Rozciągliwa Mozzarella – badanie reakcji chemicznych
Rodzaj zasobu: ebook supported by YouTube video
Adres internetowy – link https://www.sciencefriday.com/educational-resources/get-cheesy-make-curds-and-mozzarella/
Język: PL
Opis – streszczenie
Przygotowanie sera mozzarella z wykorzystaniem mleka i podpuszczki.
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
Reakcja chemiczna, podpuszczka, twaróg, serwatka, enzymy w mleku, kazeina, substancja kleista, produkcja sera mozzarella.
Myślenie twórcze i krytyczne
Myślenie krytyczne – ocena smaku i konsystencji sera
Myślenie matematyczne
Mierzenie temparatury, odmierzanie czasu gotowania oraz ilości potrzebnych składników
Myślenie naukowe
● Zadawanie pytań
● Obserwowanie i formułowanie przewidywań, hipotez
● Testowanie hipotez
● Analizowanie rezultatów procesu tworzenia się kleju (substancji kleistej)
● Tworzenie notatek z obserwacji
● Formułowanie wniosków
Uczenie się, jak się uczyć
Uczenie się robienia notatek rysunkowych, krytycznego oceniania własnych błedów podczas produkcji sera.
Inne umiejętności
● Koordynacja wzrokowo-ruchowa
● Motoryka mała
● Pisanie
● Czytanie
● Kompetencje językowe
● Umiejętności łączenia składników i mieszania
● Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa
● Współpraca w zespole
● Rysowanie
Rozciągliwa Mozzarella – badanie reakcji chemicznych
Cele ogólne
● zachęcanie dzieci do badania reakcji chemicznych między różnymi składnikami/ materiałami
● rozwijanie umiejętności słuchania i przestrzegania instrukcji
● rozwijanie umiejętności związanych z gotowaniem, takich jak: łączenie składników i mieszanie
● rozwijanie umiejętności obserwowania i przewidywania
● rozwijanie umiejętności dzielenia się informacjami i przejmowania roli w rozmowie
● rozwijanie umiejętności mierzenia
● rozwijanie umiejętności notowania wyników obserwacji
Słownictwo – słowa kluczowe
mdły (w smaku), ciągnący się, ugotowany, chrupiący, smaczny, grudkowany, surowy, gładki (pozbawiony grudek), miękki, słodki, konsystencja (faktura) jedzenia
Oczekiwane efekty uczenia się
Dziecko potrafi:
● przestrzegać instrukcji podczas robienia mozzarelli;
● badać jak rezone składniki reagują ze sobą;
● ćwiczyć mieszanie substancji łyżką;
● rozdzielać mleko na twaróg i serwatkę;
● obserwować w jaki sposób składniki reagują i zmieniają się;
● współpracowac w małych zespołach;
● notować graficznie rezultaty swoich obserwacji.
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
● Zadawanie pytań
● Obserwowanie i formułowanie przewidywań, hipotez
● Testowanie hipotez
● Analizowanie rezultatów procesu tworzenia się kleju (substancji kleistej)
● Tworzenie notatek z obserwacji
● Mierzenie
● Formułowanie wniosków
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
● Koordynacja wzrokowo-ruchowa
● Motoryka mała
● Pisanie
● Czytanie
● Kompetencje językowe
● Umiejętności łączenia składników i mieszania g
● Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa
● Współpraca w zespole
● Rysowanie
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
Robienie mozzarelli z mleka
Teacher Note: Reguły bezpieczeństwa i podpowiedzi
Nie używaj mocno pasteryzowanego mleka do robienia sera. Zwykłe pasteryzowane mleko wystarczy.
Możesz kupić składniki do robienia sera online lub w mleczarni (sklepie mle czarskim). Podpuszczka, zestaw enzymów używanych do wyrobu sera z mleka, nie jest produktem wegetariańskim, ale można dostać wersję wegetariańską, która zadziała w przypadku produkcji mozzarelli. Przeczytaj etykietę, żeby sprawdzić, ile trzeba jej dodać na litr mleka. Przetnij tabletki kuchennymi noży cami, nie nożem.
