Hodujemy żelkowego misia

żelki - misie

Rodzaj zasobu: video

Adres internetowy – link

https://youtu.be/FEIdjnx5jsI
Supporting website: https://www.playdoughtoplato.com/growing-gummy-bear-science/

Język: PL, EN

Opis – streszczenie

Eksperyment – badanie naukowych zasad osmozy poprzez zanurzenie żelkowego misia w wodzie na cała noc i obserwowanie, jak rośnie absorbując wodę.

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Osmoza

Myślenie twórcze i krytyczne

Krytyczne myślenie:
Przewidywanie
Wyjaśnianie

Twórcze myślenie:
Ciekawość
Wyobraźnia
Kreatywne rysowanie

Myślenie matematyczne

Liczenie
Mierzenie długości i pojemności

Myślenie naukowe

Zadawanie pytań;
Obserwowanie
Przewidywanie (formułowanie hipotez)
Wnioskowanie
Porównywanie

Uczenie się, jak się uczyć

Przestrzeganie instrukcji
Poczucie własnej skuteczności, sprawczości w uczeniu się;
Czerpanie radości z uczenia się
Refleksyjne uczenie się – refleksja nad własnym uczeniem się

Inne umiejętności

A/ Język mówiony – słuchanie i przestzrzeganie instrukcji, Wzbogacanie słownictwa;
B/ Praca zespołowa – praca naprzemienna, przejmowanie tury w zadaniu zespołwym;
C/ Sprawność motoryczna – odmierzanie cieczy za pomoca łyżki, rysowanie.

Hodujemy żelkowego misia

Cele ogólne

• umożliwienie dzieciom długotrwałej obserwacji zmian zachodzących w żelkowych misiach pod wpływem namoczenia ich w wodzie;
• rozwijanie umiejętności słuchania i podążani za instrukcjami nauczyciela;
• kształtowanie umiejętności odmierzania płynów za pomocą łyżki
• rozwijanie umiejętności obserwowania i przewidywania;
• doskonalenie umiejętności porównywania;
• rozwijanie umiejętności przeliczania i mierzenia długości (za pomocą linijki lub centymetru);
• rozwijanie umiejętności pracy naprzemiennej (zmieniania się podczas zadania zespołowego);
• kształtowanie umiejętności twórczego myślenia.

Słownictwo – słowa kluczowe

Żelkowe misie, cukier, słodki, smak, krótszy, dłuższy, większy, mniejszy, szerszy, węższy, linijka, gumowaty, miękki, gąbczasty, rozpuszczać się

Oczekiwane efekty uczenia się

• przestrzega instrukcji eksperymentu;
• rozpoznaje pożywienie o słodkim smaku;
• mierzy długość żelkowych misiów za pomocą linijki;
• liczy od 1 do 10;
• ćwiczy umiejętność odmierzania cieczy za pomocą łyżki stołowej;
• prowadzi obserwację i przewiduje wyniki eksperymentu;
• porównuje obiekty w kategoriach wielkości i długości;
• identyfikuje różnice i podobieństwa pomiędzy misiami eksperymentalnym i kontrolnym (na początku i na końcu eksperymentu);
• współpracuje w małych zespołach
• rysuje twórczą opowieść.

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

• Zadawanie pytań
• Obserwowanie
• Przewidywanie
• Wyjaśnianie
• Rozumowanie – wnioskowanie
• Ciekawość
• Wyobraźnia
• Twórcze myślenie
• Porównywanie
• Liczenie
• Mierzenie – długości i pojemności

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

• Przestrzeganie instrukcji
• Czerpanie radości z uczenia się
• Przejmowanie tur w zadaniu zespołowym
• Język mówiony – komunikowanie się
• Wzbogacanie słownictwa
• Sprawności manualne związane z gotowaniem – umiejętność odmierzania ilości cieczy za pomocą łyżki;
• Umiejętność rysowania

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

Uwaga dla nauczyciela: Celem tego eksperymentu jest badanie naukowych zasad osmozy poprzez zanurzenie żelkowego misia w wodzie na całą noc, a następnie obserwowanie jak mis rośnie absorbując wodę. Eksperyment składa się z dwóch części i wymaga zostawienia materiałów na noc.

Introduction:
1. Poinformuj dzieci, że będą robić eksperyment z żelkowymi misiami. Sprawdź, co wiedzą o żelkowych misiach.
Przykładowe pytania: Jak wyglądają? Jak smakują (słodkie)? W czego są zrobione? (głownie żelatyna i cukier, z dodatkiem barwnika spożywczego) Czo sprawia, że są słodkie? (cukier)

2. Poproś dzieci, by pomyślały o innej żywności (przekąskach), która ma słodki smak,
zróbcie listę takiego jedzenia. Przedyskutujcie skutki zdrowotne jedzenia zbyt wielu
słodyczy.

