Rzeźba z popcornu
Rodzaj zasobu: EBook: Plaster, L., Krustchinsky, R. (2010). Incredible Edible Science: Recipes for Developing Science and Literacy Skills, Redleaf Press.
Adres internetowy – link –
Język: PL
Opis – streszczenie
Projektowanie i budowanie jadalnej rzeźby z mieszaniny popcornu, smakowej żelatyny i roztopionych pianek marsmellow.
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
żelatyna, rozpuszczanie składników, rzeźba, rzeźbiarz, proces tworzenia
Myślenie twórcze i krytyczne
Myślenie dywergencyjne – poszukiwanie oyginalnych rozwiązań
Myślenie matematyczne
–
Myślenie naukowe
Obserwowanie i formułowanie przewidywań (hipotez), zadawanie pytań, analizowanie, notowanie wyników obserwacji, rozumowanie – wyciąganie wniosków.
Uczenie się, jak się uczyć
Notowanie wyników obserwacji
Inne umiejętności
● Umiejętności łączenia składników i mieszania gkompetencje językowe
● Umiejętności łączenia składników i mieszania gwspólpraca w zespole
● Umiejętności łączenia składników i mieszania gmała motoryka, koordynacja wzrokowo-ruchowa
Rzeźba z popcornu
Cele ogólne
● Aktywność rekomendowana dla młodszych dzieci, ponieważ angażuje różne zmysły oraz aktywność wprowadzającą dźwięki i słowa (przed przejściem do właściwej aktywności naukowej);
● Pierwsza aktywność obejmuje także dramę, podczas której dzieci śpiewają piosenkę “I’m a Little Popcorn”.
● Aktywność naukowa obejmują obserwację procesu przekształcania się żywności pod wpływem ciepła oraz wyobraźnię potrzebną do zaprojektowania i wykonania rzeźby.
Słownictwo – słowa kluczowe
smakowa żelatyna, mikrofala, rękawice żaroodporne, rzeźba
Oczekiwane efekty uczenia się
Dzieci:
● poznają nowe słowa
● obserwują transformację (przekształcanie się) popcornu pod wpływem
ciepła;
● projektują i wykonują rzeźbę;
● bawią się i manipulują jedzeniem podczas wykonywania rzeźby.
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
● Obserwowanie i formułowanie przewidywań (hipotez)
● Zadawanie pytań
● Analizowanie
● Notowanie wyników obserwacji
● Rozumowanie – wyciąganie wniosków
Inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
● Koordynacja wzrokowo- ruchowa
● Mała motoryka
● Uważne słuchanie
● Kompetencje językowe
● Współpraca w zespole
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
Użyj zabawy dźwiękowej, by rozbudzić zainteresowanie dzieci i wprowadzić dźwięki i słowa. Wykorzystaj książeczkę by pogłębić rozumienie potrzebnego słownictwa – wykorzystaj treść opowiadania, by przejść do aktywności naukowej.
A. Zabawa “I’m a Little Popcorn”:
Still and quiet, still and quiet. (dzieci siedzą w kucki na podłodze)
I feel hot. I feel hotter. (dzieci wycierają pot z czoła)
I am going to explode! (dzieci zaczynają drżeć, trząść się)
Pop! (dzieci podskakują w górę)
B. Czytanie (uwaga: sugerowana książeczka nie została przetłumaczona na język polski): Sugerowana książka: Norman the Doorman by Don Freeman https://www.amazon.it/Norman-Doorman-Don-Freeman/dp/0140502882
1. Dorosły powinien przygotować mieszaninę popcornu i pianek marshmallow, schłodzić ją i natychmiast podać ją dzieciom do zabawy;
2. Umieść margarynę i pianki w mikrofali, ogrzewaj tak długo aż pianki napuchną (około półtorej do dwóch minut). Wyjmij miskę z mikrofali i zamieszaj miksturę drewnianą łyżką;
3. Podziel i rozłóż gotowy popcorn do 3 misek. Dodaj do każdej miski inny smak żelatyny w proszku;
4. Wlej 1/3 mikstury roztopionych pianek do każdej miski i wymieszaj zawartość dokładnie, aż kolor żelatyny pokryje całe pianki i popcorn;
5. Umieść miski z kolorowym popcornem na stolikach;
6. Podziel dzieci na małe zespoły. Rozdaj wszystkim dzieciom woskowany papier jako podkładkę do pracy;
7. Upewnij się, że mikstura jest wystarczająco chłodna, by można było jej bezpiecznie dotykać, ale nie za bardzo zimna, by pianki nie stwardniały;
8. Poproś dzieci, by roztarły nieco margaryny na dłoniach, by zapobiec przylepianiu się pianek do palców;
9. Poproś dzieci, by wybrały jeden lub więcej kolorów/ smaków mieszaniny popcornu, a następnie stworzyły własną rzeźbę. Mogą użyć dowolnych elementów żywności do udekorowania rzeźby, zanim zjedzą swoją rzeźbę.
Pytania:
● O czym opowiadał wiersz? Jakie słowa i dźwięki zapamiętaliście?
● Czego dowiedzieliśmy się o Normanie z opowieści? Co by się stało, gdyby Norman zaczął pracować z popcornem zanim mikstura się schłodziła?
● Opowiedzcie o swoim doświadczeniu w budowaniu rzeźby z popcornu? Czy dało się wykonać z popcornu to, co zamierzaliście (czy popcorn robił to, co chcieliście)? Jak sobie poradziliście z
trudnościami?
Ewaluacja
–
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
● dwie szklanki gotowego popcornu
● torebka małych pianek marshmallow
● trzy torebki smakowej żelatyny (różne kolory i smaki)
● 1/4 filiżanki margaryny plus 1 łyżka
● dodatkowe elementy żywności do dekoracji, np. kiełki fasoli, słupki selera lub marchewki itp.
● mikrofala
● rękawice żaroodporne
● papier woskowany
● trzy duże miski
● duża miska do mikrofali (szklana)
● duża drewniana łyżka
Upewnij się, że ręce dzieci są zabezpieczone olejem do pieczenia lub masłem, by zminimalizować niebezpieczeństwo przylepiania się mikstury podczas budowania rzeźby. Pozwól rzeźbom wyschnąć, a potem można je zjeść.
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Kuchnia lub laboratorium
Literatura – źródła
EBook: Plaster, L., Krustchinsky, R. (2010). Incredible Edible Science: Recipes for Developing Science and Literacy Skills, Redleaf Press.
Rzeźba z popcornu
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)
PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/Cd6mpP