Biologia chleba – badanie właściwości drożdży. Chleb w torebce.
Rodzaj zasobu: Blog “Left Brain Craft Brain”
Adres internetowy – link https://leftbraincraftbrain.com/totally-delicious-and-easy-bread-in-a-bag-recipe/
Język: Polish
Opis – streszczenie
Obserwowanie drożdży zmieszanych z ciepłą wodą. Wyjaśnianie dlaczego ciasto rośnie?
Wykorzystanie drożdży do przygotowania prostego chleba w woreczku plastikowym.
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
drożdże, proces fermentacji, gluten, CO2
Myślenie twórcze i krytyczne
–
Myślenie matematyczne
Mierzenie (zachowanie proporcji między składnikami)
Myślenie naukowe
Zadawanie pytań
Analiizowanie rezultatów reakcji chemicznej
Formułowanie wniosków w oparciu o gromadzone dane
Uczenie się, jak się uczyć
Tworzenie rysunkowych przepisów
Uświadamianie sobie etapów własnego działania
Inne umiejętności
Koordynacja wzrokowo-ruchowa
Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa i dobrej organizacji pracy
Biologia chleba – badanie właściwości drożdży. Chleb w torebce.
Cele ogólne
• Badanie właściwości drożdży za pomocą zmysłów
• Wyjaśnianie procesu fermentacji
• Doskonalenie umiejętności prowadzenia obserwacji
• Rozwijanie umiejętności formułowania wniosków z obserwacji
• Zapoznanie z rysunkową formą przepisu kuchennego
• Rozwijanie samodyscypliny i umiejętności pracy w zespole
• Rozwijanie pozytywnego obrazu siebie jako badacza/ eksperymentatora
Słownictwo – słowa kluczowe
Drożdże, fermentacja, ciasto (wyrabianie ciasta), chleb, pieczenie, obserwacja, mąka
Oczekiwane efekty uczenia się
• Wyjaśnić istotę i działanie drożdży z wykorzystaniem pojęcia fermentacji
• Sformułować wnioski z obserwacji
• Zagnieść ciasto na chleb
• Odmierzyć składniki według podanej instrukcji
• Stworzyć rysunkowy przepis na domowy chleb
• Formułować pytania problemowe
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
Mierzenie, formułowanie przewidywań (hipotez), formułowanie wniosków w oparciu o zgromadzone dane, poczucie własnej kompetencji
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
Zgodna współpraca w zespole, precyzja ruchów ręki (mała motoryka), koordynacja wzrokowo-ruchowa, czytanie notatek rysunkowych.
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
1. Stworzenie sytuacji problemowej – badanie właściwości świeżych i suchych drożdży za pomocą zmysłu dotyku, smaku, węchu:
• Co to jest? Po czym poznaliście?
• Jaki smak, zapach i konsystencję mają drożdże?
• Do czego służą?
2. Obserwowanie etapów procesu fermentacji drożdży (suche, rozrobione z wodą i cukrem, po 5 minutach, po 10 minutach itp) – zaznaczanie poziomu drożdży w misce według instrukcji podanej na stronie: https://leftbraincraftbrain.com/biology-of-bread/
• Co się dzieje?
• Jak zmienił się zapach drożdży, co czujecie?
• Co to są za bąbelki? Skąd się wzięły?
• Jak nazwać taki proces?
3. Wykorzystanie wiedzy o drożdżach do przygotowania ciasta na chleb: https://littlebinsforlittlehands.com/bread-in-a-bag/
4. Zagniatanie ciasta na chleb w woreczku strunowym według instrukcji podanej stronie – odmierzanie składników
5. Pieczenie chleba w piekarniku
6. Podawanie z dowolnymi dodatkami, smakowanie
7. Tworzenie rysunkowej instrukcji – przepisu na domowy chleb
8. Podsumowanie zajęć:
• Czego dowiedzieliśmy się dzisiaj o chlebie?
• Z jakich składników składa się chleb?
• Co powoduje że chleb rośnie?
• Jak działają drożdże w chlebie?
• Czego jeszcze chcielibyście się dowiedzieć o chlebie?
Ewaluacja
Pytania nauczyciela zawarte w podsumowaniu zajęć
Dokładność stworzonej rysunkowej instrukcji – przepisu na chleb
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
• Drożdże suche i świeże na talerzykach ( w liczbie odpowiedniej do liczby zespołów pracy)
• Lupa dla każdego zespołu
• Dla każdego zespołu: duża miska, woreczek strunowy, 3 filiżanki zwykłej mąki pszennej, 3 łyżki stołowe cukru, około 50 gramów drożdży, 1,5 łyżeczki soli, 1 filiżanka ciepłej wody, 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek, stolnica (lub podstawka do zagniatania ciasta)
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Sala przedszkolna i kuchnia
Literatura – źródła
1. https://leftbraincraftbrain.com/biology-of-bread/ Strona zawiera naukowe wyjaśnienie istoty drożdży i mechanizmu ich działania podczas tworzenia ciasta na chleb
2. https://littlebinsforlittlehands.com/bread-in-a-bag/ – przepis na prosty chleb zagniatany w woreczku strunowym/ foliowym
Biologia chleba – badanie właściwości drożdży. Chleb w torebce.
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)
PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/rVZ25C