Przebieg aktywności: dzieci pracują w zespołach 5-6 osobowych na zmianę wykonując zadanie

Materiały – dla każdej grupy:
– 2 szklanki
– 2 żelkowe misie
– 1 łyżka
– 1 duża miska wody (każda grupa będzie potrzebowała około 10 łyżek wody)
– linijka dla każdego ucznia

Instrukcja działania:
Część 1 (Dzień 1)
1. Poproś dzieci, by na zmianę zbadały żelkowego misia różnymi zmysłami i opisały, jak wygląda, smakuje, jaki jest w dotyku – mały, gąbczasty, miękki, daje się ugniatać.

2. Rozdaj dzieciom małe linijki i poproś, by znalazły na niej kolejne cyfry od 1 do 10.
Poproś, by policzyły od 1 do 10 (młodsze dzieci mogą wymagać pomocy).

3. Poproś, by każde dziecko w zespole zmierzyło długość żelkowego misia i zapisało wynik.

4. Poproś, by dzieci umieściły żelkowego misia w szklance – każda grupa swojego misia.

5. Poproś dzieci by odmierzyły 10 łyżek wody – zmieniając się przy tym zadaniu – i wlały ją do szklanki tak, by zakryła misia w całości.

6. Wyjaśnij, że spróbujemy zaobserwować, co się stanie z misiem, jeśli zostawimy go w wodzie na całą noc. Zapytaj, dlaczego miś zostal pozostawiony w suchej szklance, bez wody – wyjaśnij, że nazywamy to próbką kontrolną. Użyjemy kontrolnego misia w eksperymencie, by sprawdzić, co się stało i upewnić się, co dokładnie wywołało zmiany w rezultatach eksperymentu.

7. Poproś dzieci, by spróbowały przewidzieć, co się stanie z oboma misiami – jak zmieni się ich kształt i wielkość (sformułowały hipotezy).

Part 2 (Day 2)
8. Następnego dnia poproś dzieci, by zbadały swoje misie – porównały misia zanurzonego w wodzie z misiem kontrolnym, zidentyfikowały zmiany i różnice jakie pojawiły się w kształcie i wielkości misiów. Czy misie zmieniły się tak, jak przewidywaliśmy? Poproś, by dzieci na zmianę zmierzyły
długość eksperymentalnego misia za pomocą linijki – jak zmieniła się długość? Jakie inne zmiany zauważyliśmy? Czy któryś z misiów stał się krótszy, dłuższy, większy, mniejszy, szerszy, węższy?

9. Przedyskutuj z dziećmi zaobserwowane zmiany – sformułujcie wnioski.
Nauka: żelkowe misie zrobione są z roztworu cukru i żelatyny rozpuszczonej w wodzie. Kiedy roztwór oziębia się, tężeje i misie stają się ciałem stałym, ale nadal mają gąbczastą strukturę, bo część wody została w środku. Ta woda to roztwór cukru (rozpuszczony cukier). Ta słodka woda (roztwór cukru) jest ważna dla naszego eksperymentu. Woda, w której zanurzyliśmy żelkowego
misia była czysta i różniła się od słodkiej wody, która jest w środku misia. Te dwa rodzaje wody chciały się zrównoważyć – dążyły do równowagi – dlatego czysta woda skierowała się w stronę bardziej słodkiej wody. Gumowaty miś wchłonął tę wodę i stał się większy. Kiedy woda porusza się w ten sposób, to taki proces nazywamy osmozą.

Wniosek:
Poproś dzieci, by wymyśliły i narysowały niezwykłą, kreatywną opowieść o
dużym i małym misiu. Zachęcaj, by dzieci posługiwały się słownictwem
opisującym długość i rozmiar.

Ewaluacja

Karta obserwacji ucznia

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

Materiały – dla każdej grupy:
– 2 szklanki
– 2 żelkowe misie
– 1 łyżka
– 1 duża miska wody (każda grupa będzie potrzebowała około 10 łyżek wody)
– linijka dla każdego ucznia

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

kuchnia lub sala przedszkolna

Literatura – źródła

Video: https://youtu.be/FEIdjnx5jsI

Hodujemy żelkowego misia

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource

2 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits

2 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jedno jajko

Individual work

średnia ilość podświetlonych jajek

Team work

spora ilość jajek

Whole group

6. Time management

podświetlone jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/qs8HDZ