Czekoladowa nauka – odwracalna zmiana
Rodzaj zasobu: Website
Adres internetowy – link https://littlebinsforlittlehands.com/chocolate-science-reversible-change-food-science/
Język: PL, EN
Opis – streszczenie
Badanie zjawiska “odwracalnej zmiany” – eksplorowanie procesów topnienia i schładzania czekolady.
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
czekolada, odwracalna zmiana
Myślenie twórcze i krytyczne
Twórcze myślenie – wyobraźnia, myślenie dywergencyjne;
Krytyczne myślenie – analizowanie i wnioskowanie
Myślenie matematyczne
Liczenie, Rozumienie porządku (sekwencji zdarzeń) i związków przyczynowo-skutkowych.
Myślenie naukowe
Zadawanie pytań; Obserwowanie i formułowanie przewidywań (hipotez); Testowanie hipotez; Analizowanie rezultatów ogrzewania/schładzania; Formułowanie wniosków
Uczenie się, jak się uczyć
Zaangażowanie w proces uczenia się; Uczenie sie we współpracy; Poczucie sprawczości (podmiotowości) w uczeniu się.
Inne umiejętności
A/ Kompetencje językowe (pisanie, czytanie, mówienie – opisywanie cech substancji na różnych etapach eksperymentu); Przestrzeganie instrukcji- uważne słuchanie; Gotowość do nauki czytania – rozumienie sekwencji;
B/ Umiejętność współpracy w zespole;
C/ Sprawność motoryczna (umiejętności mieszania); Koordynacja wzrokowo-ruchowa; Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa
Czekoladowa nauka – odwracalna zmiana
Cele ogólne
• tworzenie okazji do badania efektów ogrzewania i schładzania czekolady
• kształtowanie umiejętności przestrzegania instrukcji nauczyciela
• rozwijanie umiejętności obserwowania i przewidywania
• rozwijanie umiejętności liczenia
Słownictwo – słowa kluczowe
czekolada, odwracalna zmiana, odwrócić, miska, rondel, ciepło, stopić, schłodzić, zamrozić, płynny, twardy, grudkowaty, składniki
Oczekiwane efekty uczenia się
• postępuje zgodnie z instrukcją podczas topienia czekolady;
• przelicza składniki takie, jak: groszki (drażetki) czekoladowe, foremki do czekolady itp.;
• ćwiczy umiejętność mieszania substancji;
• obserwuje i opisuje czekoladę jako formę ciekłą i ciało stałe.
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
• Zadawanie pytań
• Obserwowanie i formułowanie przewidywań (hipotez)
• Testowanie hipotez
• Analizowanie rezultatów ogrzewania/schładzania
• Formułowanie wniosków
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
• Koordynacja wzrokowo-ruchowa
• Sprawność motoryczna (mała motoryka)
• Kompetencje językowe (pisanie, czytanie, mówienie)
• Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa
• Umiejętność współpracy w zespole
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
Uwaga: Odwracalna zmiana to proces fizyczny, podczas którego dana substancja może zostać przywrócona do oryginalnego stanu skupienia materii, bez tworzenia nowego materiału, nowej substancji. W gotowaniu, proces odwracalnej zmiany możemy obserwować podczas roztapianie i zamrażania.
Wprowadzenie:
1. Zacznij od pytania, jak dzieci rozumieją słowo „odwracalny”? Możesz posłużyć się przykładem płaszcza lub kurtki, która jest dwustronna – odwracalna, tzn. można ją odwrócić na lewą stronę/na zewnątrz – w dowolny sposób,
2. Poproś dzieci, aby zbadały i opisały czekoladę różnymi zmysłami, na przykład:
Jakiego koloru jest czekolada? Jak pachnie? Jaka jest w dotyku? Jak smakuje?
Jak dźwięk wydaje, gdy odgryzasz kawałek czekolady?
Przebieg aktywności:
1. Poproś dzieci, aby włożyły czekoladowe drażetki (lub kawałki pokruszonej czekolady) do miski, wcześniej przeliczając je (możesz poprosić, by odliczyli np. 20-25 drażetek)
2. Ostrożnie umieść miskę z kawałkami czekolady na rondlu z zimną wodą. Powoli podgrzewaj wodę.
3. Poproś dzieci, aby ostrożnie zamieszały kawałki czekolady, obserwując, jak zmienia się ich wygląd podczas mieszania. Poproś, aby dzieci kontynuowały mieszanie, aż cała czekolada się rozpuści. Zachęcaj, by dzieci używały swoich zmysłów do opisania czekolady w postaci płynnej.
• Przykładowe pytania: Jak teraz wygląda czekolada? Czym różni się a w czym jest podobna do drażetek czekoladowych? Co się stało z czekoladą? Dlaczego czekolada się rozpuściła?
4. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i poproś dzieci, by za pomocą łyżki przełożyły roztopioną czekoladę do foremek – każde dziecko powinno napełnić jedną foremkę. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Gdy czekolada zastygnie, omów następujące kwestie:
• Przykładowe pytania: Czy czekolada w foremkach wygląda tak samo jak chipsy czekoladowe? Czym się różni, a w czym jest podobna do drażetek? Czy czekolada jest twarda jak drażetki czekoladowe? Co się stało przez stopienie, a następnie ochłodzenie czekolady?
5. Wyjaśnij, że gdybyśmy mieli odpowiednią formę, czekolada mogłaby zostać ponownie zamieniona w drażetki. To jest „odwracalna zmiana” – kiedy wprowadzam zmianę, którą można cofnąć. Poproś dzieci, by zastanowiły się, jakiej formy chciałyby użyć do topienia i chłodzenia czekolady
6. Wyjaśnij pojęcie „nieodwracalnej zmiany” – Poproś dzieci, by w parach porozmawiały o tym, jakich składników używa się do zrobienia ciasta.
• Przykładowe pytania: Jakich składników użyjemy do zrobienia ciasta? Czy po upieczeniu ciasta można odwrócić zmianę i wrócić do składników, jakich użyliśmy? To jest przykład „nieodwracalnej
zmiany”.
Wnioski:
Poproś dzieci, by w małych zespołach narysowały kolejne kroki przeprowadzonego badania, np. 1/ Obserwowanie drażetek czekoladowych; 2/ Roztapianie czekolady; 3/ Ochładzanie. Poproś, by dzieci narysowały, jak wyglądała czekolada na każdym etapie pracy oraz aby podpisały poszczególne etapy.
Ewaluacja
Karta obserwacji dziecka przygotowana przez nauczyciela
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
Drażetki czekoladowe (mała foremka wymaga użycia około 10 drażetek)
Miseczki lub foremki do kształtowania nowych form czekolady
Garnek
łyżka
Forma do pieczenia
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Kuchnia lub sala przedszkolna z możliwością gotowania (kuchenką turystyczną)
Literatura – źródła
https://littlebinsforlittlehands.com/chocolate-science-reversible-change-food-science/
Czekoladowa nauka – odwracalna zmiana
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)