Poznajemy właściwości drożdży

Poznajemy właściwości drożdży

Jak nadmuchać balon drożdżami? – poznajemy właściwości drożdży

Rodzaj zasobu:  video You Tube

Adres internetowy – link https://www.youtube.com/watch?v=nqnvNdU-wyE

Język: PL

Opis – streszczenie

Seria eksperymentów z wykorzystaniem drożdży do pompowania bolonu. Testowanie czy drożdże zadziałają i zaczną fermentować, jeśli zmieszamy je z substancjami innymi niż cukier.

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Drożdże, grzyby jednokomórkowe, fermentacja cukru, dwutlenek węgla, temperatura.

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie matematyczne

Odmierzanie substancji

Porównywanie

Klasyfikowanie

Myślenie naukowe

Formułowanie problemów

Przewidywanie

Weryfikowanie hipotez

Obserwowanie reakcji chemicznych

Formułowanie wniosków

Uczenie się, jak się uczyć

Motywacja do nauki

Zaangażowanie emocjonalne

Pozytywny obraz siebie jako ucznia

Inne umiejętności

Komunikacja

Współpraca w zespole

Koordynacja wzrokowo-ruchowa, precyzja ruchu ręki

Jak nadmuchać balon drożdżami? – poznajemy właściwości drożdży

Cele ogólne

• Poznanie właściwości odżywczych drożdży
• Definiowanie pojęcia fermentacja cukru poprzez eksperymentowanie z drożdżami – wykorzystanie drożdży do pieczenia chleba
• Rozwijanie umiejętności obserwowania i wyciągania wniosków

Słownictwo – słowa kluczowe

Drożdże, grzyby jednokomórkowe, fermentacja cukru, dwutlenek węgla, temperatura

Oczekiwane efekty uczenia się

• Dziecko opisuje proces ferementacji. Dziecko obserwuje przebieg doświadczenia
• Dziecko eksperymentuje z drożdżami w innych sytuacjach

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Myślenie naukowe: formułowanie problemów, przewidywanie, weryfikowanie hipotez, obserwowanie reakcji chemicznych, formułowanie wniosków

Myślenie matematyczne: odmierzanie substancji, porównywanie, klasyfikowanie Uczenie się, jak się uczyć: motywacja do nauki, zaangażowanie emocjonalne, pozytywny obraz siebie jako ucznia

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

Kmunikacja;

Współpraca w zespole; koordynacja wzrokowo-ruchowa, precyzja ruchu ręki

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

1. Tworzenie sytuacji problemowej

Oglądamy drożdże, wąchamy, smakujemy. Rozmawiamy z dziećmi: Do czego wykorzystuje się drożdże? Co to są drożdże? (można przygotować do smakowania chleb drożdżowy i bez dodatku drożdży). Porównujemy smak.

2. Pytanie problemowe: Co zrobić żeby napompować balon przy wykorzystaniu drożdży?

3. Formułowanie hipotez: notujemy wypowiedzi dzieci

4. Weryfikacja hipotez

Przeprowadzenie doświadczenia: praca w grupach. Dzieci przygotowują dwie butelki różnej wielkości. Do każdej wlewają trochę wody, wrzucają drożdże (około 0,5 grama), łyżeczkę cukru. Potrząsają butelkami zatykając otwór butelki (można zakręcić zakrętką). Na obie butelki nakładają po jednym balonie. I obserwują. Można włączyć stoper.

5. Wnioskowanie – wprowadzenie pojęć fermentacja, drożdże.

6. Dodatkowe aktywności związane z pytaniami stawianymi przez dzieci na temat warunków, które pozwolą napompować balon i dalszym eksperymentowaniem

  • Czy balony zostaną napełnione jeśli zamiast cukru pomieszamy drożdże z solą, mąką?
  • Czy balony zostaną napełnione i w jakim czasie jeśli użyjemy zimnej wody?
  • Ile drożdży potrzebujemy by napełnić balon wykorzystując różnej wielkości butelki?
  • W jakim czasie napełni się balon jeśli umieścimy go na małej butelce, i na dużej?

Można z dziećmi upiec chleb drożdżowy.

Ewaluacja

Pytania nauczyciela: co jest potrzebne by napełnić balon drożdżami?
Jakie warunki są potrzebne do fermentacji drożdży?

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

Drożdże, cukier, woda ciepła i zimna, sól, mąka, balony, butelka mała, duża, termometr do mierzenia cieczy, waga, łyżki, minutnik, zegar, naczynia na wodę, probówki

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Sala przedszkolna

Literatura – źródła

https://www.youtube.com/watch?v=nqnvNdU-wyE
https://www.youtube.com/watch?v=9Lxl-SQh9kk

Jak nadmuchać balon drożdżami? – poznajemy właściwości drożdży

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

2 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

2 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jajko

Individual work

średnia ilość podświetlonych jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać podświetlone jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/EDz8Jx