Co kryją w sobie żelkowe misie?

Co kryją w sobie żelkowe misie?

“Co kryją w sobie żelkowe misie?” – przygotowanie żelek w warunkach domowych

Rodzaj zasobu:  website

Adres internetowy – link https://wklasie.uniwersytetdzieci.pl/scenariusz/co-kryja-w-sobie-zelkowe-misie

Język: PL

Opis – streszczenie

Eksperyment – przygotowanie żelek owocowych, obserwowanie i wyjaśnianie procesu żelowania, porównywanie smaku i jakości różnych żelek.

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

doświadczenia, żelki, podgrzewanie, schładzanie, żelatyna, żelowanie

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie matematyczne

Rozumowanie matematyczne – ważenie, odmierzanie substancji

Myślenie naukowe

Ciekawość poznawcza

Rozwiązywanie problemów

Obserwowanie

Przewidywanie

Wyciąganie wniosków

Uczenie się, jak się uczyć

Samodzielne myślenie i działanie

Inne umiejętności

Współdziałanie w zespole (wspólne podejmowanie decyzji, dzielenie się pomysłami, odpowiedzialne wykonywanie obowiązków).

Rozwój czynności manualnych (koordynacja wzrokowo-ruchowa)

“Co kryją w sobie żelkowe misie?” – przygotowanie żelek w warunkach domowych

Cele ogólne

● poznanie sposobu otrzymywania żelek w warunkach domowych;
● rozwijanie umiejętności krytycznego i logicznego myślenia, rozumowania, argumentowania i wnioskowania;
● rozwijanie kreatywności i pomysłowości dzieci;
● ćwiczenia funkcji motorycznej;
● doskonalenie umiejętności odmierzania i ważenia składników;
● kształtowanie kompetencji społecznych.

Słownictwo – słowa kluczowe

Doświadczenia, żelki, podgrzewanie, schładzanie, żelatyna, żelowanie

Oczekiwane efekty uczenia się

● wymienia, jaki jest podstawowy skład żelek;
● wyjaśnia, do czego służy żelatyna;
● wykonuje własne żelki z dostępnych surowców;
● przeprowadza proste doświadczenia;
● formułuje pytania otwarte i hipotezy;
● obserwuje i wyciąga wnioski;
● doskonali sprawność manualną (krojenie, mieszanie, itp.);
● odmierza i waży potrzebne składniki;
● współdziała z innymi podczas wykonywania pracy.

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Uczyć się myśleć i odkrywać (ciekawość poznawcza, rozwiązywanie problemów, obserwowanie, przewidywanie, wyciąganie wniosków, samodzielne myślenie i działanie, matematyczne myślenie – ważenie, odmierzanie substancji).

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

Współdziałanie w zespole (wspólne podejmowanie decyzji, dzielenie się pomysłami,  odpowiedzialne wykonywanie obowiązków). Rozwój czynności manualnych (koordynacja wzrokowo-ruchowa).

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

1. „Jak wygląda produkcja żelek?” – oglądanie filmu edukacyjnego
https://wklasie.uniwersytetdzieci.pl/scenariusz/co-kryja-w-sobie-zelkowe-misie
– Co to są żelki?
– Jak powstaje kształt żelek?
– Jakiego kształtu mogą być żelki?
– Dlaczego żelki są spryskiwane przed umieszczeniem ich w torebkach?

– Jakie smaki mogą mieć żelki?
– Jakie są składniki żelek?

2. “Moja produkcja żelek” – wykonanie doświadczenia zadaniem dzieci jest przygotowanie żelek z dostępnych składników na podstawie przedstawionej receptury.
Składniki oraz niezbędny sprzęt:
– miska truskawek lub innych owoców;
– szklanka wody;
– cytryna;
– 2 łyżki miodu
– 1 torebka żelatyny
– formy na żelki – mogą to być silikonowe formy na pralinki czy też do lodu lub niewielkich rozmiarów pojemniczki wykonane z tworzywa dopuszczonego do kontaktu z żywnością (można również gotową masę umieścić w połówkach pomarańczy);
– kuchenka (do ogrzania masy);
– lodówka (do ochłodzenia masy).
Sposób przygotowania:
Truskawki siekamy w mikserze. Do garnka wyciskamy całą cytrynę, wlewamy miód, dosypujemy żelatynę i dodajemy zmiksowane truskawki. Wszystko mieszamy i zagotowujemy, a następnie gdy nam to przestygnie wlewamy do foremek.
Wstawiamy do lodówki na godzinę.

3. Zabawa ruchowa “Żelowanie”
Dzieci podczas tężenia sprzątają stanowiska pracy, przygotowując się do zabawy ruchowej. Celem tej zabawy jest zobrazowanie procesu żelowania substancji. Nauczyciel zadaje pytania: Jak to się dzieje, że sok zamienia się w galaretkę? Co wpływa na tworzenie się żelu?
Dzielimy dzieci na dwie grupy: substancję żelującą (żelatyna) oraz sok owocowy. Dzieci z grupy soku owocowego trzymają się lekko za ręce, tak by utworzyć łańcuch. Następnie na hasło – dodajemy żelatynę – dzieci z grupy substancji żelującej dołączają do łańcucha soku owocowego. Na hasło spadek temperatury wychowankowie mocniej łapią się za ręce i stają bliżej siebie, co oznacza tężenie masy. Natomiast na hasło podgrzewanie: oddalają się od siebie, co oznacza
rozpuszczanie się żelatyny.

4. Czym różnią się domowe żelki od tych za sklepu? – podsumowanie Czy żelki domowe różnią się od zakupionych w sklepie?
Czym się różnią?
Które smakują lepiej?
Które żelki są zdrowsze?

Ewaluacja

Technika zdań niedokończonych:

– Podczas zajęć ważne dla mnie było…
– Ciekawe było…
– Zapamiętam…
– Zdziwiło mnie…

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

Przepis kulinarny, film edukacyjny, przybory kuchenne, składniki.

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Kuchnia

Literatura – źródła

https://wklasie.uniwersytetdzieci.pl/scenariusz/co-kryja-w-sobie-zelkowe-misie
Uwaga: żeby zobaczyć pełny scenariusz zajęć trzeba założyć konto (zarejestrować się)

“Co kryją w sobie żelkowe misie?” – przygotowanie żelek w warunkach domowych

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

3 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

2 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

3 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jajko

Individual work

średnia ilość podświetlonych jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane podświetlone jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/9qmWyN