Barwienie ryżu – badanie właściwości higroskopijnych substancji
Rodzaj zasobu:Website (blog); You Tube
Adres internetowy – link https://mamineskarby.pl/kolorowy-ryz-wykonanie-i-zabawy/
Opis – streszczenie
Obserwowanie i wyjaśnianie właściwości higroskopijnych ryżu (procesu wchłaniania wody) oraz próby barwienia ryżu z wykorzystaniem barwników spożywczych.
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
Barwienie, wchłanianie, woda, ryż, mierzenie, porównywanie, barwniki spożywcze.
Myślenie twórcze i krytyczne
Myślenie twórcze: wyobraźnia, tworzenie kompozycji z kolorowego ryżu.
Myślenie matematyczne
Odmierzanie poziomu wody, ilości dodawanego ryżu, porównywanie ilości wody na początku eksperymentu oraz po jego zakończeniu.
Myślenie naukowe
Formułowanie problemów, przewidywanie, weryfikowanie hipotez, obserwowanie, formułowanie wniosków.
Uczenie się, jak się uczyć
Motywacja i zaangażowanie, samoocena własnego uczenia się.
Inne umiejętności
Sprawność manualna; współpraca w małych zespołach – dzielenie się odpowiedzialnością za zadanie; komunikacja językowa.
Barwienie ryżu – badanie właściwości higroskopijnych substancji
Cele ogólne
– Poszerzenie wiedzy na temat uprawy i właściwości ryżu
– Rozwijanie umiejętności obserwowania
– Zapoznanie się z procesem ,,wchłaniania” i ,,barwienia”Rozwijanie umiejętności wykonywania pomiarów i porównywania ilości wody
– Rozwijanie umiejętności wyciągania wniosków
– Kształtowanie sprawności manualnej
– Rozwijanie twórczej wyobraźni
Słownictwo – słowa kluczowe
Barwniki spożywcze, barwienie, wchłanianie, właściwości higroskopijne, ryż, mierzenie, porównywanie, barwniki spożywcze
Oczekiwane efekty uczenia się
Dziecko
– wyjaśnia na czym polega barwienie i wchłanianie wody;
– odmierza poziom wody na różnych etapach eksperymentu;
– eksperymentuje z różnymi możliwościami wykorzystania ryżu;
– tworzy różne kompozycje z kolorowego ryżu
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
Myślenie naukowe: formułowanie problemów, przewidywanie, weryfikowanie hipotez, obserwowanie, formułowanie wniosków – wyjaśnianie
Myślenie matematyczne: odmierzanie poziomu wody, ilości dodawanego ryżu, porównywanie ilości wody na początku eksperymentu oraz po jego zakończeniu
Myślenie twórcze: wyobraźnia, tworzenie kompozycji z kolorowego ryżu
Uczenie się jak się uczyć: motywacja i zaangażowanie, samoocena własnego uczenia się
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
Sprawność manualna; współpraca w małych zespołach – dzielenie się odpowiedzialnością za zadanie; komunikacja językowa
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
1. Wprowadzenie do zajęć
W ramach cyklu zajęć ,,Wszystkie smaki świata” dzieci tym razem skupiają się Chinach. Nauczycielka ubrana w charakterystyczny strój obywateli zamieszkujących ten rejon, zaprasza wszystkich do koła. Na mapie świata pokazuje kontynent na którym znajdują się Chiny, a także ich dokładną lokalizację. Tłumaczy, że dziś poznają chińską kuchnię, a przede wszystkim jej najważniejszy składnik – ryż. Pyta dzieci, czy któreś z nich jadło ryż, czy go lubi, prosi także aby opisały jak on wygląda. Wspomina także, że ryż ma wiele właściwości odżywczych, poza tym, że zawiera węglowodany złożone, które są źródłem energii, zawiera także potas, żelazo oraz cynk.
Następnie nauczycielka włącza film edukacyjny na temat produkcji ryżu.
Po oglądnięciu filmu, nauczycielka pyta dzieci:
– Co nowego dowiedzieliście się na temat ryżu?
– Czy coś Was zaskoczyło?
– Czy w naszym kraju jest uprawiany ryż? Dlaczego?
2. Tworzenie sytuacji problemowej
Nauczycielka rozdaje dzieciom na talerzykach wcześniej przygotowany ryż. Każde z dzieci, dotyka go, także sprawdza zapach i dokładnie przygląda się ziarenkom. Dzielą się swoimi spostrzeżeniami na temat ryżu.
Pytania badawcze:
Jak myślicie…
– Jak zachowa się ryż w wodzie?
– Czy może mieć inny kolor, niż biały?
Dzieci mogą zadawać własne pytania, które nauczyciel zapisuje.
3. Formułowanie hipotez
Nauczyciel zapisuje odpowiedzi dzieci.
4. Weryfikacja hipotez
Przeprowadzenie doświadczenia – barwienie ryżu.
Przebieg:
– Dzieci w grupach przygotowują 4 szklanki (lub więcej w zależności od tego ile jest barwników).
– Dzieci ciepłą wodą napełniają szklanki do połowy. Następnie rozpuszczają w nich kolorowe barwniki spożywcze. Jedną ze szklanek pozostawiają bez barwnika, z samą wodą.
– Do każdej szklanki wsypują 3 łyżki stołowe ryżu.
– Zaznaczają poziom wody na szklance.
– Po godzinie dzieci sprawdzają, czy ryż zmienił kolor i czy poziom wody w szklankach uległ zmianie.
– Następnie dzieci odcedzają ryż. Wodę po odcedzeniu ryżu ponownie wlewają do szklanek i obserwują jej poziom.
– Ryż pozostawiają do wyschnięcia (najlepiej przez całą noc na grzejniku – w zimie, latem – wystawiamy na słońce).
5. Omówienie wyników działań i wnioskowanie
Ryż nasiąknął wodą wraz z barwnikiem i dzięki temu zmienił swój kolor. Poziom wody się zmniejszył.
6. Wyjaśnienie dla nauczyciela
Ryż bez trudu zabarwił się oraz pochłonął znaczną ilość wody. Stało się tak, gdyż posiada on właściwości higroskopijne, a więc ma zdolność do wchłaniania wilgoci.
7. Propozycje innych działań z dziećmi
Dzieci mając kolorowy ryż tworzą rozmaite prace plastyczne. Dodatkowo rysują palcami w ryżu, różnorodne figury geometryczne. Dzieci mogą zdjąć buty i gołą stopą chodzić po ryżu, czy też odciskać swoje dłonie. Mając do dyspozycji przezroczyste naczynia, mogą układać ciekawe wzory. Dla cierpliwych, nauczycielka proponuje oddzielenie ziarenek ryżu według kolorów.
Ewaluacja
Czego dowiedziałeś/aś się na dzisiejszych zajęciach?
Która aktywność z ryżem podobała Ci się najbardziej?
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
Ryż biały, barwniki spożywcze lub kolorowa bibuła, szklane pojemniki, naczynia, woda,ręczniki papierowe, sitko, czarny pisak, mapa świata, film edukacyjny na temat powstawania ryżu
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
– Kuchnia
– Sala przedszkolna
Literatura – źródła
Barwienie ryżu – badanie właściwości higroskopijnych substancji
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)
PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/BsR8js