Cele ogólne:
- Wprowadzenie pojęć: gaz, dwutlenek węgla, emisja gazów, fermentacja;
- Kształtowanie rozumienia procesów przetwarzania żywności z udziałem dwutlenku węgla (fermentacja drożdży, produkcja napojów gazowanych);
- Wzmacnianie ciekawości i motywacji do uczenia się.
Zamierzone rezultaty uczenia się
Dziecko:
- wyjaśnia rolę CO2 w procesie pieczenia ciastek;
- wyjaśnia, w jaki sposób powstają bąbelki w napojach gazowanych;
- rozpoznaje (przewiduje) wybuchową naturę CO2 w niektórych mieszaninach substancji;
- nazywa substancje kuchenne, które mogą zostać użyte w wykonania eksperymentów z CO2.
Struktura ścieżki uczenia się
Krok I
Wprowadzenie pojęcia „dwutlenek węgla” jako gaz – obserwowanie procesu wydzielania się CO2 i jego skutków
Krok II
Badanie przydatności CO2 w kuchni – proces fermentacji drożdży i produkcji lemoniady.
Badanie skutków działania CO2 dla smaku i wyglądu potraw
- Musująca lemoniada – wyjaśnienie istoty napojów gazowanych i obserwowanie ich produkcji
- Biologia chleba – badanie właściwości drożdży. Chleb w torebce. Obserwowanie roli CO2 w procesie produkcji ciast
- Dlaczego ciasto „plaster miodu” jest pełne bąbelków
Krok III
Podsumowanie: Dwutlenek węgla – gaz pożyteczny czy groźny?
Ewaluacja
1. Początkowa: Wyjaśnienie pojęcia gaz – aktywizowanie wiedzy dzieci. Proponowane pytania: Jakie znacie stany skupienia materii? Co to jest gaz – po czym poznajemy, że jakaś substancja jest gazem? Jakie znacie rodzaje gazów? Gdzie można zaobserwować gaz?
2. Bieżąca: opisana w każdym zasobie
3. Końcowa:
A. Wykonanie mapy myśli „Czego dowiedzieliśmy się o dwutlenku węgla (CO2) – w celu uświadomienia sobie przez dzieci posiadanej wiedzy, jej kompletności i ewentualnych obszarów nierozpoznanych
B. Głosowanie na najbardziej ekscytujący eksperyment