wyglądają i są bardzo trwałe i łatwe w użyciu, to często są niezdrowe. Dlatego też takie kolorowe cukierki są niezdrowe i nie powinniśmy ich jeść w dużych ilościach.
Nauczyciel zadaje pytanie badawcze dzieciom: „Jak myślicie, co się stanie, jeśli cukierki zanurzymy w wodzie? I dlaczego?”
2. Formułowanie hipotez
Dzieci podają swoje pomysły – stawiają hipotezy.
Nauczyciel zapisuje odpowiedzi
3. Weryfikacja hipotez
Przeprowadzenie doświadczenia
– Każde dziecko otrzymuje biały talerzyk i układa na nim cukierki według wzoru, który przygotował nauczyciel. (Cukierki ułożone po okręgu w sekwencji: różowy, fioletowy, zielony, żółty, pomarańczowy)
– Dzieci odmierzają strzykawką 30 ml bardzo ciepłej wody, wlewają ją na talerz i obserwują co się dzieje. (Ważne by na talerz wlać za jednym razem, całość wody, nie dolewać. Dlatego jeśli mamy mniejszą strzykawkę, to najpierw przygotowujemy w kubku odmierzoną ilość wody, a potem z kubka wlewamy na talerz.)
– Na oczach dzieci tworzy się piękny obrazek. Dzieci mówią co przypomina im powstały wzór.
4. Omówienie wyników działań i wnioskowanie
Dzieci opisują co się stało i wspólnie z nauczycielem wyciągają wnioski.
5. Wyjaśnienie dla nauczyciela:
Woda jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem, czyli potrafi rozpuścić niektóre substancje takie jak np. cukier, tworząc razem z nimi jednolitą mieszankę, w której nie możemy zobaczyć pojedynczych składników gołym okiem.
Cukierki Skittles z wierzchu są pokryte, cukrową skorupką, która za pomocą sztucznych barwników jest zabarwiona na dany kolor.
I właśnie ta kolorowa cukrowa skorupka rozpuszcza się w ciepłej wodzie i rozlewa na talerzu, tworząc obrazek.
6. Propozycje innych działań z dziećmi
Tworzenie własnych wzorów i obrazów z cukierków
– Każde dziecko otrzymuje kolejny talerzyk i samo próbuje ułożyć cukierki, tak aby powstał nowy wzór, który później zalewa wodą tworząc kolorowy obrazek.
– Dziecko za pomocą aparatu fotograficznego dokumentuje swoją pracę.
– Nauczyciel może wydrukować zdjęcia i wraz z dziećmi stworzy z nich wystawę.
Ewaluacja
Rozmowa podsumowująca:
– Czego dowiedzieliśmy się na tych zajęciach?
– Co już wiemy?
– Co umiemy?
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
– duża paczka Skittlesów (95g) (dla każdego dziecka),
– tacka (dla każdego dziecka),
– dwa białe talerzyki średniej wielkości (o średnicy ok.18,5 cm, dla każdego dziecka),
– szklanka z ciepłą wodą (dla każdego dziecka),
– strzykawka lub łyżeczka (dla każdego dziecka),
– czajnik – do zagotowania wody,
– aparat fotograficzny.
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
sala przedszkolna, kuchnia
Literatura – źródła
Kolorowe obrazy na talerzu
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)
PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/c3Jv3m