ŚCIEŻKI TEMATYCZNE
Nauka o słodyczach. Najpierw eksperymentuj, potem jedz!
Cele ogólne:
- Kształtowanie rozumienia pomiędzy ciałem stałym i płynem
- Kształtowanie rozumienia procesów przekształcania się cieczy w ciała stałe
- Rozwijanie wiedzy na temat własności słodyczy (np. zawartość cukru)
- Kształtowanie świadomości sposobów koloryzacji słodyczy
- Rozwijanie wiedzy na a temat procesu
- Rozwijanie wiedzy na temat procesu rośnięcia ciasta
- Rozwijanie wiedzy na temat istoty i funkcji pieczenia
- Promowanie zdrowych nawyków w jedzeniu słodyczy
Zamierzone rezultaty uczenia się:
Dziecko:
- Aktywnie uczestniczy w eksperymentach pod kontrolą nauczyciela
- Wyjaśnia pojęcia ciecz/ ciało stałe i różnice pomiędzy procesami zamrażania, topienia się, the concepts of liquid/solid and differentiate between freezing, melting, krystalizowania się
- Wyjaśnia prawidłowości procesu pieczenia
- Uczy się używać piekarnika pod kontrolą nauczyciela
- Rozpoznaje barwniki spożywcze Rozumie proces koloryzowania żywności
- Rozwija zdrową postawę wobec słodyczy
- Projektuje swój własny eksperyment związany z temat (używając materiałów dostarczonych przez nauczyciela)
- Podejmuje refleksję nad efektami własnego uczenia się
Struktura ścieżki uczenia się
Krok I
Rozpoznawanie różnic pomiędzy ciałem stałym a cieczą, rozumienie procesów transformacji ciała stałego w ciecz i odwrotnie, dostrzeganie odwracalności zmian w procesach transformacji żywności
- Herbatnikowa nauka
- Przygotowanie domowych lodów
- Ciasto w kubku
- Czekoladowa nauka – odwracalna zmiana
Krok II
Rozumienie istoty procesu pieczenia, zasad działania piekarnika i sposobów, w jaki zmieniają się słodycze podczas pieczenia
Krok III
Badanie procesu barwienia żywności – rozumienie różnic pomiędzy barwnikami naturalnymi i sztucznymi.
Krok IV
Promowanie zdrowej postawy wobec słodyczy – a healthy inclination about sweets, preferring homemade ingredients and sweets
Ewaluacja
Początkowa
Przygotowanie mapy myśli – Co wiemy? A czego chcielibyśmy się dowiedzieć o słodyczach? Aktywowanie uprzedniej wiedzy dzieci
Bieżąca – opisana w każdym zasobie
Końcowa
A. Refleksja nad mapą myśli przygotowaną na początku ścieżki (Czego się nauczyliśmy? Co była najbardziej intrygujące, ciekawe? Czego jeszcze chcielibyście się dowiedzieć o słodyczach?
B. Głosowanie na najbardziej interesujący eksperyment (dzieci mogą naklejać naklejki pod zdjęciem przedstawiającym ich ulubiony eksperyment)
C. Samoocena własnego procesu uczenia się
D. Ewaluacja dokonana przez nauczyciela- patrz skala poniżej:
Potrafi rozpoznawać ciała stałe i ciecze | 1 | 2 | 3 | 4 |
Potrafi wyjaśnić różnice pomiędzy ciałem stałym i cieczą | 1 | 2 | 3 | 4 |
Potrafi posługiwać się piekarnikiem (z po mocą nauczyciela) | 1 | 2 | 3 | 4 |
Potrafi rozpoznać koloryzowaną żywność | 1 | 2 | 3 | 4 |
Potrafi posługiwać się barwnikami spożyw czymi | 1 | 2 | 3 | 4 |
Prezentuje zdrową postawę wobec słody czy | 1 | 2 | 3 | 4 |
1 – Nigdy (nie potrafi)
2 – Rzadko – czasami potrafi
3 – Często potrafi
4 – Zawsze potrafi