Barwienie ryżu

Barwienie ryżu

Barwienie ryżu – badanie właściwości higroskopijnych substancji

Rodzaj zasobu:Website (blog); You Tube

Adres internetowy – link https://mamineskarby.pl/kolorowy-ryz-wykonanie-i-zabawy/

Opis – streszczenie

Obserwowanie i wyjaśnianie właściwości higroskopijnych ryżu (procesu wchłaniania wody) oraz próby barwienia ryżu z wykorzystaniem barwników spożywczych.

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Barwienie, wchłanianie, woda, ryż, mierzenie, porównywanie, barwniki spożywcze.

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie twórcze: wyobraźnia, tworzenie kompozycji z kolorowego ryżu.

Myślenie matematyczne

Odmierzanie poziomu wody, ilości dodawanego ryżu, porównywanie ilości wody na początku eksperymentu oraz po jego zakończeniu.

Myślenie naukowe

Formułowanie problemów, przewidywanie, weryfikowanie hipotez, obserwowanie, formułowanie wniosków.

Uczenie się, jak się uczyć

Motywacja i zaangażowanie, samoocena własnego uczenia się.

Inne umiejętności

Sprawność manualna; współpraca w małych zespołach – dzielenie się odpowiedzialnością za zadanie; komunikacja językowa.

Barwienie ryżu – badanie właściwości higroskopijnych substancji

Cele ogólne

– Poszerzenie wiedzy na temat uprawy i właściwości ryżu
– Rozwijanie umiejętności obserwowania 

– Zapoznanie się z procesem ,,wchłaniania” i ,,barwienia”Rozwijanie umiejętności wykonywania pomiarów i porównywania ilości wody

– Rozwijanie umiejętności wyciągania wniosków

– Kształtowanie sprawności manualnej

– Rozwijanie twórczej wyobraźni

Słownictwo – słowa kluczowe

Barwniki spożywcze, barwienie, wchłanianie, właściwości higroskopijne, ryż, mierzenie, porównywanie, barwniki spożywcze

Oczekiwane efekty uczenia się

Dziecko 

– wyjaśnia na czym polega barwienie i wchłanianie wody;

– odmierza poziom wody na różnych etapach eksperymentu;

– eksperymentuje z różnymi możliwościami wykorzystania ryżu;

– tworzy różne kompozycje z kolorowego ryżu

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Myślenie naukowe: formułowanie problemów, przewidywanie, weryfikowanie hipotez, obserwowanie, formułowanie wniosków – wyjaśnianie

Myślenie matematyczne: odmierzanie poziomu wody, ilości dodawanego ryżu, porównywanie ilości wody na początku eksperymentu oraz po jego zakończeniu

Myślenie twórcze: wyobraźniatworzenie kompozycji z kolorowego ryżu

Uczenie się jak się uczyć: motywacja i zaangażowanie, samoocena własnego uczenia się

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

Sprawność manualna; współpraca w małych zespołach – dzielenie się odpowiedzialnością za zadanie; komunikacja językowa

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

1. Wprowadzenie do zajęć

W ramach cyklu zajęć ,,Wszystkie smaki świata” dzieci tym razem skupiają się Chinach. Nauczycielka ubrana w charakterystyczny strój obywateli zamieszkujących ten rejon, zaprasza wszystkich do koła. Na mapie świata pokazuje kontynent na którym znajdują się Chiny, a także ich dokładną lokalizację. Tłumaczy, że dziś poznają chińską kuchnię, a przede wszystkim jej najważniejszy składnik – ryż. Pyta dzieci, czy któreś z nich jadło ryż, czy go lubi, prosi także aby opisały jak on wygląda. Wspomina także, że ryż ma wiele właściwości odżywczych, poza tym, że zawiera węglowodany złożone, które są źródłem energii, zawiera także potas, żelazo oraz cynk.

Następnie nauczycielka włącza film edukacyjny na temat produkcji ryżu. 

Po oglądnięciu filmu, nauczycielka pyta dzieci:

– Co nowego dowiedzieliście się na temat ryżu?

– Czy coś Was zaskoczyło? 

– Czy w naszym kraju jest uprawiany ryż? Dlaczego?

2. Tworzenie sytuacji problemowej

Nauczycielka rozdaje dzieciom na talerzykach wcześniej przygotowany ryż. Każde z dzieci, dotyka go, także sprawdza zapach i dokładnie przygląda się ziarenkom. Dzielą się swoimi spostrzeżeniami na temat ryżu.  

Pytania badawcze:

Jak myślicie…

– Jak zachowa się ryż w wodzie? 

– Czy może mieć inny kolor, niż biały?

Dzieci mogą zadawać własne pytania, które nauczyciel zapisuje.

3. Formułowanie hipotez

Nauczyciel zapisuje odpowiedzi dzieci.

4. Weryfikacja hipotez

Przeprowadzenie doświadczenia – barwienie ryżu. 

Przebieg:

– Dzieci w grupach przygotowują 4 szklanki (lub więcej w zależności od tego ile jest barwników). 

– Dzieci ciepłą wodą napełniają szklanki do połowy. Następnie rozpuszczają w nich kolorowe barwniki spożywcze. Jedną ze szklanek pozostawiają bez barwnika, z samą wodą. 

– Do każdej szklanki wsypują 3 łyżki stołowe ryżu. 

– Zaznaczają poziom wody na szklance. 

– Po godzinie dzieci sprawdzają, czy ryż zmienił kolor i czy poziom wody w szklankach uległ zmianie.  

– Następnie dzieci odcedzają ryż. Wodę po odcedzeniu ryżu ponownie wlewają do szklanek i obserwują jej poziom. 

– Ryż pozostawiają do wyschnięcia (najlepiej przez całą noc na grzejniku – w zimie, latem – wystawiamy na słońce). 

5. Omówienie wyników działań i wnioskowanie

Ryż nasiąknął wodą wraz z barwnikiem i dzięki temu zmienił swój kolor. Poziom wody się zmniejszył.

6. Wyjaśnienie dla nauczyciela

Ryż bez trudu zabarwił się oraz pochłonął znaczną ilość wody. Stało się tak, gdyż posiada on właściwości higroskopijne, a więc ma zdolność do wchłaniania wilgoci.

7. Propozycje innych działań z dziećmi

Dzieci mając kolorowy ryż tworzą rozmaite prace plastyczne. Dodatkowo rysują palcami w ryżu, różnorodne figury geometryczne. Dzieci mogą zdjąć buty i gołą stopą chodzić po ryżu, czy też odciskać swoje dłonie.  Mając do dyspozycji przezroczyste naczynia, mogą układać ciekawe wzory. Dla cierpliwych, nauczycielka proponuje oddzielenie ziarenek ryżu według kolorów.

Ewaluacja

Czego dowiedziałeś/aś się na dzisiejszych zajęciach?

Która aktywność z ryżem podobała Ci się najbardziej?

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

Ryż biały, barwniki spożywcze lub kolorowa bibuła, szklane pojemniki, naczynia, woda,ręczniki papierowe, sitko, czarny pisak, mapa świata, film edukacyjny na temat powstawania ryżu

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

– Kuchnia

– Sala przedszkolna

Literatura – źródła

KOLOROWY RYŻ- WYKONANIE I ZABAWY

Barwienie ryżu – badanie właściwości higroskopijnych substancji

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

3 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

2 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

2 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

2 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

3 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jajko

Individual work

średnia ilość podświetlonych jajek

Team work

spora ilość jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane podświetlone jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/BsR8js