Lodowe piekło – Eksperyment: przygotowanie lodów waniliowych z wykorzystaniem kostek lodu i soli
Rodzaj zasobu: Kanał You tube “cudaczek lab3” – video
Adres internetowy – link https://www.youtube.com/watch?v=9QGwXclQe18
Język: Polish
Opis – streszczenie
Eksperyment – wykonanie mieszaniny oziębiającej z soli i kostek lodu. Wykorzystanie mieszaniny do produkcji lodów waniliowych.
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
Zamarzanie, lód, sól, lody, mieszanina oziębiająca, eksperyment, lody waniliowe, sorbet
Myślenie twórcze i krytyczne
Krytyczne myślenie
Myślenie matematyczne
Mierzenie (zachowanie proporcji między składnikami)
Myślenie naukowe
Ciekawość poznawcza, zadawanie pytań, formułowanie hipotez, obserwacja, analizowanie rezultatów reakcji chemicznej soli i lodu, formułowanie wniosków
Uczenie się, jak się uczyć
Samodzielne myślenie i działanie, budowanie pewności siebie, zaufania do własnych możliwości
Inne umiejętności
Wzbogacanie słownictwa, Czytanie instrukcji i stosowanie się do nich
Koordynacja wzrokowo-ruchowa
Współpraca w zespole, przestrzeganie reguł bezpieczeństwa i dobrej organizacji pracy
Lodowe piekło – Eksperyment: przygotowanie lodów waniliowych z wykorzystaniem kostek lodu i soli
Cele ogólne
• Poznanie właściwości soli kuchennej i jej zastosowania
• Zaznajomienie z prostymi zjawiskami fizycznymi poprzez przeprowadzanie eksperymentów;
• Rozwijanie umiejętności obserwowania zjawisk chemicznych – dostrzegania związków przyczynowo-skutkowych
• Doskonalenie operacji umysłowych – wnioskowania poprzez eksperymentowanie
• Tworzenie okazji do wyjaśniania pojęć Wzbogacanie słownika o takie terminy, jak: lód, zamarzanie, temperatura
• Wzmacnianie postawy badawczej
Słownictwo – słowa kluczowe
Zamarzanie, lód, mieszanina oziębiająca, eksperyment, sól, lody waniliowe, sorbet
Oczekiwane efekty uczenia się
• Wymienia właściwości fizyczne soli kuchennej (obniżanie temperatury)
• Podejmuje aktywność badawczą poprzez prowadzenie eksperymentu i obserwację
• Dziecko formułuje hipotezy, spostrzeżenia i wnioski z eksperymentu
• Wyjaśnia pojęcia zamarzanie, temperatura
• Porównuje konsystencję i smak lodów wykonanych różnymi technikami
• Posługuje się prostymi narzędziami;
• Postępuje zgodnie z podaną instrukcją.
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
Myślenie naukowe: Ciekawość poznawcza, formułowanie hipotez (przewidywań), obserwacja, analiza reakcji chemicznej (jak działa sól w połączeniu z lodem); formułowanie wniosków w oparciu o zebrane dane
Myślenie matematyczne; Mierzenie (zachowanie proporcji)
Myślenie krytyczne
Uczenie się jak się uczyć: samodzielne myślenie i działanie, budowanie pewności siebie, zaufania do własnych możliwości
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
Współpraca w zespole;
Wzbogacanie słownictwa, Czytanie instrukcji i stosowanie się do nich;
Koordynacja ruchów; Przestrzeganie zasad dobrej i bezpiecznej organizacji pracy
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
1. Przygotowanie sytuacji problemowej: jak zrobić lody waniliowe? Co jest potrzebne do wykonania lodów waniliowych? Czy sól i lód mogą przyspieszyć zamarzanie lodów?
2. Postawienie hipotez, wybór metody w celu ich weryfikacji (propozycje dzieci i nauczyciela)
3. Przygotowanie materiałów do wykonania eksperymentu (tradycyjny sposób – przygotowanie lodów i wstawienie do zamrażarki, wykonanie lodów przy użyciu lodu i soli)
• Przygotuj sobie lód (w kostkach), sól, pojemnik, młotek, ręcznik, termometr ze skalą do minus 20°C
• Pokrusz lód (możesz go przykryć ręcznikiem, aby się nie rozpryskiwał w czasie uderzania).
• Weź termometr i sprawdź, czy dobrze wskazuje temperaturę lodu 0°C
• Do lodu dodaj sól (w proporcji wagowej 3:1)
• Całość dobrze wymieszaj
• Do mieszaniny włóż termometr i zobacz jak szybko spada w niej temperatura
• Przy zachowanej proporcji lodu i soli temperatura spadnie aż do minus 21°C
• Powstała mieszanina jest naprawdę zimna (zaobserwuj jak na ściankach naczynia tworzy się szron)
4. Przygotowanie lodów waniliowych. Porównanie lodów z zamrażarki i lodów zrobionych przy wykorzystaniu lodu i soli.
Teraz wykorzystamy ten eksperyment do przygotowania lodów waniliowych
• Potrzebny będzie lód (w kostkach), tłuste mleko, aromat waniliowy, cukier, 2 woreczki z zamknięciem, dużą plastikową butelkę lub inny pojemnik
• Do 150 ml mleka (pół szklanki) dodaj 1 łyżkę cukru i 1⁄2 łyżeczki aromatu waniliowego
• Całość wymieszaj i poczekaj aż cukier się rozpuści
• Pokrusz lód
• Do lodu dodaj sól (w proporcji wagowej 3:1)
• Do pierwszego woreczka wlej przygotowany wcześniej mleczny roztwór
• Zamknij szczelnie woreczek i dla bezpieczeństwa umieść go w jeszcze jednym
• Szczelnie zamknięte woreczki włóż do pojemnika z lodem
• Przez dłuższy czas (ok. 10-15 min) potrząsaj i turlaj butelką, tak by nasz mleczny roztwór pozostawał w ruchu i miał kontakt z mieszaniną oziębiającą
• Po tym czasie wyjmij woreczki
• Spróbuj jak smakują własnoręcznie przygotowane lody waniliowe.
5. Formułowanie wniosków (dlaczego jest różnica między lodami? Jakie właściwości ma sól?) Wyjaśnienie pojęć
Ewaluacja
Pytania problemowe, obserwacja dzieci, zdania niedokończone (Ważne dla mnie było…, Ciekawe było…, Zapamiętam…, Zdziwiło mnie…)
Światła (zielone – rozumiem wszystko, żółte – mam pewien problem, czerwone – nie rozumiem, nie potrafię, nie wiem).
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
lód (w kostkach), sól, pojemnik, młotek, ręcznik, termometr ze skalą do minus 20 st. C, tłuste mleko, aromat waniliowy, cukier, 2 woreczki z zamknięciem strunowym, dużą plastikową butelkę lub inny pojemnik
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Sala przedszkolna, kuchnia
Literatura – źródła
Lodowe piekło – Eksperyment: przygotowanie lodów waniliowych z wykorzystaniem kostek lodu i soli
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)
PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/5B5zvd