Eksperymenty z awokado

Eksperymenty z awokado

Eksperymenty z awokado – przyspieszanie dojrzewania owoców

Rodzaj zasobu: Websites

Adres internetowy – link https://krokdozdrowia.com/awokado-5-metod-szybsze-dojrzewanie/?fbclid=IwAR0vM2QFZpg_1OkUP93

Język: PL

Opis – streszczenie

Obserwowanie procesu dojrzewania owocu awokado z wykorzystaniem różnorodnych metod. Rola etylenu w przyśpieszaniu dojrzewania owoców.

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Dojrzewanie, etylen, awokado, banan, cytryna.

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie krytyczne

Myślenie matematyczne

Myślenie naukowe

Obserwowanie (prowadzenie obserwacji długotrwałej), przewidywanie, wyciąganie wniosków, formułowanie hipotez.

Uczenie się, jak się uczyć

Ciekawość poznawcza, motywacja i zaangażowanie.

Inne umiejętności

Rozwijanie kompetencji językowych – posługiwanie się słownictwem naukowym;

Współpraca w zespole;

Doskonalenie motoryki małej;

Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa.

Eksperymenty z awokado – przyspieszanie dojrzewania owoców

Cele ogólne

– Budowanie pojęć naukowych dotyczących procesów dojrzewania owoców

– Nawiązywanie współpracy między uczestnikami ćwiczeń opartej na wspólnym dążeniu do celu 

– Rozwijanie zainteresowań przyrodniczo-technicznych

– Wspieranie rozwoju myślenia naukowego poprzez prowadzenie doświadczeń

Słownictwo – słowa kluczowe

dojrzewanie, etylen, awokado, banan, cytryna

Oczekiwane efekty uczenia się

Dziecko:

– Wyjaśnia, jakie właściwości posiada etylen

– Obserwuje i zadaje pytania

– Eksperymentuje z różnymi sposobami przyśpieszania dojrzewania owoców

– Czeka na rezultaty podejmowanych działań

– Współpracuje w grupie

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Myślenie krytyczne

Myślenie naukowe: obserwowanie, przewidywanie, wyciąganie wniosków, formułowanie hipotez.

Uczenie się, jak się uczyć:  Ciekawość poznawczamotywacja i zaangażowanie

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

– rozwijanie umiejętności językowych – posługiwanie się słownictwem naukowym

– współpraca w zespole, doskonalenie motoryki małej 

– przestrzeganie zasad bezpieczeństwa

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

  1. Wprowadzenie do zajęć

Dlaczego warto jeść awokado?-  podstawowe właściwości awokado- oglądanie filmu edukacyjnego (https://www.youtube.com/watch?v=KoPEsO4J9xUh)

Rozmowa z dziećmi w oparciu o film: 

– Czy kiedykolwiek jedliście awokado? 

– Jak wam smakuje? 

– Jakie właściwości awokado zapamiętaliście z obejrzanego filmu?

  1. Tworzenie sytuacji problemowej

Nauczyciel daje dzieciom awokado dojrzałe i niedojrzałe. Dzieci uważnie się przyglądają, dotykają je. Nauczyciel zadaje pytanie: Jak myślicie, który owoc jest dojrzały, a który nie i dlaczego?  Nauczyciel wyjaśnia: Ciemne, niemal brązowe awokado, z chropowatą skórką przypominającą skórę ropuchy jest dojrzałe. Choć skórka jest twarda, pod naciskiem palców powinniśmy czuć, że awokado jest miękkie.

Pytanie badawcze: Co można zrobić, aby przyspieszyć dojrzewanie awokado?

  1. Formułowanie hipotez

Nauczyciel zapisuje odpowiedzi dzieci.

  1. Weryfikacja hipotez

Przeprowadzenie doświadczeń związanych z przyspieszaniem dojrzewania awokado. Jedno awokado zostawiamy bez poddawania go procedurze związanej z przyspieszaniem dojrzewania.

Wariant 1 (torba papierowa, banan i jabłko).

Opis postępowania:

– Włóż awokado do papierowej torby upewniając się przy tym, że nie ma w niej żadnych dziur, ani rozdarć.

– Dodaj do środka jabłko i banana. 

– Zamknij szczelnie torebkę i przechowuj ją w temperaturze od 18 do 24 stopni Celsjusza.

– Po upływie 3 dni porównaj z awokado, które zostawiliśmy do kontroli.

Wariant 2 (sok z cytryny) 

Opis postępowania: 

– Przekrój awokado na pół i pokrop miąższ owocu odrobiną soku z cytryny.

– Dokładnie połącz obie części, pozostaw pestkę w środku i bardzo dokładnie zawiń całość w czystą folię aluminiową tak, jakby było to całe awokado.

– Włóż owoc do lodówki. 

– Po upływie 3 dni porównaj z awokado, które zostawiliśmy do kontroli.

Wariant 3 (folia aluminiowa) (to doświadczenie wykonujemy w trzecim dniu od wykonania 1 i 2 wariantu).

Opis postępowania:

– Użyj folię aluminiową i dokładnie owiń cały owoc tak, aby nie zostawić ani kawałka odkrytej skórki.

– Połóż zawiniątko na blasze w piekarniku i piecz przez około 10 minut.

– Poczekaj, aż owoc całkowicie ostygnie, a następnie usuń folię. 

– Porównaj go z awokado kontrolnym. 

  1. Omówienie wyników działań i wnioskowanie

Po upływie 3 dni obserwujemy i porównujemy uzyskane efekty.  

Rozmowa z dziećmi po zakończeniu wszystkich doświadczeń i formułowanie wniosków.

Pytania:

Który sposób dojrzewania awokado jest najlepszy? I dlaczego?

Wyjaśnienie. Niektóre substancje przyspieszają dojrzewanie owoców. Np. banan i jabłko wydzielają związek chemiczny – etylen, który przyspiesza proces dojrzewania. 

  1. Wyjaśnienie dla nauczyciela: 

Gdy awokado jest szczelnie zamknięte z tymi owocami, jest poddane działaniu etylenu, który nie jest w stanie wydostać się z torby. Temperatura również przyspiesza proces dojrzewania. Sok z cytryny przeciwdziała utlenianiu (ciemnieniu miąższu).

Ewaluacja

Pytanie nauczyciela: Czego dowiedziałeś/aś się przeprowadzając te doświadczenia? Co ci się najbardziej podobało?

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

film edukacyjny dotyczący właściwości awokado, awokado, banan, jabłko, torba papierowa, folia aluminiowa, piekarnik, cytryna

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Kuchnia, sala przedszkolna

Literatura – źródła

https://krokdozdrowia.com/awokado-5-metod-szybsze-dojrzewanie/?fbclid=IwAR0vM2QFZpg_1OkUP93

Eksperymenty z awokado – przyspieszanie dojrzewania owoców

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea 

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

3 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

3 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jajko

Individual work

średnia ilość podświetlonych jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

podświetlony wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/9BvMGC