Ciasto w kubku – Odkrywanie nauki w pieczeniu ciasta
Rodzaj zasobu: Ciasto w kubku
Adres internetowy – link
https://www.kiwico.com/diy/Science-Projects-for-Kids/3/project/Magic-Mug-Cake/3025
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/microwave-mug-cake
Język: PL, EN
Opis – streszczenie
Badanie, w jaki sposób powstaje ciasto: rozponawanie substancji jako cieczy lub ciał stałych; obserwowanie i przewidywanie zmian w substancji podczas pieczenia; rozpoznawanie właściwości ciasta.
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
Ciasto, puszyste, cukier, słodkie, wymieszać, wlać, piec, trzepaczka, wzrastanie, mikrofala
Myślenie twórcze i krytyczne
Wyobraźnia, ciekawość poznawcza, ekspresja
Myślenie matematyczne
Odmierzanie, przeliczanie
Myślenie naukowe
Zadawanie pytań; Obserwowanie;
Analizowanie i wyjaśnianie procesów chemicznych
Przewidywanie (formułowanie hipotez)
Prowadzenie badań
Wyciąganie wniosków na podstawie wyników
Uczenie się, jak się uczyć
Aktywne słuchanie; Poczucie sprawczości (podmiotowości) w uczeniu się; Czerpanie radości z uczenia się
Inne umiejętności
A/ Język mówiony – aktywne słuchanie; Komunikowanie sie;
B/ Współpraca – dzielenie się zadaniami i przejmowanie tury podczas zadania zespołowego; Postępowanie zgodnie z instrukcją nauczyciela; Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa;
C/ Sprawność motoryczna: Umiejętności gotowania: nalewania, miksowania, ubijania, mieszania i przelewania substancji; Umiejętności artystyczne;
Ciasto w kubku – Odkrywanie nauki w pieczeniu ciasta
Cele ogólne
• stwarzanie okazji do badania, w jaki sposób powstaje ciasto;
• rozwijanie umiejętności słuchania i wykonywania poleceń;
• rozwijanie umiejętności nalewania, mieszania i ubijania substancji podczas gotowania;
• rozwijanie umiejętności obserwacji i przewidywania;
• kształtowanie umiejętności dzielenia się i zmieniania roli podczas zadania zespołowego;
• rozwijanie umiejętności odmierzenia składników.
Słownictwo – słowa kluczowe
Ciasto, gąbczaste, cukier, słodkie, wymieszać, wlać, piec, trzepaczka, wzrastanie, mikrofala
Oczekiwane efekty uczenia się
• przestrzega instrukcji badania;
• rozpoznaje i nazywa właściwości ciasta;
• identyfikuje obiekty ze względu na ich wielkość – duże, małe, większe, mniejsze;
• ćwiczy umiejętności nalewania, mieszania, ubijania;
• ćwiczy umiejętności odmierzania składników za pomocą łyżki stołowej;
• dokonuje obserwacji i przewidywań podczas eksperymentu.
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
• Zadanie pytań
• Obserwowanie
• Wyjaśnianie
• Przewidywanie (formułowanie hipotez)
• Planowanie
• Wyobraźnia
• Ciekawość
• Mierzenie
• Przeliczanie
• Formułowanie wniosków
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
• Aktywne słuchanie;
• Poczucie własnej skuteczności (sprawczości) w procesie uczenia się;
• Umiejętności gotowania: nalewania, miksowania, ubijania, mieszania i przelewanie substancji;
• Umiejętności artystyczne;
• Zaangażowanie w proces uczenia się – czerpanie radości;
• Współpraca – dzielenie się zadaniami i przejmowanie tury podczas zadania zespołowego
• Postępowanie zgodnie z instrukcją nauczyciela
• Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
Wprowadzenie:
1. Narysuj ciasto na tablicy i stwórz mapę myśli podsumowującą właściwości i cechy ciasta, na przykład – ciasta często mają słodki smak, cukier sprawia że ciasto ma słodki smak, ciasta często są puszyste, istnieje wiele rodzajów ciast – czekoladowe, marchewkowe, bananowe itp.
2. Poproś, by dzieci w parach omówiły, jaki jest ich ulubiony rodzaj ciasta i dlaczego.
3. Poinformuj, że dzisiaj będziemy robić małe ciastko w kubku i piec je w kuchence mikrofalowej. Poproś dzieci, by wyjaśniły, co to jest kuchenka mikrofalowa.
Przebieg aktywności: dzieci pracują w zespołach 4-5 osobowych.
