Domowa ciastolina z ziołami i przyprawami

ciasto do robienia ciastek

Domowa ciastolina z ziołami i przyprawami

Rodzaj zasobu: Website – Document – Video

Adres internetowy – link https://craftulate.com/homemade-herb-and-spice-play-dough

Język: PL, EN

Opis – streszczenie

Zmysłowe poznawanie ziół i przypraw – wykonanie domowej ciastoliny

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Badanie, mieszanie, poznanie zmysłowe, poznawanie życia roślin (ziół i przypraw kuchennych)

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie krytyczne:
Wnioskowanie
Myślenie twórcze:
Działanie kreatywne

Myślenie matematyczne

Odmierzanie składników – mierzenie przy użyciu niestandardowych jednostek miary

Myślenie naukowe

Zadawanie pytań;
Obserwowanie;
Badanie;
Notowanie, nagrywanie przebiegu prac;
Analizowanie;
Wyciąganie wniosków.

Uczenie się, jak się uczyć

Postępowanie zgodnie z instrukcjami
Współpraca i działanie naprzemienne

Inne umiejętności

A/ Język mówiony – słuchanie i przestrzeganie instrukcji; Wzbogacanie słownictwa;

B/ Współpraca – umiejętności uczestniczenia w pracy zespołu;

C/ Koordynacja wzrokowo-ruchowa; Sprawności manualne związane z gotowaniem – mieszanie, ugniatanie;

Domowa ciastolina z ziołami i przyprawami

Cele ogólne

Zachęcenie dzieci do posługiwania się zmysłami w celu poznawania ziół i przypraw
Rozwijanie umiejętności w zakresie słuchania i wykonywania poleceń
Rozwijanie umiejętności gotowania w zakresie mieszania i ugniatania
Rozwijanie zdolności motorycznych
Rozwijanie umiejętności obserwacji
Rozwijanie umiejętności w zakresie zapisywania obserwacji
Rozwijanie umiejętności w zakresie mierzenia

Słownictwo – słowa kluczowe

Przyprawy, zioła, roślina, aromat, sezonowy, mąka, mieszanka, wymieszać, składniki, ciastolina, zagniatać, gładki

Oczekiwane efekty uczenia się

Dziecko:
– postępuje zgodnie z instrukcją robienia ciasta
– bada, jak składniki mieszają się ze sobą
– ćwiczy mieszanie i ugniatanie
– obserwuje, jak łączą się składniki
– współpracuje w małych grupach
– zapisuje wyniki obserwacji

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Myślenie naukowe:
Zadawanie pytań
Obserwowanie
Badanie
Zapisywanie
Analizowanie
Wyciąganie wniosków

Myślenie twórcze i krytyczne:
Myślenie krytyczne:
Wnioskowanie
Myślenie twórcze:
Działanie kreatywne
Myślenie matematyczne:
Odmierzanie składników

Uczenie się jak się uczyć:
Postępowanie zgodnie z instrukcjami
Współpraca i działanie naprzemienne

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

Koordynacja ręka-oko
Umiejętności związane z małą motoryką
Posługiwanie się językiem mówionym (słuchanie i postępowanie zgodnie z instrukcją)
Rozwój słownictwa
Umiejętności związane z gotowaniem (mieszanie i ugniatanie)
Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa
Współpraca w grupie

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

Zanim zaczniesz, zapytaj uczniów, co rozumieją przez słowa „przyprawy” i „zioła”.
Wyjaśnij, że przyprawa to dowolna wysuszona część rośliny z wyjątkiem liści. Zioło to dowolna zielona lub liściasta część rośliny. Przyprawy i zioła są używane do aromatyzowania i doprawiania potraw, ale nie są używane jako główny składnik.
Poznaj wiedzę i doświadczenie dzieci na temat przypraw i ziół. Przedstaw odpowiedzi dzieci za pomocą mapy myśli (diagramu pająka).
Przykładowe pytania, które można zadać dzieciom: Czy możesz wymienić jakieś przyprawy/zioła? Czy kiedykolwiek próbowałeś jakichś przypraw/ziół? Jak smakowały? Czy były smaczne?
Poinformuj uczniów, że zrobią własną ciastolinę używając przypraw i ziół.

Aktywność
Poproś dzieci, aby pracowały w grupach, przy czym każda grupa używa innej przyprawy do zrobienia własnej kuli ciasta.

Składniki
(Dla jednej porcji)
– ½ szklanki mąki pszennej
– ½ szklanki wody
– 2 łyżki stołowe soli
– 1 łyżeczka winianu potasu (kamienia winnego) lub 2 łyżeczki oleju i ćwierć łyżeczki kwasku cytrynowego

Zioła i przyprawy (dla każdej porcji inne):
– Papryka w proszku 1 łyżka.
– Proszek kakaowy 1 – 2 łyżki.
– Cynamon 1 łyżka.
– Rozmaryn 2 łyżki.
– Ser Cheddar w proszku 1 łyżka.
– Kurkuma 1,5 łyżki stołowej.
– Łagodna musztarda w proszku 1-2 łyżki.

Instrukcja wykonania:
1. Umieść wszystkie składniki w naczyniu i dobrze wymieszaj, aż masa będzie gładka, ale nie ma problemu, jeśli jest kilka małych grudek.
2. Umieść na małym lub średnim ogniu i gotuj. Ciągle mieszaj, aby ciasto uformowało się w kulkę.
3. Umieść kulkę ciasta na papierze woskowym i ostudź.
4. Następnie ugniataj do uzyskania gładkości.
5. Omów, co się stało podczas robienia ciasta. Porównaj także różne kulki ciasta za pomocą zmysłów:
Przykładowe pytania: Co zrobiłeś ze składnikami? (Wymieszałem je razem) / Co się stało ze składnikami? (Połączyły się). Jak myślisz, co by się stało, gdybyś dodał dużo wody? Jak wygląda/ jaka jest w dotyku twoja kula z ciasta? Opisz jej zapach.
Uwaga dla nauczyciela: Podczas mieszania składników zachodzi reakcja chemiczna.

Ewaluacja

Poproś dzieci, aby wypełniły Dziennik Uczenia się (Learning Log) dla tej aktywności – narysowanie/napisanie kroków, jakie trzeba było wykonać, żeby zrobić ciastolinę.

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

– ½ kg szklanki mąki pszennej
– 1 l wody
– ½ kg soli
– winian potasu (kamienia winnego) lub olej i kwasek cytrynowy

Zioła i przyprawy (dla każdej porcji inne):
– Papryka w proszku 1 łyżka.
– Proszek kakaowy 1 – 2 łyżki.
– Cynamon 1 łyżka.
– Rozmaryn 2 łyżki.
– Ser Cheddar w proszku 1 łyżka.
– Kurkuma 1,5 łyżki stołowej.
– Łagodna musztarda w proszku 1-2 łyżki.

Naczynie
Łyżka
Papier woskowany

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Kuchnia lub klasa z dostępem do sprzętów kuchennych (piekarnik)

Literatura – źródła

https://craftulate.com/homemade-herb-and-spice-play-dough

https://youtu.be/meg48-shCCM

Domowa ciastolina z ziołami i przyprawami

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

2 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

2 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

3 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

2 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

2 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

2 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

2 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

2 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

2 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

1 jajko na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

1 jajko na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

3 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jedno jajko

Individual work

średnia ilość jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać podświetlone jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/sLjJp4