Barwniki roślinne – prosty chromatograf

Barwniki roślinne – prosty chromatograf

Barwniki roślinne. Konstruowanie prostego chromatografu – eksperyment

Rodzaj zasobu:  You Tube Channel – video

Adres internetowy – link https://www.youtube.com/watch?v=LVsf5cEvblY

Język: PL

Opis – streszczenie

Eksperyment – kostruowanie prostego urządzenia do badania barwników ukrytych w czerwonych i zielonych roślinach (warzywach). Wykorzystanie rezultatów eksperymentu do przygotowania kolorowego makaronu (różowy makaron lub makaron zmieniający kolor).

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Barwniki, chromatograf, rozdzielanie barwników roślin.

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie matematyczne

Liczenie

Myślenie naukowe

Zadawanie pytań

Przewidywanie

Obserwowanie

Analizowanie rezultatów rekacji chemicznej

Wyciąganie wniosków w oparciu o zgromadzone dane

Uczenie się, jak się uczyć

Planowanie sposobów wykorzystania nowej wiedzy.

Inne umiejętności

Koordynacja wzrokowo-ruchowa.

Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa i dobrej organizacji pracy. Współpraca w zespole

Barwniki roślinne. Konstruowanie prostego chromatografu – eksperyment

Cele ogólne

• Wprowadzenie pojęć: barwniki roślinne, chromatograf
• Rozwijanie umiejętości prowadzenia obserwacji i notowania wyników
• Kształtowanie świadomości związku między barwnikami roślin a barwą potrawy

Słownictwo – słowa kluczowe

Barwniki roślin, chromatograf, eksperyment, obserwacja, czerwona kapusta, czerwone warzywa (np. burak, czerwona kapusta, papryka), zielone warzywa (np. szczypior, szczaw)
Kolorowy makaron

Oczekiwane efekty uczenia się

• Skonstruować prosty chromatograf w oparciu o podaną instrukcję
• Sformułować wniosek o oparciu o zgromadzone dane (policzyć rozdzielone barwniki badanej rośliny)
• Zanotować wyniki obserwacji
• Zgodnie współpracować w zespole
• Zaproponować różne sposoby wykorzystania zdobytej wiedzy

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Formułowanie hipotez, prowadzenie obserwacji, formułowanie wniosków w oparciu o zgromadzone dane

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

Zgodna współpraca w grupie, precyzja ruchu ręki, koordynacja wzrokowo-ruchowa

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

1. Zorganizowanie sytuacji problemowej – obserwowanie barwy różnych roślin przez lupę: szczaw, szczypiorek, papryka czerwona, burak, kapusta czerwona
• Obejrzyjcie dokładnie rośliny – jak opisalibyście ich barwę?
• Czy to jest jedna barwa czy więcej? Ile barw kryje się w jednej roślinie?

2. Badanie (rozdzielanie) barwników roślinnych przy użyciu prostego chromatografu – przeprowadzenie eksperymentu według instrukcji na video (praca w grupach z 4 roślinami)
https://www.youtube.com/watch?v=LVsf5cEvblY

3. Formułowanie wniosków z obserwacji:
• Co zaobserwowaliście na pasku bibuły? Czego się dowiedzieliśmy o barwach roślin?
• Ile barwników kryją w sobie rośliny które badaliście?
• Jak nazwać urządzenie, które skonstruowaliśmy?

4. Notowanie wniosków z obserwacji – projektowanie sposobów wykorzystania nowej wiedzy:
• Spróbujmy zanotować wyniki naszego eksperymentu
• Do czego można wykorzystać to, czego się dowiedzieliśmy o barwnikach roślinnych?

5. Wykorzystanie wniosków z obserwacji do przygotowania magicznego, zmieniającego kolor makaronu – według instrukcji: https://leftbraincraftbrain.com/magical-color-changing-unicorn-noodles/

Ewaluacja

• Samoocena własnej aktywności przez dzieci – czego się nauczyłem? Co sprawiło mi trudność? Czego jeszcze chciałbym się dowiedzieć?

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

• Rośliny o różnej barwie: szczaw, szczypiorek, papryka czerwona, burak
• Lupy
• Zlewki
• Aceton (zmywacz do paznokci)
• Ołówki
• Bibuła
• Zszywacz
• Tłuczek i moździerz (w ilości odpowiedniej do zespołów pracy)
• Karty pracy do notowania wyników obserwacji
• Duży garnek z wodą
• Liście czerwonej kapusty
• Makaron wstążki
• Sól
• Cytryna
• Maszynka jednopalnikowa do gotowania (lub możliwość skorzystania z kuchni)

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Sala przedszkolna, kuchnia (lub maszynka elektryczna do gotowania w sali przedszkolnej)

Literatura – źródła

1. PCEN Rzeszów. Projekt: “Z matematyką przez świat. W poszukiwaniu nowych metod nauczania matematyki i przedmiotów pokrewnych” w ramach programu ERASMUS+. Kanał You Tube https://www.youtube.com/watch?v=LVsf5cEvblY
2. Magical Color Changing Unicorn Noodles: https://leftbraincraftbrain.com/magical-color-changing-unicorn-noodles/

Barwniki roślinne. Konstruowanie prostego chromatografu – eksperyment

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

2 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

2 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

2 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

1 jajko na 3 dostępne

Low ecological footprint

3 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jajko

Individual work

średnia ilość podświetlonych jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane podświetlone jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/ktvyHi