Czym pomalujemy wielkanocne pisanki?
Rodzaj zasobu: Website – plese note: creating the account needed
Adres internetowy – link https://wklasie.uniwersytetdzieci.pl/scenariusz/czym-pomalujemy-wielkanocne-pisanki
Język: PL
Opis – streszczenie
Doświadczenie – wykorzystanie produktów spożywczych do tworzenia farb i malowania pisanek wielkanocnych.
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
Barwniki roślinne, burak, marchew, owies.
Myślenie twórcze i krytyczne
–
Myślenie matematyczne
Klasyfikowanie
Porównywanie
Myślenie naukowe
Ciekawość poznawcza
Rozwiązywanie problemów
Obserwowanie
Eksperymentowanie
Przewidywanie
Wyciąganie wniosków
Uczenie się, jak się uczyć
Samodzielne myślenie i działanie
Inne umiejętności
Współdziałanie w zespole (wspólne podejmowanie decyzji, dzielenie się pomysłami, odpowiedzialne wykonywanie obowiązków)
Rozwój czynności manualnych (koordynacja wzrokowo-ruchowa)
Czym pomalujemy wielkanocne pisanki?
Cele ogólne
● poznanie sposobu wykorzystania barwników roślinnych do dekorowania jajek;
● zaznajomienie z prostymi zjawiskami fizycznymi poprzez przeprowadzanie doświadczeń;
● kształtowanie umiejętności obserwowania, skupienia uwagi, formułowania pytań i hipotez;
● rozwijanie kreatywności i pomysłowości dzieci;
● ćwiczenia funkcji motorycznej;
● doskonalenie umiejętności klasyfikowania i porównywania.
Słownictwo – słowa kluczowe
Doświadczenia, barwniki roślinne, burak, marchew, owies.
Oczekiwane efekty uczenia się
– wyjaśnia, w jaki sposób można wykorzystać barwniki roślinne do dekorowania jajek;
– opisuje, jak zbudowane są rośliny;
– wskazuje, gdzie znajdują się barwniki w roślinie;
– wydobywa barwniki z roślin;
– przeprowadza proste doświadczenia;
– formułuje pytania otwarte i hipotezy;
– obserwuje i wyciąga wnioski;
– doskonali sprawność manualną.
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
Myślenie naukowe: ciekawość poznawcza, rozwiązywanie problemów, obserwowanie, eksperymentowanie, przewidywanie, wyciąganie wniosków,
Uczenie się, jak się uczyć: samodzielne myślenie i działanie,
Myślenie matematyczne – klasyfikowanie, porównywanie
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
Współdziałanie w zespole (wspólne podejmowanie decyzji, dzielenie się pomysłami, odpowiedzialne wykonywanie obowiązków). Rozwój czynności manualnych (koordynacja wzrokowo-ruchowa).
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
1. Wprowadzenie
„Jak zbudowane są rośliny?” – nauczycielka prosi dzieci o przygotowanie przyniesionych na zajęcia warzyw (marchewki, buraka) oraz owsa. Dzieci mając różne przykłady roślin, zastanawiają się nad tym, jak są one zbudowane.
2. Tworzenie sytuacji problemowej
Pytanie badawcze: „Czy jajka malujemy wyłącznie farbkami chemicznymi?”
3. Formułowanie hipotez
Nauczyciel zapisuje pomysły dzieci. Ponadto zwraca uwagę, że niektóre barwniki uzyskuje się z roślin.
4. Weryfikacja hipotez
Przeprowadzenie doświadczenia: „Gdzie w roślinach ukryte są barwniki?” Nauczycielka prosi dzieci o wskazanie odpowiedzi na pytanie o miejsce znajdowania się barwników w roślinie. Po wskazaniu propozycji przez dzieci, proponuje, by spróbowali uzyskać barwniki ze swoich roślin – osobno z buraków, osobno z marchwi i osobno z owsa (ewentualnie z trawy). Instrukcja: Potrzebne będą: roślina (burak, marchew, owies lub inny gatunek trawy), nożyk, tarka, arkusz papieru śniadaniowego, rękawiczki ochronne, cytryna. Przebieg: Obierz buraka ze skórki. Zetrzyj go na tarce i połóż na kawałek ręcznika papierowego, a następnie przełóż do wspólnej miski. Dodaj kilka kropel cytryny. Wszystkie dzieci z grupy gromadzą buraka w jednej misce. W ten sposób będzie więcej barwnika. Z marchewką postępujemy tak samo jak z burakiem. Zetnij owies. Arkusz papieru śniadaniowego złóż na pół i jeszcze raz na pół. Włóż owies w jedną z kieszonek, która powstała wskutek składania papieru. Rozgniataj dłonią owies w papierze śniadaniowym. Dzieci zanurzają jajka w poszczególnych barwnikach.
5. Przedstawienie wyników i formułowanie wniosków
Dzieci obserwują, czy jajka zmieniły kolor. Przedstawiają wnioski z przeprowadzonego doświadczenia.
Ewaluacja
Rozmowa podsumowująca:
– Czego się dowiedzieliśmy?
– Co już wiem?
– Co umiem?
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
Jajka, warzywa, cytryna, film edukacyjny, przybory kuchenne.
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Kuchnia, sala przedszkolna
Literatura – źródła
Czym pomalujemy wielkanocne pisanki?
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)
PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/anSPsi