Czy olej może zatonąć?

Czy olej może zatonąć

Czy olej może zatonąć?

Rodzaj zasobu: You Tube video

Adres internetowy – link https://www.youtube.com/watch?v=Vtywn6z5xB8

Język: PL

Opis – streszczenie

Badanie gęstości cieczy na przykładzie właściwości oleju i wody; próby zatopienia oleju z wykorzystaniem substracji kuchennych takich, jak: sól, cukier, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, ryż, kasza, kawa i herbata.

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Gęstość cieczy, waga wody, waga oleju, odmierzanie, ważenie

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie krytyczne – analizowanie, porównywanie

Myślenie matematyczne

Odmierzanie substancji, ważenie

Myślenie naukowe

Obserwowanie, przewidywanie, wyciąganie wniosków, formułowanie hipotez.

Uczenie się, jak się uczyć

Motywacja i zaangażowanie, refleksja nad własnym uczenie się i zdobywana wiedzą

Inne umiejętności

Wzbogacanie słownictwa naukowego;

Współpraca w zespole, Doskonalenie motoryki małej (sprawności manualnej);

Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa.

Czy olej może zatonąć?

Cele ogólne

– Budowanie pojęć naukowych dotyczących gęstości i wagi różnych cieczy

– Nawiązywanie współpracy między uczestnikami opartej na wspólnym dążeniu do celu 

– Rozwijanie zainteresowań przyrodniczych

– Wspieranie rozwoju myślenia naukowego poprzez prowadzenie doświadczeń

Słownictwo – słowa kluczowe

gęstość cieczy, waga wody, waga oleju, olej, woda, kakao, mieszanie, odmierzanie, ważenie, cukier, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, ryż, kasza, kawa, herbata

Oczekiwane efekty uczenia się

Dziecko:

– odmierza odpowiednią ilość cieczy 

– posługuje się prostymi narzędziami (łyżka, miarka, szklanka, waga)

– poprawnie nazywa badane zjawiska i przedmioty

– podejmuje próby samodzielnego wykonywania doświadczeń 

– analizuje, wyciąga wnioski na podstawie przeprowadzonych badań 

– samodzielnie doświadcza, obserwuje, eksperymentuje

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Myślenie krytyczne – analizowanie, porównywanie

Myślenie matematyczne:  odmierzanie substancji, ważenie.

Myślenie naukowe:  obserwowanie, przewidywanie, wyciąganie wniosków, formułowanie hipotez.

Uczenie się jak się uczyć: ciekawość, motywacja i zaangażowanie dzieci, refleksja nad własnym uczeniem się i zdobywana wiedzą

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

– wzbogacanie słownictwa naukowego.

– współpraca w zespole, doskonalenie motoryki małej.

– przestrzeganie zasad bezpieczeństwa.

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

1. Tworzenie sytuacji problemowej

Nauczyciel pokazuje dzieciom: olej, wodę. Rozmawiają na temat tego, do czego służy olej i woda. Jakie właściwości ma woda i olej.

– Jak myślicie co się stanie, gdy do wody wlejemy olej? 

– Czy olej pomiesza się z wodą?

Dzieci w grupach przeprowadzają doświadczenie: 

– Do szklanki wlewają wodę (do połowy). 

– Do wody wlewają 6 łyżek oleju i dokładnie mieszają.

 Dzieci odpowiadają na pytanie: Czy olej połączył się z wodą? 

Pytanie badawcze:

Czy olej może zatonąć? 

Co można zrobić żeby olej zatonął?

2. Formułowanie hipotez

Nauczyciel zapisuje odpowiedzi dzieci.

3. Weryfikacja hipotez

Przeprowadzenie doświadczeń w grupach

Dzieci do słoiczka, w którym mają już wodę i olej wsypują różne substancje (każda grupa otrzymuje inną substancję: cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, ryż, kaszę, kawę i herbatę). 

Po wsypaniu substancji posypują ją solą i obserwują co się dzieje.

4. Omówienie wyników działań i wnioskowanie

Dzieci udzielają odpowiedzi na pytania: 

– Który produkt spowodował, że olej na chwilę opadł na dno? I dlaczego? Dzieci podają wyniki swoich doświadczeń.

– Dlaczego olej pływa? – zapisujemy wnioski dzieci. 

Olej jest gęstszą substancją od wody, ale czy to znaczy, że jest lżejszy?

Weryfikujemy: ważymy szklankę wody i szklankę oleju. Zapisujemy wyniki i porównujemy.

5. Wyjaśnienie dla nauczyciela

Niektóre produkty w połączeniu z solą zatapiają olej. 

Sól ma większą gęstość niż woda i olej, dlatego opada na dno naczynia. Opadając wciąga ze sobą kakao, mąkę, kawę i kropelki oleju. Jednakże sól szybko rozpuszcza się w wodzie, a uwolnione od niej krople oleju wypływają z powrotem na powierzchnię wody.

Olej unosi się na wodzie, dlatego, że ma mniejszą gęstość niż woda. Gęstość substancji oznacza jaką masę ma jej określona objętość. Im mniejsza gęstość substancji, tym jej masa jest mniejsza. Olej nie połączył się z wodą, ponieważ te substancje mają inną budowę cząsteczkową.

Woda jednak jest lżejsza od oleju.

Ewaluacja

Dzieci oceniają zajęcia – poprzez naklejanie na plakacie punktów pod liczbami od 1 do 5.

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

1 litr oleju, woda, słoiki (po jednym na jedną grupę), dzbanki na wodę, karafki z odmierzonym olejem, waga, łyżki, kilka łyżeczek: kakao, kawy, soli, cukru, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, ryżu, kaszy.

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

sala przedszkolna, praca przy stolikach

Literatura – źródła

Czy olej może zatonąć?

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included

2 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea 

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

2 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

1 jajko na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

podświetlone jajko

Individual work

średnia ilość podświetlonych jajek

Team work

spora ilość jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać podświetlone jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/7jmrsj