Doświadczenia chemiczne z buraka

Doświadczenia chemiczne z buraka

Jaki to roztwór? – doświadczenia chemiczne z sokiem z buraka

Rodzaj zasobu:  website

Adres internetowy – link https://zabawyzn.wordpress.com/2017/01/26/doswiadczenia-chemiczne-z-sokiem-z-buraka/

http://wiersze.kobieta.pl/wiersze/burak-maruda-434465

Język: PL

Opis – streszczenie

Doświadczenie chemiczne – badanie pH roztworów, obserwowanie zabarwienia papierka lakmusowego, poznanie pojęć: roztwór kwaśny, zasadowy, obojętny

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

pH, roztwór kwaśny, roztwór obojętny, roztwór zasadowy, doświadczenie chemiczne

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie matematyczne

Odmierzanie substancji

Porównywanie

Klasyfikowanie

Myślenie naukowe

Formułowanie i rozwiązywanie problemów, przewidywanie;

Obserwowanie reakcji chemicznych; formułowanie wniosków;

Badanie, porównywanie

Uczenie się, jak się uczyć

Motywacja do uczenia się i zaangażowanie

Inne umiejętności

Wzbogacanie słownictwa

Współpraca w zespole

Koordynacja wzrokowo-ruchowa

Jaki to roztwór? – doświadczenia chemiczne z sokiem z buraka

Cele ogólne

• Badanie roztworów kwaśnych, zasadowych i obojętnych
• Określanie pH roztworów na podstawie doświadczenia i papierków lakmusowych
• Budzenie ciekawości poznawczej
• Samodzielne próby pozyskania soku z buraka
• Wzbogacenie słownictwa

Słownictwo – słowa kluczowe

pH, roztwór kwaśny, roztwór obojętny, roztwór zasadowy, doświadczenie chemiczne; gotowanie, wyciskanie, mieszanie, barwienie, burak, sok

Oczekiwane efekty uczenia się

• Dziecko doświadcza, że woda pomieszana z różnymi substancjami zmienia swoje pH
• Dziecko rozróżnia roztwory i ich pH po kolorze
• Dziecko próbuje formułować wniosek na temat przyczyny zmiany barwy roztworów
• Dziecko chętnie uczestniczy w doświadczeniu
• Dziecko wyciska sok z buraka

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Myślenie naukowe: formułowanie i rozwiązywanie problemów, przewidywanie; obserwowanie reakcji chemicznych; formułowanie wniosków; badanie, porównywanie
Myślenie matematyczne: odmierzanie substancji, porównywanie, klasyfikowanie

Uczenie się, jak się uczyć: motywacja do uczenia się i zaangażowanie.

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

Wzbogacanie słownictwa

Współpraca w zespole

Koordynacja wzrokowo-ruchowa

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

1. Czytanie wiersza Burak maruda. Rozmowa na temat buraka – oglądanie warzywa, krojenie, wyciskanie soku, gotowanie buraka, przecieranie, robienie sałatki, smakowanie ugotowanego buraka i soku z buraka

2. Przygotowanie różnych roztworów wg listy w probówkach (albo w przygotowanych butelkach szklanych.


Instrukcja: Wlej wodę do probówek (naczyń, mogą być słoiczki). Wodę we wszystkich probówkach (oprócz jednej) zmieszaj z:
● sodą
● kwaskiem cytrynowym
● octem
● wodą z kiszonych ogórków
● proszkiem do prania
● mydłem w płynie
● mydłem w kostce rozpuszczonym w wodzie
● NaOH (kilka ziarenek popularnego „Kreta” rozpuszczamy w wodzie; UWAGA! Dla bezpieczeństwa to dorośli robią roztwór NaOH oraz go używają, wlewają, przelewają itd.)
● z sokiem z cytryny, coca – colą – można też przygotować inne substancje o charakterze kwaśnym lub zasadowym
● Oznacz etykietą próbówki tak, abyś wiedział co w nich jest.

3. Pytanie problemowe: Co się stanie kiedy do tych roztworów wlejemy sok z buraka?

4. Stawianie hipotez (zanotowanie propozycji)

5. Weryfikacja hipotez – obserwacja. Wlej sok z buraka do wszystkich probówek i obserwuj.

6. Dlaczego zmieniła się barwa? Jakie są te roztwory?

7. Wprowadzenie pojęć i wyjaśnienie dla nauczyciela: roztwór, skala pH, roztwór zasadowy, kwaśny, obojętny. Każdy roztwór ma swoje pH, które można określić poprzez użycie naturalnych wskaźników. Jednym z nich jest sok z buraka, który zawiera w sobie betaninę.

8. Dodatkowe aktywności dzieci
Spożycie przygotowanej sałatki z buraka, można dodać jabłko, sok z cytryny. Można zaproponować dzieciom wykonanie pracy plastycznej z wykorzystaniem soku z buraka (pieczątki z buraka).

Ewaluacja

3 – bardzo mi się podobało
2 – podobało mi się
1 – nie podobało mi się

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

1. Pierwsza część:
Tekst wiersza; buraki; kuchenka, garnek, tarka, noże, rękawiczki lateksowe, sitko, sokowirówka, gaza.

2. Doświadczenie:
● sok z buraka
● soda
● kwasek cytrynowy
● ocet
● woda z kiszonych ogórków
● proszek do prania
● mydło w płynie
● mydło w kostce rozpuszczone w wodzie
● NaOH (kilka ziarenek popularnego „Kreta” rozpuszczamy w wodzie; UWAGA! Dla bezpieczeństwa to dorośli robią roztwór NaOH oraz go używają, wlewają, przelewają itd.)
● może być jeszcze sok z cytryny, coca – cola czy inne substancje o charakterze kwaśnym lub zasadowym
● probówki, pipety, strzykawki
● papierki lakmusowe

3. Część końcowa: materiały plastyczne; talerzyki, łyżki.

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

sala przedszkolna,
kuchnia

Literatura – źródła

https://zabawyzn.wordpress.com/2017/01/26/doswiadczenia-chemiczne-z-sokiem-z-buraka/http://wiersze.kobieta.pl/wiersze/burak-maruda-434465

Jaki to roztwór? – doświadczenia chemiczne z sokiem z buraka

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea 

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

2 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

2 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

2 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

2 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

podświetlone jajko

Individual work

średnia ilość jajek

Team work

spora ilość jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać podświetlone jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/XAHXJY