Owocowe kodowanie na talerzykach

Owocowe kodowanie na talerzykach

Owocowe kodowanie na talerzykach zamiast na dywanie

Rodzaj zasobu:  Blog Kodowanie na dywanie, 

Adres internetowy – link http://kodowanienadywanie.blogspot.com/2016/09/owocowe-kodowanie-na-talerzykach.html

Język: PL

Opis – streszczenie

Obserwowanie,analizowanie i porównywanie warzyw i owoców, klasyfikowanie według podanej cechy/ kryterium, czytanie i rozumienie informacji wyrażonych w formie piktogramów (prostych symboli graficznych).

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Owoce i warzywa, kodowanie, linia pozioma, linia pionowa, pojęcia z zakresu orientacji przestrzennej (nad, pod, obok, z prawej strony, z lewej strony, środek, róg).

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie matematyczne

Kształtowanie myślenia matematycznego: segregowanie, klasyfikowanie, porządkowanie, orientacja przestrzenna, kształtowanie
umiejętności odczytywania informacji podanych w postaci symboli

Myślenie naukowe

Przewidywanie, formułowanie i rozwiązywanie problemów

Uczenie się, jak się uczyć

Inne umiejętności

Wzbogacanie słownictwa

Współpraca w zespole (podejmowanie wspólnych decyzji, dzielenie się pomysłami);

Mała motoryka, koordynacja wzrokowo-ruchowa

Owocowe kodowanie na talerzykach zamiast na dywanie

Cele ogólne

– zaznajomienie dzieci z nazwami warzyw i owoców;
– wzbogacanie wiedzy dzieci na temat warzyw i owoców;
– kształtowanie umiejętności obserwowania;
– kształtowanie myślenia matematycznego (segregowanie, klasyfikowanie, porządkowanie, orientacja przestrzenna);
– kształtowanie logicznego myślenia;
– doskonalenie koordynacji wzrokowo-ruchowej;
– kształtowanie umiejętności odczytywania informacji podanych w postaci symboli;
– kształtowanie kompetencji społecznych.

Słownictwo – słowa kluczowe

Owoce i warzywa, kodowanie, linia pozioma, linia pionowa, pojęcia z zakresu orientacji przestrzennej (nad, pod, obok, z prawej strony, z lewej strony, środek, róg).

Oczekiwane efekty uczenia się

– wymienia nazwy owoców i warzyw;
– przyporządkowuje nazwy do wybranych owoców i warzyw;
– opisuje charakterystyczne cechy warzyw i owoców;
– klasyfikuje owoce i warzywa według konkretnych cech;
– układa owoce według wzoru;
– obserwuje i wyciąga wnioski;
– postępuje według instrukcji;
– rozumie sens informacji podany w formie uproszczonych symboli (piktogramów);
– współdziała z innymi podczas pracy grupowej.

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Uczyć się myśleć i odkrywać, analizować i porównywać (cechy charakterystyczne), klasyfikować, przewidywać, stawiać i rozwiązywać problemy.

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

Współdziałanie w zespole (wspólne podejmowanie decyzji, dzielenie się pomysłami).
Rozwój czynności manualnych (koordynacja wzrokowo-ruchowa). Wzbogacanie zasobu słownictwa.

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

1. „Czy znasz te owoce i warzywa?” – prezentacja warzyw i owoców, zapoznanie się z ich nazwami, wymienianie cech charakterystycznych, degustacja owoców i warzyw, określanie, do czego można je wykorzystać.

2. Owocowe Sudoku
Talerzyki można wykorzystać jako pola przy układaniu sudoku.
Wybieramy trzy rodzaje: owoców, liści, warzyw i układamy pamiętając, że ani w linii pionowej, ani poziomej, nie może powtórzyć się ten sam owoc.
Dla trzylatków 9 talerzyków, to liczba wystarczająca, przy starszych dzieciach można
zwiększyć ich liczbę.

Jak ułożyć zestaw owoców i warzyw na talerzykach, aby w linii poziomej i pionowej dany owoc lub warzywo powtarzało się tylko raz?

3. Obok, po prawej, po lewej
Talerzyki i owoce bardzo dobrze sprawdzą się również przy ćwiczeniach z zakresu orientacji przestrzennej.
Można użyć poleceń typu: połóż jabłko po prawej stronie gruszki, przełóż śliwkę z górnego lewego rogu na środek, powiedz, gdzie leży gruszka itp.
Trudność zadania powinna być dostosowana do wieku i możliwości rozwojowych dzieci.

4. Kodowanie na talerzykach
Wykorzystując znaki ze strzałkami (piktogramy) można zaproponować dzieciom
postępowanie według zakodowanej instrukcji. Skrypty mogą dotyczyć poszczególnych
owoców lub warzyw.

Wykonaj polecenia zawarte w kodzie Idź w prawo, Idź w lewo, idź w górę / dół

Ewaluacja

Rozmowa podsumowująca:
– Czego się dowiedzieliśmy na temat warzyw i owoców?
– Według jakich kryteriów można sklasyfikować owoce i warzywa?
– Czy potrafię ułożyć np. jabłko pod/nad gruszką, po prawej/lewej stronie gruszki?
– Co potrafię rozwiązać owocowe sudoku?

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

Zestaw talerzyków (najlepiej jednakowych), zestaw różnych owoców i warzyw, piktogramy

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Sala przedszkolna, zajęcia w terenie (np. sad)

Literatura – źródła

http://kodowanienadywanie.blogspot.com/2016/09/owocowe-kodowanie-na-talerzykach.html

Owocowe kodowanie na talerzykach zamiast na dywanie

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

2 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

3 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

podświetlone jajko

Individual work

średnia ilość jajek

Team work

spora ilość jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane podświetlone jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/Nc9nqc