Domowe masło w słoiczku

mleko wlewane do słoika

Domowe masło w słoiczku

Rodzaj zasobu: website

Adres internetowy – link https://littlebinsforlittlehands.com/how-to-make-butter-in-a-jar/

Język: PL, EN

Opis – streszczenie

Eksperyment – ubijanie gęstej 35% śmietany, żeby zrobić masło w warunkach domowych

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Oddzielenie molekuł tłuszczu od molekuł wody
(ciała stałego od cieczy), konsystencja, cząsteczki tłuszczu,
kieszonki powietrza.

Myślenie twórcze i krytyczne

Tworzenie przepisów z wykorzystaniem masła zrobionego przez dzieci; Badanie zmian stanu skupienia masła w zależności od temperatury; Przewidywanie.

Myślenie matematyczne

Mierzenie czasu

Myślenie naukowe

Obserwowanie i odkrywanie;
Analizowanie zmian stanu skupienia substancji;
Eksperymentowanie – prowadzenie badań, przewidywanie, testowanie hipotez;
Zadawanie pytań.

Uczenie się, jak się uczyć

Radzenie sobie ze stresem, Umiejętność czekania na swoją kolej podcza wykonywania zadania zespołowego.

Inne umiejętności

Praca zespołowa – Dzielenie się odpowiedzialnością za zadanie;

Domowe masło w słoiczku

Cele ogólne

• Rozwijanie umiejętności obserwowania i odkrywania;
• Wzmacnianie postawy badawczej u dzieci;
• Doskonalenie umiejętności rozwiązywania problemów (przejmowania inicjatywy);
• Tworzenie okazji edukacyjnych do wyjaśniania pojęć: konsystencja, reakcja fizyczna, wygląd, smak, czas, wstrząsanie, oddzielanie ciała stałego od cieczy, roztwór, bita śmietana, powietrze, kieszonki powietrza
• Rozwijanie umiejętności pisania w znaczącym, praktycznym kontekście.

Słownictwo – słowa kluczowe

Konsystencja, reakcja fizyczna, wygląd, smak, czas, wstrząsanie, oddzielenie ciała stałego od cieczy, cząsteczki tłuszczu, roztwór, powietrze, śmietana, bita, kieszonki powietrza.

Oczekiwane efekty uczenia się

• Przeprowadza eksperyment;
• Rozumie proces fizyczny przekształcania gęstej, ubitej śmietany w masło;
• Wyjaśnia pojęcia: konsystencja, reakcja fizyczna, wygląd, smak, czas, wstrząsanie, oddzielanie ciała stałego od cieczy, cząsteczki tłuszczu, roztwór, powietrze, śmietana, bita śmietana, kieszonki powietrza;
• Ubija śmietanę przez około 20 minut;
• Odcedza ciało stałe (masło) z płynu (maślanka).

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

• Zadawanie pytań;
• Projektowanie eksperymentów;
• Testowanie hipotez;
• Wyciąganie wniosków na podstawie zebranych danych empirycznych;
• Motywacja do nauki i zaangażowanie
• Samodyscyplina i samoregulacja uczenia się (autonomia poznawcza)

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

• Dzielenie się pomysłami;
• Koordynacja wzrokowo-ruchowa (ubijanie);
• Podstawowa umiejętność pisania.

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

1. Najpierw napełnij kamienny garnek do połowy gęstą śmietaną do ubijania (35%) i zakręć mocno pokrywkę.

2.Potrząsaj garnkiem przez co najmniej 15 minut.

3. Zadawaj pytania: Jaka była konsystencja śmietany na początku? Co moglibyśmy zrobić, żeby zobaczyć, co dzieje się w garnku? Co stało się ze śmietaną po 10 minutach ubijania?

4.Poproś dzieci, by zaobserwowały i opisały różnice w wyglądzie śmietany na początku i na końcu procesu ubijania.

5.Spróbuj i ciesz się smakowitym masłem!

Ewaluacja

Ewaluacja początkowa:
– Sprawdź jaką wiedzę mają dzieci na temat procesów fizycznych.
Ewaluacja bieżąca – podczas eksperymentu:
– Staraj się, by dzieci stopniowo nabywały podstawowych nawyków autonomii, samodzielności w działaniu, a także rozumiały zasady działania bezpiecznego i efektywnego;
– Zachęcaj dzieci do myślenia twórczego, tworzenia oryginalnych pomysłów, dopracowywania wyjaśnień i ćwiczenia podstawowych umiejętności fizycznych i naukowych;
– Pozwól dzieciom obserwować i eksplorować z ciekawością, a zarazem szacunkiem naturalne, fizyczne otoczenie, a także uczestniczyć w działaniach społecznych i kulturowych;
– Zachęcaj dzieci do rozumienia konieczności istnienia pewnych norm, zwłaszcza norm bezpieczeństwa pracy;
– Zachęcaj dzieci do posługiwania się słownictwem naukowym w odpowiednim kontekście i znaczeniu.

Ewaluacja końcowa:
– By ocenić skuteczność zajęć wykorzystaj kartę obserwacji dziecka, zawierającą najważniejsze elementy zajęć.

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

• Gęsta śmietana (co najmniej 35% tłuszczu) do ubijania
• Kamienny garnek z pokrywką
• Sól (jeśli ją lubisz w maśle – opcjonalnie)
• Książka „The Butter Battle Book” Dr. Seuss;
• sitko (cedzak)
• pojemnik lub szklanka na masło;
• Dodatkowo: świeży chleb, bułeczki lub inne przekąski, na których można
rozsmarować masło.

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Sala przedszkolna lub laboratorium

Literatura – źródła

https://littlebinsforlittlehands.com/how-to-make-butter-in-a-jar/

Domowe masło w słoiczku

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

2 jajka na 3 dostępne

Relation with local traditions of cooking (using local products)

3 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

3 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jedno jajko

Individual work

średnia ilość jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać podświetlone jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/tkRvb8