“Co kryją w sobie żelkowe misie?” – przygotowanie żelek w warunkach domowych
Rodzaj zasobu: website
Adres internetowy – link https://wklasie.uniwersytetdzieci.pl/scenariusz/co-kryja-w-sobie-zelkowe-misie
Język: PL
Opis – streszczenie
Eksperyment – przygotowanie żelek owocowych, obserwowanie i wyjaśnianie procesu żelowania, porównywanie smaku i jakości różnych żelek.
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
doświadczenia, żelki, podgrzewanie, schładzanie, żelatyna, żelowanie
Myślenie twórcze i krytyczne
–
Myślenie matematyczne
Rozumowanie matematyczne – ważenie, odmierzanie substancji
Myślenie naukowe
Ciekawość poznawcza
Rozwiązywanie problemów
Obserwowanie
Przewidywanie
Wyciąganie wniosków
Uczenie się, jak się uczyć
Samodzielne myślenie i działanie
Inne umiejętności
Współdziałanie w zespole (wspólne podejmowanie decyzji, dzielenie się pomysłami, odpowiedzialne wykonywanie obowiązków).
Rozwój czynności manualnych (koordynacja wzrokowo-ruchowa)
“Co kryją w sobie żelkowe misie?” – przygotowanie żelek w warunkach domowych
Cele ogólne
● poznanie sposobu otrzymywania żelek w warunkach domowych;
● rozwijanie umiejętności krytycznego i logicznego myślenia, rozumowania, argumentowania i wnioskowania;
● rozwijanie kreatywności i pomysłowości dzieci;
● ćwiczenia funkcji motorycznej;
● doskonalenie umiejętności odmierzania i ważenia składników;
● kształtowanie kompetencji społecznych.
Słownictwo – słowa kluczowe
Doświadczenia, żelki, podgrzewanie, schładzanie, żelatyna, żelowanie
Oczekiwane efekty uczenia się
● wymienia, jaki jest podstawowy skład żelek;
● wyjaśnia, do czego służy żelatyna;
● wykonuje własne żelki z dostępnych surowców;
● przeprowadza proste doświadczenia;
● formułuje pytania otwarte i hipotezy;
● obserwuje i wyciąga wnioski;
● doskonali sprawność manualną (krojenie, mieszanie, itp.);
● odmierza i waży potrzebne składniki;
● współdziała z innymi podczas wykonywania pracy.
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
Uczyć się myśleć i odkrywać (ciekawość poznawcza, rozwiązywanie problemów, obserwowanie, przewidywanie, wyciąganie wniosków, samodzielne myślenie i działanie, matematyczne myślenie – ważenie, odmierzanie substancji).
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
Współdziałanie w zespole (wspólne podejmowanie decyzji, dzielenie się pomysłami, odpowiedzialne wykonywanie obowiązków). Rozwój czynności manualnych (koordynacja wzrokowo-ruchowa).
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
1. „Jak wygląda produkcja żelek?” – oglądanie filmu edukacyjnego
https://wklasie.uniwersytetdzieci.pl/scenariusz/co-kryja-w-sobie-zelkowe-misie
– Co to są żelki?
– Jak powstaje kształt żelek?
– Jakiego kształtu mogą być żelki?
– Dlaczego żelki są spryskiwane przed umieszczeniem ich w torebkach?
– Jakie smaki mogą mieć żelki?
– Jakie są składniki żelek?
2. “Moja produkcja żelek” – wykonanie doświadczenia zadaniem dzieci jest przygotowanie żelek z dostępnych składników na podstawie przedstawionej receptury.
Składniki oraz niezbędny sprzęt:
– miska truskawek lub innych owoców;
– szklanka wody;
– cytryna;
– 2 łyżki miodu
– 1 torebka żelatyny
– formy na żelki – mogą to być silikonowe formy na pralinki czy też do lodu lub niewielkich rozmiarów pojemniczki wykonane z tworzywa dopuszczonego do kontaktu z żywnością (można również gotową masę umieścić w połówkach pomarańczy);
– kuchenka (do ogrzania masy);
– lodówka (do ochłodzenia masy).
Sposób przygotowania:
Truskawki siekamy w mikserze. Do garnka wyciskamy całą cytrynę, wlewamy miód, dosypujemy żelatynę i dodajemy zmiksowane truskawki. Wszystko mieszamy i zagotowujemy, a następnie gdy nam to przestygnie wlewamy do foremek.
Wstawiamy do lodówki na godzinę.
3. Zabawa ruchowa “Żelowanie”
Dzieci podczas tężenia sprzątają stanowiska pracy, przygotowując się do zabawy ruchowej. Celem tej zabawy jest zobrazowanie procesu żelowania substancji. Nauczyciel zadaje pytania: Jak to się dzieje, że sok zamienia się w galaretkę? Co wpływa na tworzenie się żelu?
Dzielimy dzieci na dwie grupy: substancję żelującą (żelatyna) oraz sok owocowy. Dzieci z grupy soku owocowego trzymają się lekko za ręce, tak by utworzyć łańcuch. Następnie na hasło – dodajemy żelatynę – dzieci z grupy substancji żelującej dołączają do łańcucha soku owocowego. Na hasło spadek temperatury wychowankowie mocniej łapią się za ręce i stają bliżej siebie, co oznacza tężenie masy. Natomiast na hasło podgrzewanie: oddalają się od siebie, co oznacza
rozpuszczanie się żelatyny.
4. Czym różnią się domowe żelki od tych za sklepu? – podsumowanie Czy żelki domowe różnią się od zakupionych w sklepie?
Czym się różnią?
Które smakują lepiej?
Które żelki są zdrowsze?
Ewaluacja
Technika zdań niedokończonych:
– Podczas zajęć ważne dla mnie było…
– Ciekawe było…
– Zapamiętam…
– Zdziwiło mnie…
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
Przepis kulinarny, film edukacyjny, przybory kuchenne, składniki.
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Kuchnia
Literatura – źródła
https://wklasie.uniwersytetdzieci.pl/scenariusz/co-kryja-w-sobie-zelkowe-misie
Uwaga: żeby zobaczyć pełny scenariusz zajęć trzeba założyć konto (zarejestrować się)
“Co kryją w sobie żelkowe misie?” – przygotowanie żelek w warunkach domowych
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)
PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/9qmWyN