Piernikowe choinki

Piernikowe choinki

Piernikowe choinki

Rodzaj zasobu: Websites

Adres internetowy – link https://www.mojewypieki.com/przepis/choinki-z-piernika

Język: PL

Opis – streszczenie

Konstruowanie przestrzennych choinek z ciasta piernikowego z wykorzystaniem różnych kształtów geometrycznych różnej wielkości (trójkątów, kwadratów, kółek, gwiazdek, sześciokątów).

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Gram, dekagram, kilogram, mililitr, litr, kwadrans, ciasto piernikowe, pieczenie, odmierzanie, konstruowanie.

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie twórcze: wyobraźnia przestrzenna, konstruowanie modeli 3D, myślenie dywergencyjne (kreatywne dekorowanie choinek).

Myślenie matematyczne

Precyzja i logika w operowaniu danymi liczbowymi (przeliczanie i obliczanie). Mierzenie czasu. Nazywanie kształtów geometrycznych

Myślenie naukowe

Przewidywanie i obserwowanie.

Uczenie się, jak się uczyć

Uczenie się jak się uczyć – motywacja i zaangażowanie, odporność na stres.

Inne umiejętności

Współpraca w zespole – podejmowanie wspólnych decyzji, dzielenie się wnioskami. Umiejętność dialogu Dzielenie się odpowiedzialnością za zadanie Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa i dyscypliny.

Piernikowe choinki

Cele ogólne

– Kształtowanie umiejętności łączenia składników i mieszania

– Wdrażanie do poprawnego posługiwania się miarami (np: szklanka, łyżka, dag, kg)

– Rozwijanie umiejętności prawidłowego odmierzania czasu (np: kiedy wyjąć pierniki z piekarnika)

– Pobudzenie do  myślenia konstrukcyjnego i wyobraźni przestrzennej

– Rozwijanie umiejętności obserwacji

– Rozwijanie motoryki małej

– Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy

Słownictwo – słowa kluczowe

gram, dekagram,  kilogram, mililitr, litr, kwadrans, ciasto piernikowe, pieczenie, odmierzanie, konstruowanie

Oczekiwane efekty uczenia się

Dziecko:

– Posługuje się pojęciami związanymi z jednostkami miary;

– Wykonuje konstrukcję choinki według podanej instrukcji;

– Miesza i łączy składniki;

– Odmierza wskazaną w przepisie ilość składników;

– Odmierza czas pieczenia pierników;

– Postępuje według wskazówek podanych w przepisie;

– Przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Myślenie matematyczne: precyzja i logika w operowaniu danymi liczbowymi (przeliczanie i obliczanie).

Myślenie twórcze: wyobraźnia przestrzenna, konstruowanie modeli 3D, myślenie dywergencyjne (kreatywne dekorowanie choinek).

Myślenie naukowe: przewidywanie i obserwowanie.

Uczenie się jak się uczyć – motywacja i zaangażowanie, odporność na stres.

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

– współdziałanie w grupie- – podejmowanie wspólnych decyzji, dzielenie się wnioskami; dzielenie się odpowiedzialnością za zadanie

– umiejętność dialogu 

– przestrzeganie reguł  bezpieczeństwa i dyscypliny

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

1. Wprowadzenie dzieci w tematykę zajęć: 

 Rozmowa na  temat jednostek miar, które są uwzględnione w przepisie, potrzebnych  do wykonania pierników. Pokaz sposobów pomiaru różnych składników ciekłych i sypkich. Zabawa miarkami, odmierzanie.

2. Przygotowanie ciasta piernikowego

Zorganizowanie stanowiska do wykonywania pierników 

Przygotowanie wszystkich potrzebnych produktów

Odmierzanie, mieszanie i zagniatanie składników podanych w przepisie. Owiniętą w folię spożywczą masę piernikową wkładamy do lodówki na 2 godziny.

3. W czasie oczekiwania na ciasto dzieci mogą bawić się klockami Dienesa – rozmowa na temat figur geometrycznych

4. Konstruowanie choinek z ciasta piernikowego

Rozwałkowywanie ciasta na grubość około 4/5 mm podsypując mąką i wycinanie różnych kształtów (w grupach: trójkąty, kwadraty, kółka, gwiazdki, sześciokąty – różnych wielkości).

Gotowe kształty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczenie pierników w temperaturze 150 stopni przez kwadrans. Odmierzanie czasu za pomocą minutnika – wyjaśnienie ile minut to jest kwadrans.

Po wyjęciu i wystudzeniu pierników – dzieci układają w grupach kształty od najmniejszego do największego.  Łączenie kształtów w formie przestrzennej za pomocą wykałaczek. Polewanie lukrem według podanych wskazówek i zdobienie wykonanych choinek. Odstawienie choinek do całkowitego wyschnięcia lukru.

5. Podsumowanie

Dzieci prezentują swoje choinki.

Gotowe choinki  dzieci mogą: 

– degustować po ich prezentacji 

– opakować w celofan na prezent 

– spakować do metalowych puszek szczelnie zamkniętych

Ewaluacja

Dzieci odpowiadają na pytania:

Co sprawiło im trudność? Co się im najbardziej podobało w tym zadaniu?

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

– Materiały potrzebne do prowadzenia zajęć: stolnica, miska, wałek, mikser, nóż, foremki, blacha do pieczenia

– Materiały potrzebne do odmierzania składników / czasu: waga, łyżka, miarka, szklanka, zegarek 

– Składniki: mąka, miód, jajka, masło, cukier, przyprawa do piernika, soda oczyszczona, sól, sok z cytryny, kakao

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Kuchnia i sala przedszkolna

Literatura – źródła

Choinki z piernika

Piernikowe choinki

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

3 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea 

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

2 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

3 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jajko

Individual work

średnia ilość podświetlonych jajek

Team work

spora ilość jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane podświetlone jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/zaeDTx