1. Jeśli używasz chlorku wapnia i lipazy, dodaj oba składniki do połowy sz klanki zimnej wody (120 ml) i zamieszaj. Jeśli nie masz chlorku wapnia i lipazy, przygotuj 1/2 szklanki zimnej wody i odstaw na bok (będzie potrzebna w pkt. 6);
2. W innymi małym pojemniku dodaj podpuszczkę do 1/4 szklanki wody (60 ml) – Zdjęcie poniżej
3. W oddzielnej misce – dodaj kwasek cytrynowy do 1/2 szklanki wody (120 ml)
4. Wlej mleko do dużego garnka i dodaj rozpuszczony kwasek z pkt. 3
5. Mieszając na średnim ogniu, doprowadź mleko do temperatury 32°C (90°F) i zdejmij z ognia.
6. Dodaj rozpuszczony chlorek wapnia i lipazę (przygotowane w pkt.1) lub wodę. Dodaj podpuszczkę przygotowaną w pkt. 2 i mieszaj miksturę przez 30 sekund.
7. Przestań mieszać, przykryj garnek i pozwól mieszaninie odpocząć przez 5 minut.
8. Za pomocą noża potnij w kostkę twaróg w garnku i postaw go znowu na kuchence ogrzewając do 41°C (105°F), mieszając delikatnie tak, by kostki twarogu zachowały swój kształt (nie rozbiły się)
9. Zdejmij garnek z ognia i mieszaj delikatnie przez kolejne 5 minut
10. Użyj łyżki cedzakowej, żeby wyjąc twaróg z garnka i włożyć do naczynia żaroodpornego (możliwego do użycia w mikrofali)
11. Ogrzewaj twang w mikrofali w wysokiej temperature przez 1 minutę, żeby oddzielić resztki cieczy. Użyj łyżki, żeby złożyć (zwinąć) kilkakrotnie.
12. Ogrzewaj twaróg w mikrofali przez kolejne 30 sekund, zwijaj go i powtarzaj proces, aż osiągnie temperaturę 57°C (135°F).
13. Posyp twaróg solą, a kiedy wystygnie wystarczająco, by można go było dotykać, zwijaj fragmenty twarogu, rozciągaj je i powtarzaj to wielokrotnie.
14. W czasie, gdy pracujesz nad serem, jego faktura (konsystencja) powinna się zmienić: ser powinien stawać się coraz trudniejszy do rozciągania i zacząć błyszczeć.
15. Gdy ser jest gotowy, uformuj go w małe kulki lub jedną dużą kulę. Przechowuj w lodówce.
Wniosek:
Przekształcenie mleka w ser mozzarella wymaga użycia reakcji chemicznej, nazywanej po włosku „pasta filata” – rozciągliwy klej. Mleko zawiera unikalny zestaw protein nazywanych kazeinami. Niektóre molekuły kazeiny mają ogonki, które trzymają się kurczowo wody, utrzymując je jakby zawieszone w mleku razem z tłuszczem i innymi proteinami. Ogrzewanie mleka i dodanie kwasku stwarza odpowiednie warunki dla podpuszczki, środka chemicznego zwanego enzymem, by mogła ona odciąć ogonki kazein. Bez tych ogonków kazeiny tracą swoją miłość do wody i zbierają się w bryłki, wiążąc tłuszcz i trochę wody, by stworzyć twaróg.
Zaletą używanie podpuszczki zamiast bardziej ostrego kwasu, jak kwas cytrynowy, jest fakt, że tworzy ona bardziej neutralne środowisko powstawania sera. Pozwala to specyficznym kulturom bakteryjnym rosnąc w serze i nadawać mu dodatkowy, unikalny smak.
Ewaluacja
Karta obserwacji dla uczniów
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
Tłuste mleko, podpuszczka lub chlorek wapnia i kwasek cytrynowy garnek, szklana miska do mikrofali, łyżka cedzakowa, sitko lub filtr do kawy, łyżka do mieszania termometr kuchenny
wIdeo.
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Kuchnia lub sala przedszkolna wyposażona w urządzenia do gotowania (kuchenka i mikrofala).
Literatura – źródła
Ebook: Liz Heinecke, Kitchen Science Lab for Kids: 52 Family Friendly Experiments from Around the House, Quarry Books, 2014
https://www.sciencefriday.com/educational-resources/get-cheesy-make-curds-and-mozzarella/
Rozciągliwa Mozzarella – badanie reakcji chemicznych
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)
PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/6Fh8vE