Barwniki roślinne. Konstruowanie prostego chromatografu – eksperyment
Rodzaj zasobu: You Tube Channel – video
Adres internetowy – link https://www.youtube.com/watch?v=LVsf5cEvblY
Język: PL
Opis – streszczenie
Eksperyment – kostruowanie prostego urządzenia do badania barwników ukrytych w czerwonych i zielonych roślinach (warzywach). Wykorzystanie rezultatów eksperymentu do przygotowania kolorowego makaronu (różowy makaron lub makaron zmieniający kolor).
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
Barwniki, chromatograf, rozdzielanie barwników roślin.
Myślenie twórcze i krytyczne
–
Myślenie matematyczne
Liczenie
Myślenie naukowe
Zadawanie pytań
Przewidywanie
Obserwowanie
Analizowanie rezultatów rekacji chemicznej
Wyciąganie wniosków w oparciu o zgromadzone dane
Uczenie się, jak się uczyć
Planowanie sposobów wykorzystania nowej wiedzy.
Inne umiejętności
Koordynacja wzrokowo-ruchowa.
Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa i dobrej organizacji pracy. Współpraca w zespole
Barwniki roślinne. Konstruowanie prostego chromatografu – eksperyment
Cele ogólne
• Wprowadzenie pojęć: barwniki roślinne, chromatograf
• Rozwijanie umiejętości prowadzenia obserwacji i notowania wyników
• Kształtowanie świadomości związku między barwnikami roślin a barwą potrawy
Słownictwo – słowa kluczowe
Barwniki roślin, chromatograf, eksperyment, obserwacja, czerwona kapusta, czerwone warzywa (np. burak, czerwona kapusta, papryka), zielone warzywa (np. szczypior, szczaw)
Kolorowy makaron
Oczekiwane efekty uczenia się
• Skonstruować prosty chromatograf w oparciu o podaną instrukcję
• Sformułować wniosek o oparciu o zgromadzone dane (policzyć rozdzielone barwniki badanej rośliny)
• Zanotować wyniki obserwacji
• Zgodnie współpracować w zespole
• Zaproponować różne sposoby wykorzystania zdobytej wiedzy
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
Formułowanie hipotez, prowadzenie obserwacji, formułowanie wniosków w oparciu o zgromadzone dane
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
Zgodna współpraca w grupie, precyzja ruchu ręki, koordynacja wzrokowo-ruchowa
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
1. Zorganizowanie sytuacji problemowej – obserwowanie barwy różnych roślin przez lupę: szczaw, szczypiorek, papryka czerwona, burak, kapusta czerwona
• Obejrzyjcie dokładnie rośliny – jak opisalibyście ich barwę?
• Czy to jest jedna barwa czy więcej? Ile barw kryje się w jednej roślinie?
2. Badanie (rozdzielanie) barwników roślinnych przy użyciu prostego chromatografu – przeprowadzenie eksperymentu według instrukcji na video (praca w grupach z 4 roślinami)
https://www.youtube.com/watch?v=LVsf5cEvblY
3. Formułowanie wniosków z obserwacji:
• Co zaobserwowaliście na pasku bibuły? Czego się dowiedzieliśmy o barwach roślin?
• Ile barwników kryją w sobie rośliny które badaliście?
• Jak nazwać urządzenie, które skonstruowaliśmy?
4. Notowanie wniosków z obserwacji – projektowanie sposobów wykorzystania nowej wiedzy:
• Spróbujmy zanotować wyniki naszego eksperymentu
• Do czego można wykorzystać to, czego się dowiedzieliśmy o barwnikach roślinnych?
5. Wykorzystanie wniosków z obserwacji do przygotowania magicznego, zmieniającego kolor makaronu – według instrukcji: https://leftbraincraftbrain.com/magical-color-changing-unicorn-noodles/
Ewaluacja
• Samoocena własnej aktywności przez dzieci – czego się nauczyłem? Co sprawiło mi trudność? Czego jeszcze chciałbym się dowiedzieć?
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
• Rośliny o różnej barwie: szczaw, szczypiorek, papryka czerwona, burak
• Lupy
• Zlewki
• Aceton (zmywacz do paznokci)
• Ołówki
• Bibuła
• Zszywacz
• Tłuczek i moździerz (w ilości odpowiedniej do zespołów pracy)
• Karty pracy do notowania wyników obserwacji
• Duży garnek z wodą
• Liście czerwonej kapusty
• Makaron wstążki
• Sól
• Cytryna
• Maszynka jednopalnikowa do gotowania (lub możliwość skorzystania z kuchni)
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Sala przedszkolna, kuchnia (lub maszynka elektryczna do gotowania w sali przedszkolnej)
Literatura – źródła
1. PCEN Rzeszów. Projekt: “Z matematyką przez świat. W poszukiwaniu nowych metod nauczania matematyki i przedmiotów pokrewnych” w ramach programu ERASMUS+. Kanał You Tube https://www.youtube.com/watch?v=LVsf5cEvblY
2. Magical Color Changing Unicorn Noodles: https://leftbraincraftbrain.com/magical-color-changing-unicorn-noodles/
Barwniki roślinne. Konstruowanie prostego chromatografu – eksperyment
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)
PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/ktvyHi