Kolorowe naleśniki

Kolorowe naleśniki

Kolorowe naleśniki – eksperymentowanie z naturalnymi barwnikami

Rodzaj zasobu: Websites

Adres internetowy – link https://odzywianie.hellozdrowie.pl/artykul-kolorowe-nalesniki-dzieci-je-pokochaja/

Język: PL

Opis – streszczenie

Badanie procesu barwienia żywności z wykorzystaniem naturalnych pigmentów pochodzenia roślinnego – na przykładzie ciasta naleśnikowego

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Naleśniki, ciasto naleśnikowe, naturalne barwniki, smażenie, barwienie żywności

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie matematyczne

Odmierzanie składników i zachowanie odpowiednich proporcji.

Myślenie naukowe

Ciekawość poznawcza, obserwowanie, eksperymentowanie, przewidywanie, wyciąganie wniosków.

Uczenie się, jak się uczyć

Motywacja i zaangażowanie

Inne umiejętności

– Współdziałanie w zespole (odpowiedzialne wykonywanie zadań)

– Utrzymanie porządku w miejscu pracy

– Rozwój czynności manualnych, motoryka mała

– Uważne słuchanie, działanie zgodne z instrukcją, przestrzeganie reguł bezpieczeństwa

– Korzystanie z narzędzi technicznych.

Kolorowe naleśniki – eksperymentowanie z naturalnymi barwnikami

Cele ogólne

– Kształtowanie zrozumienia istoty procesu barwienia

– Nabycie umiejętności przygotowania kolorowych naleśników z wykorzystaniem naturalnych barwników

– Kształtowanie umiejętności posługiwania się narzędziami i urządzeniami kuchennymi 

– Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy

– Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowyc

Słownictwo – słowa kluczowe

naleśniki, ciasto naleśnikowe, naturalne barwniki, smażenie, barwienie

Oczekiwane efekty uczenia się

Dziecko:

– Wymienia składniki do produkcji ciasta naleśnikowego oraz etapy przyrządzania naleśników;

– Wykonuje naturalne barwniki;

– Samodzielnie łączy wszystkie produkty w celu przygotowania ciasta naleśnikowego z wykorzystaniem narzędzi kuchennych;

– Prawidłowo i sprawnie posługuje się akcesoriami kuchennymi; 

– Dba o ład i porządek na stanowisku pracy;

– Przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny obowiązujących w kuchni.

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Myślenie twórcze i krytyczne: myślenie krytyczne.

Myślenie matematyczne: odmierzanie składników (zachowanie odpowiednich proporcji).

Myślenie naukowe: ciekawość poznawcza, obserwowanie, eksperymentowanie,  przewidywanie, wyciąganie wniosków.

Uczenie się, jak się uczyć

Motywacja i zaangażowanie, niezależność działania

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

Współdziałanie w zespole (odpowiedzialne wykonywanie zadań),

Utrzymanie porządku w miejscu pracy,

Rozwój czynności manualnych, motoryka mała,

Uważne słuchanie, działanie zgodne z instrukcją, przestrzeganie reguł bezpieczeństwa,

Korzystanie z narzędzi technicznych.

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

1. Tworzenie sytuacji problemowej

Rozmowa nauczyciela z dziećmi:

Jakie naleśniki lubicie jeść?

Jak robi się naleśniki? 

Jakie składniki są potrzebne by zrobić ciasto naleśnikowe? 

Jakie narzędzia będą potrzebne do przygotowania naleśników? 

Co trzeba zrobić, żeby podczas wykonywania naleśników było bezpiecznie i higienicznie?

Pytanie badawcze:

Co zrobić by naleśniki były kolorowe np. czerwone, zielone, żółte brązowe?

2. Formułowanie hipotez

Nauczyciel zapisuje odpowiedzi dzieci.

3. Weryfikacja hipotez

– Przygotowanie ciasta naleśnikowego

Nauczyciel i dzieci zakładają fartuszki, myją ręce i dzielą się na grupy. Każda grupa otrzymuje przepis (ilustrowany lub ze zdjęciami) i instrukcję wykonania swojego zadania.

