Jaki to roztwór? – doświadczenia chemiczne z sokiem z buraka
Rodzaj zasobu: website
Adres internetowy – link https://zabawyzn.wordpress.com/2017/01/26/doswiadczenia-chemiczne-z-sokiem-z-buraka/
http://wiersze.kobieta.pl/wiersze/burak-maruda-434465
Język: PL
Opis – streszczenie
Doświadczenie chemiczne – badanie pH roztworów, obserwowanie zabarwienia papierka lakmusowego, poznanie pojęć: roztwór kwaśny, zasadowy, obojętny
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
pH, roztwór kwaśny, roztwór obojętny, roztwór zasadowy, doświadczenie chemiczne
Myślenie twórcze i krytyczne
–
Myślenie matematyczne
Odmierzanie substancji
Porównywanie
Klasyfikowanie
Myślenie naukowe
Formułowanie i rozwiązywanie problemów, przewidywanie;
Obserwowanie reakcji chemicznych; formułowanie wniosków;
Badanie, porównywanie
Uczenie się, jak się uczyć
Motywacja do uczenia się i zaangażowanie
Inne umiejętności
Wzbogacanie słownictwa
Współpraca w zespole
Koordynacja wzrokowo-ruchowa
Jaki to roztwór? – doświadczenia chemiczne z sokiem z buraka
Cele ogólne
• Badanie roztworów kwaśnych, zasadowych i obojętnych
• Określanie pH roztworów na podstawie doświadczenia i papierków lakmusowych
• Budzenie ciekawości poznawczej
• Samodzielne próby pozyskania soku z buraka
• Wzbogacenie słownictwa
Słownictwo – słowa kluczowe
pH, roztwór kwaśny, roztwór obojętny, roztwór zasadowy, doświadczenie chemiczne; gotowanie, wyciskanie, mieszanie, barwienie, burak, sok
Oczekiwane efekty uczenia się
• Dziecko doświadcza, że woda pomieszana z różnymi substancjami zmienia swoje pH
• Dziecko rozróżnia roztwory i ich pH po kolorze
• Dziecko próbuje formułować wniosek na temat przyczyny zmiany barwy roztworów
• Dziecko chętnie uczestniczy w doświadczeniu
• Dziecko wyciska sok z buraka
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
Myślenie naukowe: formułowanie i rozwiązywanie problemów, przewidywanie; obserwowanie reakcji chemicznych; formułowanie wniosków; badanie, porównywanie
Myślenie matematyczne: odmierzanie substancji, porównywanie, klasyfikowanie
Uczenie się, jak się uczyć: motywacja do uczenia się i zaangażowanie.
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
Wzbogacanie słownictwa
Współpraca w zespole
Koordynacja wzrokowo-ruchowa
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
1. Czytanie wiersza Burak maruda. Rozmowa na temat buraka – oglądanie warzywa, krojenie, wyciskanie soku, gotowanie buraka, przecieranie, robienie sałatki, smakowanie ugotowanego buraka i soku z buraka
2. Przygotowanie różnych roztworów wg listy w probówkach (albo w przygotowanych butelkach szklanych.
Instrukcja: Wlej wodę do probówek (naczyń, mogą być słoiczki). Wodę we wszystkich probówkach (oprócz jednej) zmieszaj z:
● sodą
● kwaskiem cytrynowym
● octem
● wodą z kiszonych ogórków
● proszkiem do prania
● mydłem w płynie
● mydłem w kostce rozpuszczonym w wodzie
● NaOH (kilka ziarenek popularnego „Kreta” rozpuszczamy w wodzie; UWAGA! Dla bezpieczeństwa to dorośli robią roztwór NaOH oraz go używają, wlewają, przelewają itd.)
● z sokiem z cytryny, coca – colą – można też przygotować inne substancje o charakterze kwaśnym lub zasadowym
● Oznacz etykietą próbówki tak, abyś wiedział co w nich jest.
3. Pytanie problemowe: Co się stanie kiedy do tych roztworów wlejemy sok z buraka?
4. Stawianie hipotez (zanotowanie propozycji)
5. Weryfikacja hipotez – obserwacja. Wlej sok z buraka do wszystkich probówek i obserwuj.
6. Dlaczego zmieniła się barwa? Jakie są te roztwory?
7. Wprowadzenie pojęć i wyjaśnienie dla nauczyciela: roztwór, skala pH, roztwór zasadowy, kwaśny, obojętny. Każdy roztwór ma swoje pH, które można określić poprzez użycie naturalnych wskaźników. Jednym z nich jest sok z buraka, który zawiera w sobie betaninę.
8. Dodatkowe aktywności dzieci
Spożycie przygotowanej sałatki z buraka, można dodać jabłko, sok z cytryny. Można zaproponować dzieciom wykonanie pracy plastycznej z wykorzystaniem soku z buraka (pieczątki z buraka).
Ewaluacja
3 – bardzo mi się podobało
2 – podobało mi się
1 – nie podobało mi się
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
1. Pierwsza część:
Tekst wiersza; buraki; kuchenka, garnek, tarka, noże, rękawiczki lateksowe, sitko, sokowirówka, gaza.
2. Doświadczenie:
● sok z buraka
● soda
● kwasek cytrynowy
● ocet
● woda z kiszonych ogórków
● proszek do prania
● mydło w płynie
● mydło w kostce rozpuszczone w wodzie
● NaOH (kilka ziarenek popularnego „Kreta” rozpuszczamy w wodzie; UWAGA! Dla bezpieczeństwa to dorośli robią roztwór NaOH oraz go używają, wlewają, przelewają itd.)
● może być jeszcze sok z cytryny, coca – cola czy inne substancje o charakterze kwaśnym lub zasadowym
● probówki, pipety, strzykawki
● papierki lakmusowe
3. Część końcowa: materiały plastyczne; talerzyki, łyżki.
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
sala przedszkolna,
kuchnia
Literatura – źródła
Jaki to roztwór? – doświadczenia chemiczne z sokiem z buraka
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource

The range of S-T-E-M subjects included

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum

Communicativeness of description

3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers

Meaningful learning – using practical life problems

Original idea

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results

Supporting healthy eating habits

Low ecological footprint

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

Individual work

Team work

Whole group
6. Time management

Short activity (10-15 minutes)

Medium activity (20-30 minutes)

Long activity (1 hour or more)

Very long activity (1 day or more)
PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/XAHXJY