Lodowe piekło – lody waniliowe

Lodowe piekło – lody waniliowe

Lodowe piekło – Eksperyment: przygotowanie lodów waniliowych z wykorzystaniem kostek lodu i soli

Rodzaj zasobu:  Kanał You tube “cudaczek lab3” – video

Adres internetowy – link https://www.youtube.com/watch?v=9QGwXclQe18

Język: Polish

Opis – streszczenie

Eksperyment – wykonanie mieszaniny oziębiającej z soli i kostek lodu. Wykorzystanie mieszaniny do produkcji lodów waniliowych.

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Zamarzanie, lód, sól, lody, mieszanina oziębiająca, eksperyment, lody waniliowe, sorbet

Myślenie twórcze i krytyczne

Krytyczne myślenie

Myślenie matematyczne

Mierzenie (zachowanie proporcji między składnikami)

Myślenie naukowe

Ciekawość poznawcza, zadawanie pytań, formułowanie hipotez, obserwacja, analizowanie rezultatów reakcji chemicznej soli i lodu, formułowanie wniosków

Uczenie się, jak się uczyć

Samodzielne myślenie i działanie, budowanie pewności siebie, zaufania do własnych możliwości

Inne umiejętności

Wzbogacanie słownictwa, Czytanie instrukcji i stosowanie się do nich

Koordynacja wzrokowo-ruchowa

Współpraca w zespole, przestrzeganie reguł bezpieczeństwa i dobrej organizacji pracy

https://www.youtube.com/watch?v=9QGwXclQe18

Lodowe piekło – Eksperyment: przygotowanie lodów waniliowych z wykorzystaniem kostek lodu i soli

Cele ogólne

• Poznanie właściwości soli kuchennej i jej zastosowania
• Zaznajomienie z prostymi zjawiskami fizycznymi poprzez przeprowadzanie eksperymentów;
• Rozwijanie umiejętności obserwowania zjawisk chemicznych – dostrzegania związków przyczynowo-skutkowych
• Doskonalenie operacji umysłowych – wnioskowania poprzez eksperymentowanie
• Tworzenie okazji do wyjaśniania pojęć Wzbogacanie słownika o takie terminy, jak: lód, zamarzanie, temperatura
• Wzmacnianie postawy badawczej

Słownictwo – słowa kluczowe

Zamarzanie, lód, mieszanina oziębiająca, eksperyment, sól, lody waniliowe, sorbet

Oczekiwane efekty uczenia się

• Wymienia właściwości fizyczne soli kuchennej (obniżanie temperatury)
• Podejmuje aktywność badawczą poprzez prowadzenie eksperymentu i obserwację
• Dziecko formułuje hipotezy, spostrzeżenia i wnioski z eksperymentu
• Wyjaśnia pojęcia zamarzanie, temperatura
• Porównuje konsystencję i smak lodów wykonanych różnymi technikami
• Posługuje się prostymi narzędziami;
• Postępuje zgodnie z podaną instrukcją.

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Myślenie naukowe: Ciekawość poznawcza, formułowanie hipotez (przewidywań), obserwacja, analiza reakcji chemicznej (jak działa sól w połączeniu z lodem); formułowanie wniosków w oparciu o zebrane dane
Myślenie matematyczne; Mierzenie (zachowanie proporcji)
Myślenie krytyczne
Uczenie się jak się uczyć: samodzielne myślenie i działanie, budowanie pewności siebie, zaufania do własnych możliwości

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

Współpraca w zespole;

Wzbogacanie słownictwa, Czytanie instrukcji i stosowanie się do nich;

Koordynacja ruchów; Przestrzeganie zasad dobrej i bezpiecznej organizacji pracy

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

1. Przygotowanie sytuacji problemowej: jak zrobić lody waniliowe? Co jest potrzebne do wykonania lodów waniliowych? Czy sól i lód mogą przyspieszyć zamarzanie lodów?

2. Postawienie hipotez, wybór metody w celu ich weryfikacji (propozycje dzieci i nauczyciela)

3. Przygotowanie materiałów do wykonania eksperymentu (tradycyjny sposób – przygotowanie lodów i wstawienie do zamrażarki, wykonanie lodów przy użyciu lodu i soli)
• Przygotuj sobie lód (w kostkach), sól, pojemnik, młotek, ręcznik, termometr ze skalą do minus 20°C
• Pokrusz lód (możesz go przykryć ręcznikiem, aby się nie rozpryskiwał w czasie uderzania).
• Weź termometr i sprawdź, czy dobrze wskazuje temperaturę lodu 0°C
• Do lodu dodaj sól (w proporcji wagowej 3:1)
• Całość dobrze wymieszaj
• Do mieszaniny włóż termometr i zobacz jak szybko spada w niej temperatura
• Przy zachowanej proporcji lodu i soli temperatura spadnie aż do minus 21°C
• Powstała mieszanina jest naprawdę zimna (zaobserwuj jak na ściankach naczynia tworzy się szron)

4. Przygotowanie lodów waniliowych. Porównanie lodów z zamrażarki i lodów zrobionych przy wykorzystaniu lodu i soli.
Teraz wykorzystamy ten eksperyment do przygotowania lodów waniliowych
• Potrzebny będzie lód (w kostkach), tłuste mleko, aromat waniliowy, cukier, 2 woreczki z zamknięciem, dużą plastikową butelkę lub inny pojemnik
• Do 150 ml mleka (pół szklanki) dodaj 1 łyżkę cukru i 1⁄2 łyżeczki aromatu waniliowego
• Całość wymieszaj i poczekaj aż cukier się rozpuści
• Pokrusz lód
• Do lodu dodaj sól (w proporcji wagowej 3:1)
• Do pierwszego woreczka wlej przygotowany wcześniej mleczny roztwór
• Zamknij szczelnie woreczek i dla bezpieczeństwa umieść go w jeszcze jednym
• Szczelnie zamknięte woreczki włóż do pojemnika z lodem
• Przez dłuższy czas (ok. 10-15 min) potrząsaj i turlaj butelką, tak by nasz mleczny roztwór pozostawał w ruchu i miał kontakt z mieszaniną oziębiającą
• Po tym czasie wyjmij woreczki
• Spróbuj jak smakują własnoręcznie przygotowane lody waniliowe.

5. Formułowanie wniosków (dlaczego jest różnica między lodami? Jakie właściwości ma sól?) Wyjaśnienie pojęć

Ewaluacja

Pytania problemowe, obserwacja dzieci, zdania niedokończone (Ważne dla mnie było…, Ciekawe było…, Zapamiętam…, Zdziwiło mnie…)
Światła (zielone – rozumiem wszystko, żółte – mam pewien problem, czerwone – nie rozumiem, nie potrafię, nie wiem).

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

lód (w kostkach), sól, pojemnik, młotek, ręcznik, termometr ze skalą do minus 20 st. C, tłuste mleko, aromat waniliowy, cukier, 2 woreczki z zamknięciem strunowym, dużą plastikową butelkę lub inny pojemnik

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Sala przedszkolna, kuchnia

Literatura – źródła

https://www.youtube.com/watch?v=9QGwXclQe18

Lodowe piekło – Eksperyment: przygotowanie lodów waniliowych z wykorzystaniem kostek lodu i soli

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

2 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

2 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jajko

Individual work

średnia ilość podświetlonych jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane podświetlone jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

https://www.youtube.com/watch?v=9QGwXclQe18

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/5B5zvd