– Pierwsza grupa przygotowuje ciasto naleśnikowe wg przepisu: 4 jajka, 3 szklanki mąki, 3 szklanki mleka, 1 szklanka wody umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aby masa była jednolita i nie miała grudek. 

– Przygotowane ciasto naleśnikowe dzielimy na 5 równych  porcji i rozdajemy pozostałym grupom, które łączą ciasto z barwnikiem wykonanym przez siebie.

– Do 1 miski nie dodajemy żadnego barwnika.

– Grupa druga przygotowuje zielony barwnik wykorzystując szpinak. Garść szpinaku umieszczają w misce i za pomocą blendera tworzą naturalny zielony barwnik. Kolejno stworzony barwnik dodają do miski z ciastem naleśnikowym (na swoim stanowisku) i dokładnie mieszają. W ten sposób powstają zielone naleśniki. 

– Grupa trzecia do miski z ciastem naleśnikowym dodaje 2-3 łyżki zakwasu z buraka. Kolejno masę bardzo dokładnie mieszają, dzięki czemu ciasto zmienia kolor na różowy. 

– Zadaniem grupy czwartej jest stworzenie żółtych naleśników. Do swojego ciasta naleśnikowego dodają pół łyżeczki kurkumy i dokładnie mieszają. 

– Grupa piąta do miski z ciastem naleśnikowym dodaje 2 łyżki kakao. Następnie miesza masę bardzo dokładnie. Dzięki temu naturalnemu składnikowi ciasto zmienia kolor na brązowy.  

– Następnym krokiem jest smażenie naleśników z dwóch stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przez każdą grupę z pomocą nauczyciela.  

4. Omówienie wyników działań i wnioskowanie

Dzieci prezentują swoje naleśniki. Wyjaśniają jak powstał kolorowy naleśnik i degustują.

Weryfikują swoje hipotezy.  Kolejno nauczyciel podejmuje refleksję z dziećmi na temat produktów, z których można pozyskać inne naturalne barwniki.

5. Wyjaśnienie dla nauczyciela: 

Barwniki naturalne, które wykorzystano podczas zajęć są pochodzenia roślinnego. Stosowane w przemyśle barwniki naturalne są otrzymywane głównie przez ekstrakcję (wyodrębnianie składnika lub składników mieszanin metodą dyfuzji do cieczy)  surowców roślinnych. Barwniki naturalnego pochodzenia są izolowane z roślin w sposób fizyczny. Takie związki barwiące praktycznie nie podlegają modyfikacjom chemicznym, tylko w wyjątkowych przypadkach, gdy konieczne jest dłuższe zachowanie produktu (w warunkach produkcji fabrycznej). Rośliny okopowe, jagody, liście, kwiaty i inne produkty pochodzenia roślinnego są często wykorzystywane jako surowce do uzyskania naturalnego pochodzenia barwników spożywczych.

Ewaluacja

Nauczyciel na tablicy umieszcza fotografie  przygotowanych naleśników tj. bez barwnika, zielonego, różowego, żółtego i brązowego. Kolejno każdemu dziecku wręcza naklejkę z naleśnikiem i prosi o przyklejenie jej pod danym zdjęciem, przedstawiającym naleśnik, który smakował dziecku najbardziej. Po dokonaniu oceny przez dzieci, nauczyciel wspólnie z dziećmi liczy głosy i wybierają zwycięzcę.

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

4 jajka, 3 szklanki mąki, 3 szklanki mleka, 1 szklanka wody, olej, zakwas z buraka lub mały bardzo dobrze starty burak, świeży szpinak (opcjonalnie mrożony), kurkuma, kakao, miska, łyżka, patelnia, blender, mikser, kuchenka

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Kuchnia, sala przedszkolna

Literatura – źródła

https://odzywianie.hellozdrowie.pl/artykul-kolorowe-nalesniki-dzieci-je-pokochaja/

Kolorowe naleśniki – eksperymentowanie z naturalnymi barwnikami

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea 

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

2 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

2 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

3 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jajko

Individual work

średnia ilość podświetlonych jajek

Team work

spora ilość jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane podświetlone jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/ydh33z