Dwutlenek węgla (CO2)Przyjaciel czy wróg

Cele ogólne:

  1. Wprowadzenie pojęć: gaz, dwutlenek węgla, emisja gazów, fermentacja;
  2. Kształtowanie rozumienia procesów przetwarzania żywności z udziałem dwutlenku węgla (fermentacja drożdży, produkcja napojów gazowanych);
  3. Wzmacnianie ciekawości i motywacji do uczenia się.

Zamierzone rezultaty uczenia się

Dziecko:

  • wyjaśnia rolę CO2 w procesie pieczenia ciastek;
  • wyjaśnia, w jaki sposób powstają bąbelki w napojach gazowanych;
  • rozpoznaje (przewiduje) wybuchową naturę CO2 w niektórych mieszaninach substancji;
  • nazywa substancje kuchenne, które mogą zostać użyte w wykonania eksperymentów z CO2.

Struktura ścieżki uczenia się

Krok I

Wprowadzenie pojęcia „dwutlenek węgla” jako gaz – obserwowanie procesu wydzielania się CO2 i jego skutków

Krok II

Badanie przydatności CO2 w kuchni – proces fermentacji drożdży i produkcji lemoniady.

Badanie skutków działania CO2 dla smaku i wyglądu potraw

Krok III

Podsumowanie: Dwutlenek węgla – gaz pożyteczny czy groźny?

Ewaluacja

1. Początkowa: Wyjaśnienie pojęcia gaz – aktywizowanie wiedzy dzieci. Proponowane pytania: Jakie znacie stany skupienia materii? Co to jest gaz – po czym poznajemy, że jakaś substancja jest gazem? Jakie znacie rodzaje gazów? Gdzie można zaobserwować gaz?

2. Bieżąca: opisana w każdym zasobie

3. Końcowa:

A. Wykonanie mapy myśli „Czego dowiedzieliśmy się o dwutlenku węgla (CO2) – w celu uświadomienia sobie przez dzieci posiadanej wiedzy, jej kompletności i ewentualnych obszarów nierozpoznanych

B. Głosowanie na najbardziej ekscytujący eksperyment

Contrast

Increase text size

Increase letter spacing

Use dyslexia-friendly fonts

Enlarge cursor

Link highlighting

Stop animations

Reset settings

Accessibility menu:
Contrast
Increase text size
Increase letter spacing
Use dyslexia-friendly fonts
Enlarge cursor
Link highlighting
Stop animations
Reset settings
Scroll to Top