Ciasto w kubku

ciasto w kubku

Ciasto w kubku – Odkrywanie nauki w pieczeniu ciasta 

Rodzaj zasobu: Ciasto w kubku

Adres internetowy – link

https://www.kiwico.com/diy/Science-Projects-for-Kids/3/project/Magic-Mug-Cake/3025

https://www.bbcgoodfood.com/recipes/microwave-mug-cake

Język: PL, EN

Opis – streszczenie

Badanie, w jaki sposób powstaje ciasto: rozponawanie substancji jako cieczy lub ciał stałych; obserwowanie i przewidywanie zmian w substancji podczas pieczenia; rozpoznawanie właściwości ciasta.

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Ciasto, puszyste, cukier, słodkie, wymieszać, wlać, piec, trzepaczka, wzrastanie, mikrofala

Myślenie twórcze i krytyczne

Wyobraźnia, ciekawość poznawcza, ekspresja

Myślenie matematyczne

Odmierzanie, przeliczanie

Myślenie naukowe

Zadawanie pytań; Obserwowanie;
Analizowanie i wyjaśnianie procesów chemicznych
Przewidywanie (formułowanie hipotez)
Prowadzenie badań
Wyciąganie wniosków na podstawie wyników

Uczenie się, jak się uczyć

Aktywne słuchanie; Poczucie sprawczości (podmiotowości) w uczeniu się; Czerpanie radości z uczenia się

Inne umiejętności

A/ Język mówiony – aktywne słuchanie; Komunikowanie sie;

B/ Współpraca – dzielenie się zadaniami i przejmowanie tury podczas zadania zespołowego; Postępowanie zgodnie z instrukcją nauczyciela; Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa;

C/ Sprawność motoryczna: Umiejętności gotowania: nalewania, miksowania, ubijania, mieszania i przelewania substancji; Umiejętności artystyczne;

Ciasto w kubku – Odkrywanie nauki w pieczeniu ciasta 

Cele ogólne

• stwarzanie okazji do badania, w jaki sposób powstaje ciasto;
• rozwijanie umiejętności słuchania i wykonywania poleceń;
• rozwijanie umiejętności nalewania, mieszania i ubijania substancji podczas gotowania;
• rozwijanie umiejętności obserwacji i przewidywania;
• kształtowanie umiejętności dzielenia się i zmieniania roli podczas zadania zespołowego;
• rozwijanie umiejętności odmierzenia składników.

Słownictwo – słowa kluczowe

Ciasto, gąbczaste, cukier, słodkie, wymieszać, wlać, piec, trzepaczka, wzrastanie, mikrofala

Oczekiwane efekty uczenia się

• przestrzega instrukcji badania;
• rozpoznaje i nazywa właściwości ciasta;
• identyfikuje obiekty ze względu na ich wielkość – duże, małe, większe, mniejsze;

• ćwiczy umiejętności nalewania, mieszania, ubijania;
• ćwiczy umiejętności odmierzania składników za pomocą łyżki stołowej;

• dokonuje obserwacji i przewidywań podczas eksperymentu.

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

• Zadanie pytań
• Obserwowanie
• Wyjaśnianie
• Przewidywanie (formułowanie hipotez)
• Planowanie
• Wyobraźnia
• Ciekawość
• Mierzenie
• Przeliczanie
• Formułowanie wniosków

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

• Aktywne słuchanie;
• Poczucie własnej skuteczności (sprawczości) w procesie uczenia się;

• Umiejętności gotowania: nalewania, miksowania, ubijania, mieszania i przelewanie substancji;
• Umiejętności artystyczne;
• Zaangażowanie w proces uczenia się – czerpanie radości;
• Współpraca – dzielenie się zadaniami i przejmowanie tury podczas zadania zespołowego
• Postępowanie zgodnie z instrukcją nauczyciela
• Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

Wprowadzenie:

1. Narysuj ciasto na tablicy i stwórz mapę myśli podsumowującą właściwości i cechy ciasta, na przykład – ciasta często mają słodki smak, cukier sprawia że ciasto ma słodki smak, ciasta często są puszyste, istnieje wiele rodzajów ciast – czekoladowe, marchewkowe, bananowe itp.

2. Poproś, by dzieci w parach omówiły, jaki jest ich ulubiony rodzaj ciasta i dlaczego.

3. Poinformuj, że dzisiaj będziemy robić małe ciastko w kubku i piec je w kuchence mikrofalowej. Poproś dzieci, by wyjaśniły, co to jest kuchenka mikrofalowa.

Przebieg aktywności: dzieci pracują w zespołach 4-5 osobowych.

