Eksperymenty z awokado – przyspieszanie dojrzewania owoców
Rodzaj zasobu: Websites
Adres internetowy – link https://krokdozdrowia.com/awokado-5-metod-szybsze-dojrzewanie/?fbclid=IwAR0vM2QFZpg_1OkUP93
Język: PL
Opis – streszczenie
Obserwowanie procesu dojrzewania owocu awokado z wykorzystaniem różnorodnych metod. Rola etylenu w przyśpieszaniu dojrzewania owoców.
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
Dojrzewanie, etylen, awokado, banan, cytryna.
Myślenie twórcze i krytyczne
Myślenie krytyczne
Myślenie matematyczne
–
Myślenie naukowe
Obserwowanie (prowadzenie obserwacji długotrwałej), przewidywanie, wyciąganie wniosków, formułowanie hipotez.
Uczenie się, jak się uczyć
Ciekawość poznawcza, motywacja i zaangażowanie.
Inne umiejętności
Rozwijanie kompetencji językowych – posługiwanie się słownictwem naukowym;
Współpraca w zespole;
Doskonalenie motoryki małej;
Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa.
Eksperymenty z awokado – przyspieszanie dojrzewania owoców
Cele ogólne
– Budowanie pojęć naukowych dotyczących procesów dojrzewania owoców
– Nawiązywanie współpracy między uczestnikami ćwiczeń opartej na wspólnym dążeniu do celu
– Rozwijanie zainteresowań przyrodniczo-technicznych
– Wspieranie rozwoju myślenia naukowego poprzez prowadzenie doświadczeń
Słownictwo – słowa kluczowe
dojrzewanie, etylen, awokado, banan, cytryna
Oczekiwane efekty uczenia się
Dziecko:
– Wyjaśnia, jakie właściwości posiada etylen
– Obserwuje i zadaje pytania
– Eksperymentuje z różnymi sposobami przyśpieszania dojrzewania owoców
– Czeka na rezultaty podejmowanych działań
– Współpracuje w grupie
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
Myślenie krytyczne
Myślenie naukowe: obserwowanie, przewidywanie, wyciąganie wniosków, formułowanie hipotez.
Uczenie się, jak się uczyć: Ciekawość poznawcza, motywacja i zaangażowanie
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
– rozwijanie umiejętności językowych – posługiwanie się słownictwem naukowym
– współpraca w zespole, doskonalenie motoryki małej
– przestrzeganie zasad bezpieczeństwa
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
- Wprowadzenie do zajęć
Dlaczego warto jeść awokado?- podstawowe właściwości awokado- oglądanie filmu edukacyjnego (https://www.youtube.com/watch?v=KoPEsO4J9xUh)
Rozmowa z dziećmi w oparciu o film:
– Czy kiedykolwiek jedliście awokado?
– Jak wam smakuje?
– Jakie właściwości awokado zapamiętaliście z obejrzanego filmu?
- Tworzenie sytuacji problemowej
Nauczyciel daje dzieciom awokado dojrzałe i niedojrzałe. Dzieci uważnie się przyglądają, dotykają je. Nauczyciel zadaje pytanie: Jak myślicie, który owoc jest dojrzały, a który nie i dlaczego? Nauczyciel wyjaśnia: Ciemne, niemal brązowe awokado, z chropowatą skórką przypominającą skórę ropuchy jest dojrzałe. Choć skórka jest twarda, pod naciskiem palców powinniśmy czuć, że awokado jest miękkie.
Pytanie badawcze: Co można zrobić, aby przyspieszyć dojrzewanie awokado?
- Formułowanie hipotez
Nauczyciel zapisuje odpowiedzi dzieci.
- Weryfikacja hipotez
Przeprowadzenie doświadczeń związanych z przyspieszaniem dojrzewania awokado. Jedno awokado zostawiamy bez poddawania go procedurze związanej z przyspieszaniem dojrzewania.
Wariant 1 (torba papierowa, banan i jabłko).
Opis postępowania:
– Włóż awokado do papierowej torby upewniając się przy tym, że nie ma w niej żadnych dziur, ani rozdarć.
– Dodaj do środka jabłko i banana.
– Zamknij szczelnie torebkę i przechowuj ją w temperaturze od 18 do 24 stopni Celsjusza.
– Po upływie 3 dni porównaj z awokado, które zostawiliśmy do kontroli.
Wariant 2 (sok z cytryny)
Opis postępowania:
– Przekrój awokado na pół i pokrop miąższ owocu odrobiną soku z cytryny.
– Dokładnie połącz obie części, pozostaw pestkę w środku i bardzo dokładnie zawiń całość w czystą folię aluminiową tak, jakby było to całe awokado.
– Włóż owoc do lodówki.
– Po upływie 3 dni porównaj z awokado, które zostawiliśmy do kontroli.
Wariant 3 (folia aluminiowa) (to doświadczenie wykonujemy w trzecim dniu od wykonania 1 i 2 wariantu).
Opis postępowania:
– Użyj folię aluminiową i dokładnie owiń cały owoc tak, aby nie zostawić ani kawałka odkrytej skórki.
– Połóż zawiniątko na blasze w piekarniku i piecz przez około 10 minut.
– Poczekaj, aż owoc całkowicie ostygnie, a następnie usuń folię.
– Porównaj go z awokado kontrolnym.
- Omówienie wyników działań i wnioskowanie
Po upływie 3 dni obserwujemy i porównujemy uzyskane efekty.
Rozmowa z dziećmi po zakończeniu wszystkich doświadczeń i formułowanie wniosków.
Pytania:
Który sposób dojrzewania awokado jest najlepszy? I dlaczego?
Wyjaśnienie. Niektóre substancje przyspieszają dojrzewanie owoców. Np. banan i jabłko wydzielają związek chemiczny – etylen, który przyspiesza proces dojrzewania.
- Wyjaśnienie dla nauczyciela:
Gdy awokado jest szczelnie zamknięte z tymi owocami, jest poddane działaniu etylenu, który nie jest w stanie wydostać się z torby. Temperatura również przyspiesza proces dojrzewania. Sok z cytryny przeciwdziała utlenianiu (ciemnieniu miąższu).
Ewaluacja
Pytanie nauczyciela: Czego dowiedziałeś/aś się przeprowadzając te doświadczenia? Co ci się najbardziej podobało?
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
film edukacyjny dotyczący właściwości awokado, awokado, banan, jabłko, torba papierowa, folia aluminiowa, piekarnik, cytryna
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Kuchnia, sala przedszkolna
Literatura – źródła
Eksperymenty z awokado – przyspieszanie dojrzewania owoców
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)
PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/9BvMGC