Utlenianie się jabłka – eksperyment

Utlenianie się jabłka – eksperyment

Utlenianie się jabłka – eksperyment

Rodzaj zasobu: Website

Adres internetowy – link Website: https://www.pre-kpages.com/apple-science-experiment/

Język: PL

Opis – streszczenie

Eksperyment pokazujący proces utleniania się jabłka i substancje, które mogą ten proces powstrzymać.

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Reakcja chemiczna, utlenianie się, tlen, enzymatyczne brązowanie jabłka, polifenole, próbka kontrolna, eksperyment.

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie matematyczne

Odmierzanie czasu reakcji

Myślenie naukowe

Zadawanie pytań, obserwowanie i formułowanie przewidywań (hipotez), testowanie hipotez, prowadzenie eksperymentu naukowego z próbką kontrolną, analizowanie rezultatów, wyciąganie wniosków.

Uczenie się, jak się uczyć

Notowanie rezultatów obserwacji z karcie pracy

Inne umiejętności

● Umiejętności łączenia składników i mieszania gkompetencje językowe, pisanie, czytanie, notowanie rysunkowe

● Umiejętności łączenia składników i mieszania gwspólpraca w zespole

● Umiejętności łączenia składników i mieszania gmała motoryka, koordynacja wzrokowo-ruchowa

Utlenianie się jabłka – eksperyment

Cele ogólne

● kształtowanie umiejętności obserwowania, w jaki sposób różne sub-stancje (płyny) wpływają na kolor jabłek

● kształtowanie umiejętności używania dowodów i wyjaśnień naukowy-ch do uzasadniania przewidywań i formułowania wniosków na temat rezultatów eksperymentu

Słownictwo – słowa kluczowe

jabłko, utlenianie się (rdzewienie), “próbka kontrolna”

Oczekiwane efekty uczenia się

Dzieci potrafią:
● Przeliczać kawałki jabłka wkładane do miseczek
● Zapisywać – pomagają zapisywać etykiety na każdy pojemnik
● Myśleć naukowo – zadawać pytania, eksperymentować, obserwować i zapisywać wyniki eksperymentu
● Posługiwać się precyzyjnym słownictwem opisując wyniki obserwacji

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

● zadawanie pytań
● obserwowanie i formułowanie przewidywań (hipotez)
● testowanie (prowadzenie eksperymentu naukowego)
● analizowanie rezultatów
● formułowanie wniosków

Inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

● koordynacja wzrokowo-ruchowa
● motoryka mała
● pisanie
● czytanie
● kompetencje językowe
● współpraca w zespole
● rysowanie

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

Wprowadzenie Eksperyment naukowy koncentruje się na tym, w jaki sposób różne ciecze (płyny) wpływają na jabłka

1. Przygotuj 5 pojemników – do każdego włóż kilka kawałków jabłka;


2. Przygotuje etykiety (podpisy) dla pojemników z nazwami cieczy, które zostaną użyte do eksperymentu: Cytryna, Ocet, Woda, Woda sodowa (Tonic) i Soda;


3. Później możesz rozszerzyć możliwości używają wody solonej ( łyżeczka soli na 1 szklankę wody) oraz wody słodzonej (1 łyżeczka cukru na 1 szklankę wody) lub soku pomarańczowego;

4. Kiedy wszystko jet przygotowane, wlej odpowiednie ciecze do każdego pojemnika tak, by zakryć kawałki jabłek;


5. Przygotuj także „próbkę kontrolną” – pojemnik z kawałkami jabłka bez żadnej cieczy – do tej próbki porównamy rezultaty eksperymentu;


6. Poczekaj i obserwuj reakcję chemiczną


7. Po kilku godzinach sprawdź, co się stało z jabłkami i porozmawiaj z dziećmi o tym, co zaobserwowaliście. Zanotuj swoje obserwacje na karcie pracy – opcja dodatkowa dla chętnych*.

Wnioski:

Utlenianie się zachodzi, gdy jabłka mają kontakt z tlenem zawartym w powietrzu. Wtedy jabłka stają się brązowe. W jabłkach jest enzym, który w reaguje z tlenem sprawiając, że jabłka brązowieją. Sok z cytryny powstrzymuje brązowienie jabłek, ponieważ spowalnia działanie tego enzymu

Bez względu na rodzaj cieczy, trzymanie jabłek zanurzonych w płynie, pomaga odciąć dostęp tlenu i spowalnia ich brązowienie.

Proces ten to enzymatyczne brązowienie jabłka. Pod wpływem tlenu, zachodzi reakcja utlenienia, w przypadku jabłka jak i wielu innych owoców i warzyw, utleniany jest enzym oksydazy polifenolowej. To właśnie polifenole są odpowiedzialne za brązową barwę jabłka, która nam się wytwarza. Polifenole możemyspotkać w herbacie, soku jabłkowym, w roślinach i owocach. Jabłko, które zostało poddane właśnie tej reakcji, niczym nie różni się od jabłka świeżo obranego.

Ewaluacja

Karta pracy do notowania wyników eksperymentu (opcja dodatkowa dla chęt-
nych)

https://s28301.pcdn.co/wp-content/uploads/2015/08/Apple-Science-Experiment-Recording-Sheet.pdf

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

● Małe pojemniki (szklanki, słoiczki itp o przezroczystych ściankach)
● jabłka
● sok z cytryny • ocet
● woda
● tonik (woda sodowa) • soda
● Inne: cukier, sól, sok z pomarańczy

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Kuchnia lub sala przedszkolna (żadne urządzenia kuchenne nie są potrzebne).

Literatura – źródła

Website: https://www.pre-kpages.com/apple-science-experiment/

Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=uIOPC_FWmQM
https://www.youtube.com/watch?v=BacUEOL8Wco

Utlenianie się jabłka – eksperyment

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea 

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

3 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

podświetlone jajko

Individual work

średnia ilość jajek

Team work

spora ilość jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane podświetlone jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/GBABKZ