Materiały (dla każdego zespołu):
• duży kubek (nadający się do mikrofali)
• łyżka stołowa
• widelec
• 4 łyżki mąki samorosnącej (mieszanina mąki, proszku do pieczenia i sody. Patrz przepis wykonania: https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/maka-samorosnaca

• 4 łyżki cukru
• 3 łyżki kakao
• 1 średnie jajko
• 3 łyżki mleka
• 3 łyżki oleju słonecznikowego

Instrukcja działania:
Poproś dzieci, by – zmieniając się rolami – wykonały następujące czynności

1. Odmierzyły podane w przepisie ilości mąki, cukru i kakao w proszku, a następnie wsypały je do kubka. Poproś dzieci, aby zidentyfikowały każdy z tych składników jako stały lub płynny.

2. Dokładnie wymieszały widelcem wszystkie składniki w kubku.

3. Ostrożnie rozbiły jajko i dodały je do kubka.

4. Użyły widelca, aby ubić jajko. (Nie martw się, jeśli mieszanina jest nadal trochę sucha).

5. Odmierzyły mleko i olej. Poproś dzieci, aby zidentyfikowały każdy z tych składników jako stały lub płynny. Jakie podobieństwa dostrzegają pomiędzy tymi składnikami a suchą masą (mąką, cukrem i kakao)? (Mimo że są to ciała stałe, można je również wlewać jak płyny);

6. Wlały mleko i olej do kubka.

7. Ubiły masę ponownie widelcem. Przykładowe pytania: Czy pamiętasz jakich składników używaliśmy? Jak teraz wygląda mieszanka? Jak myślisz, co się stanie, gdy upieczemy ciasto w kuchence mikrofalowej? Czy uważasz, że po upieczeniu mieszanka będzie wyglądać tak samo?

8. Oznacz każdy kubek nazwą grupy.

9. Kolejne czynności wykonuje nauczyciel – Umieść kubki jeden po drugim w kuchence mikrofalowej na minutę do półtorej minuty. Wyjmij każde ciasto i pozostaw do ostygnięcia. Pamiętaj, aby używać rękawic kuchennych, a gdy każde ciasto piecze się i stygnie, wykorzystaj ten czas, aby porozmawiać z uczniami o bezpieczeństwie w kuchni podczas obsługi gorących przedmiotów.

10. Poproś dzieci, aby porównały upieczone ciasto z mieszanką. Przykładowe pytania: Czy ciasto jest mniejsze czy większe niż przed pieczeniem? Co się stało z miksturą?

Nauka o pieczeniu ciasta:
1. Zazwyczaj pieczemy ciasta w piekarniku, co zajmuje dużo czasu. Jednak mikrofalówka upiecze ciasto w kilka minut. Dzieje się tak, ponieważ mikrofala wykorzystuje energię „mikrofal”, które bardzo szybko podgrzewają mieszaninę.

2. Ciasto powiększyło swoją objętość, ponieważ samorosnąca mąka sprawiła, że „wyrosło”. Mąka samorosnąca zawiera proszek do pieczenia. Soda oczyszczona uwalnia gaz, który tworzy bąbelki, które zostają uwięzione w miksturze podczas gotowania, pomagając ciastu urosnąć.

Wniosek i podsumowanie:
1. Poproś dzieci, aby w grupach wyobraziły sobie, że mogą stworzyć własne ciasto z dowolnie wybranych składników. Na przykład – ciasto czekoladowe i popcornowe; krispie, ptasie mleczko i ciasto pomarańczowe. Mogą być kreatywni i wybrać takie składniki, jakie tylko zechcą!

2. Poproś dzieci, aby najpierw zaplanowały, a następnie wykorzystały różne tkaniny i włókna, aby stworzyć kolaż swojego ciasta.

Ewaluacja

Karta obserwacji dziecka

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

duży kubek (nadający się do mikrofali)
• łyżka stołowa
• widelec
• 4 łyżki mąki samorosnącej (mieszanina mąki, proszku do pieczenia i sody. Patrz przepis wykonania: https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/maka-samorosnaca $ 4 łyżki cukru
• 3 łyżki kakao
• 1 średnie jajko
• 3 łyżki mleka
• 3 łyżki oleju słonecznikowego

Dla nauczyciela:
• Kuchenka mikrofalowa
• Naklejki na kubki z nazwami grup

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

kuchnia lub sala przedszkolna z urządzeniem do gotowania (kuchenką mokrofalową)

Literatura – źródła

https://www.kiwico.com/diy/Science-Projects-for-Kids/3/project/Magic-Mug-Cake/3025

https://www.bbcgoodfood.com/recipes/microwave-mug-cake

Polski przepis na mąkę samorosnącą: https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/maka-samorosnaca

Ciasto w kubku – Odkrywanie nauki w pieczeniu ciasta 

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

2 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

2 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

2 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

2 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

1 jajko na 3 dostępne

Low ecological footprint

3 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jedno jajko

Individual work

średnia ilość podświetlonych jajek

Team work

spora ilość jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać podświetlone jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/zXM8nR