Materiały (dla każdego zespołu):
• duży kubek (nadający się do mikrofali)
• łyżka stołowa
• widelec
• 4 łyżki mąki samorosnącej (mieszanina mąki, proszku do pieczenia i sody. Patrz przepis wykonania: https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/maka-samorosnaca
• 4 łyżki cukru
• 3 łyżki kakao
• 1 średnie jajko
• 3 łyżki mleka
• 3 łyżki oleju słonecznikowego
Instrukcja działania:
Poproś dzieci, by – zmieniając się rolami – wykonały następujące czynności
1. Odmierzyły podane w przepisie ilości mąki, cukru i kakao w proszku, a następnie wsypały je do kubka. Poproś dzieci, aby zidentyfikowały każdy z tych składników jako stały lub płynny.
2. Dokładnie wymieszały widelcem wszystkie składniki w kubku.
3. Ostrożnie rozbiły jajko i dodały je do kubka.
4. Użyły widelca, aby ubić jajko. (Nie martw się, jeśli mieszanina jest nadal trochę sucha).
5. Odmierzyły mleko i olej. Poproś dzieci, aby zidentyfikowały każdy z tych składników jako stały lub płynny. Jakie podobieństwa dostrzegają pomiędzy tymi składnikami a suchą masą (mąką, cukrem i kakao)? (Mimo że są to ciała stałe, można je również wlewać jak płyny);
6. Wlały mleko i olej do kubka.
7. Ubiły masę ponownie widelcem. Przykładowe pytania: Czy pamiętasz jakich składników używaliśmy? Jak teraz wygląda mieszanka? Jak myślisz, co się stanie, gdy upieczemy ciasto w kuchence mikrofalowej? Czy uważasz, że po upieczeniu mieszanka będzie wyglądać tak samo?
8. Oznacz każdy kubek nazwą grupy.
9. Kolejne czynności wykonuje nauczyciel – Umieść kubki jeden po drugim w kuchence mikrofalowej na minutę do półtorej minuty. Wyjmij każde ciasto i pozostaw do ostygnięcia. Pamiętaj, aby używać rękawic kuchennych, a gdy każde ciasto piecze się i stygnie, wykorzystaj ten czas, aby porozmawiać z uczniami o bezpieczeństwie w kuchni podczas obsługi gorących przedmiotów.
10. Poproś dzieci, aby porównały upieczone ciasto z mieszanką. Przykładowe pytania: Czy ciasto jest mniejsze czy większe niż przed pieczeniem? Co się stało z miksturą?
Nauka o pieczeniu ciasta:
1. Zazwyczaj pieczemy ciasta w piekarniku, co zajmuje dużo czasu. Jednak mikrofalówka upiecze ciasto w kilka minut. Dzieje się tak, ponieważ mikrofala wykorzystuje energię „mikrofal”, które bardzo szybko podgrzewają mieszaninę.
2. Ciasto powiększyło swoją objętość, ponieważ samorosnąca mąka sprawiła, że „wyrosło”. Mąka samorosnąca zawiera proszek do pieczenia. Soda oczyszczona uwalnia gaz, który tworzy bąbelki, które zostają uwięzione w miksturze podczas gotowania, pomagając ciastu urosnąć.
Wniosek i podsumowanie:
1. Poproś dzieci, aby w grupach wyobraziły sobie, że mogą stworzyć własne ciasto z dowolnie wybranych składników. Na przykład – ciasto czekoladowe i popcornowe; krispie, ptasie mleczko i ciasto pomarańczowe. Mogą być kreatywni i wybrać takie składniki, jakie tylko zechcą!
2. Poproś dzieci, aby najpierw zaplanowały, a następnie wykorzystały różne tkaniny i włókna, aby stworzyć kolaż swojego ciasta.
Ewaluacja
Karta obserwacji dziecka
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
duży kubek (nadający się do mikrofali)
• łyżka stołowa
• widelec
• 4 łyżki mąki samorosnącej (mieszanina mąki, proszku do pieczenia i sody. Patrz przepis wykonania: https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/maka-samorosnaca $ 4 łyżki cukru
• 3 łyżki kakao
• 1 średnie jajko
• 3 łyżki mleka
• 3 łyżki oleju słonecznikowego
Dla nauczyciela:
• Kuchenka mikrofalowa
• Naklejki na kubki z nazwami grup
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
kuchnia lub sala przedszkolna z urządzeniem do gotowania (kuchenką mokrofalową)
Literatura – źródła
https://www.kiwico.com/diy/Science-Projects-for-Kids/3/project/Magic-Mug-Cake/3025
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/microwave-mug-cake
Polski przepis na mąkę samorosnącą: https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/maka-samorosnaca
Ciasto w kubku – Odkrywanie nauki w pieczeniu ciasta
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)