Chleb w torebce – Biologia chleba

Chleb w torebce – Biologia chleba

Biologia chleba – badanie właściwości drożdży. Chleb w torebce.

Rodzaj zasobu:  Blog “Left Brain Craft Brain”

Adres internetowy – link https://leftbraincraftbrain.com/totally-delicious-and-easy-bread-in-a-bag-recipe/

Język: Polish

Opis – streszczenie

Obserwowanie drożdży zmieszanych z ciepłą wodą. Wyjaśnianie dlaczego ciasto rośnie?

Wykorzystanie drożdży do przygotowania prostego chleba w woreczku plastikowym.

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

drożdże, proces fermentacji, gluten, CO2

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie matematyczne

Mierzenie (zachowanie proporcji między składnikami)

Myślenie naukowe

Zadawanie pytań

Analiizowanie rezultatów reakcji chemicznej

Formułowanie wniosków w oparciu o gromadzone dane

Uczenie się, jak się uczyć

Tworzenie rysunkowych przepisów

Uświadamianie sobie etapów własnego działania

Inne umiejętności

Koordynacja wzrokowo-ruchowa

Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa i dobrej organizacji pracy

Biologia chleba – badanie właściwości drożdży. Chleb w torebce.

Cele ogólne

• Badanie właściwości drożdży za pomocą zmysłów
• Wyjaśnianie procesu fermentacji
• Doskonalenie umiejętności prowadzenia obserwacji
• Rozwijanie umiejętności formułowania wniosków z obserwacji
• Zapoznanie z rysunkową formą przepisu kuchennego
• Rozwijanie samodyscypliny i umiejętności pracy w zespole
• Rozwijanie pozytywnego obrazu siebie jako badacza/ eksperymentatora

Słownictwo – słowa kluczowe

Drożdże, fermentacja, ciasto (wyrabianie ciasta), chleb, pieczenie, obserwacja, mąka

Oczekiwane efekty uczenia się

• Wyjaśnić istotę i działanie drożdży z wykorzystaniem pojęcia fermentacji
• Sformułować wnioski z obserwacji
• Zagnieść ciasto na chleb
• Odmierzyć składniki według podanej instrukcji
• Stworzyć rysunkowy przepis na domowy chleb
• Formułować pytania problemowe

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Mierzenie, formułowanie przewidywań (hipotez), formułowanie wniosków w oparciu o zgromadzone dane, poczucie własnej kompetencji

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

Zgodna współpraca w zespole, precyzja ruchów ręki (mała motoryka), koordynacja wzrokowo-ruchowa, czytanie notatek rysunkowych.

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

1. Stworzenie sytuacji problemowej – badanie właściwości świeżych i suchych drożdży za pomocą zmysłu dotyku, smaku, węchu:
• Co to jest? Po czym poznaliście?
• Jaki smak, zapach i konsystencję mają drożdże?
• Do czego służą?

2. Obserwowanie etapów procesu fermentacji drożdży (suche, rozrobione z wodą i cukrem, po 5 minutach, po 10 minutach itp) – zaznaczanie poziomu drożdży w misce według instrukcji podanej na stronie: https://leftbraincraftbrain.com/biology-of-bread/

• Co się dzieje?
• Jak zmienił się zapach drożdży, co czujecie?
• Co to są za bąbelki? Skąd się wzięły?
• Jak nazwać taki proces?

3. Wykorzystanie wiedzy o drożdżach do przygotowania ciasta na chleb: https://littlebinsforlittlehands.com/bread-in-a-bag/

4. Zagniatanie ciasta na chleb w woreczku strunowym według instrukcji podanej stronie – odmierzanie składników

5. Pieczenie chleba w piekarniku

6. Podawanie z dowolnymi dodatkami, smakowanie

7. Tworzenie rysunkowej instrukcji – przepisu na domowy chleb

8. Podsumowanie zajęć:
• Czego dowiedzieliśmy się dzisiaj o chlebie?
• Z jakich składników składa się chleb?
• Co powoduje że chleb rośnie?
• Jak działają drożdże w chlebie?
• Czego jeszcze chcielibyście się dowiedzieć o chlebie?

Ewaluacja

Pytania nauczyciela zawarte w podsumowaniu zajęć
Dokładność stworzonej rysunkowej instrukcji – przepisu na chleb

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

• Drożdże suche i świeże na talerzykach ( w liczbie odpowiedniej do liczby zespołów pracy)
• Lupa dla każdego zespołu
• Dla każdego zespołu: duża miska, woreczek strunowy, 3 filiżanki zwykłej mąki pszennej, 3 łyżki stołowe cukru, około 50 gramów drożdży, 1,5 łyżeczki soli, 1 filiżanka ciepłej wody, 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek, stolnica (lub podstawka do zagniatania ciasta)

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Sala przedszkolna i kuchnia

Literatura – źródła

1. https://leftbraincraftbrain.com/biology-of-bread/ Strona zawiera naukowe wyjaśnienie istoty drożdży i mechanizmu ich działania podczas tworzenia ciasta na chleb
2. https://littlebinsforlittlehands.com/bread-in-a-bag/ – przepis na prosty chleb zagniatany w woreczku strunowym/ foliowym

Biologia chleba – badanie właściwości drożdży. Chleb w torebce.

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea 

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

2 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

2 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

3 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

3 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jajko

Individual work

średnia ilość podświetlonych jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane podświetlone jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/rVZ25C