Jak utrzymać ciepło napoju

Kobieta w swetrze trzymająca czerwony kubek gorącego napoju

Jak utrzymać ciepło napoju – wyzwanie STEM-owe

Rodzaj zasobu: website

Adres internetowy – link

https://www.tes.com/teaching-resource/keeping-hot-6054839

https://www.sciencekids.co.nz/projects/keepdrinkshot.html

http://csef.usc.edu/History/2007/Projects/J1211.pdf

Język: PL, EN

Opis – streszczenie

Wyzwanie STEM-owe – Badanie jakie materiały działaja najlepiej jako izolatory w utrzymaniu ciepła napoju.

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

izolatory przepływu energiii cieplnej

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie krytyczne:
– Przewidywanie;
– Wyjaśnianie;
– Uzasadnianie wniosków.
Myślenie twórcze:
– Wyobraźnia, projektowanie eksperymentów, działanie

Myślenie matematyczne

Sortowanie i porównywanie, mierzenie

Myślenie naukowe

Zadawanie pytań;
Wyjaśnienie;
Uzasadnienie;
Planowanie;
Projektowanie;
Obserwowanie;
Przewidywanie;
Testowanie; Analizowanie wyników i wyciąganie wniosków.

Uczenie się, jak się uczyć

Przestrzeganie wskazówek nauczyciela;
Aktywne słuchanie
Poczucie skuteczności, sprawczości we własnym uczeniu się
Radość z uczenia się;

Inne umiejętności

A/ Język mówiony – Rozwijanie słownictwa naukowego;

B/ Praca zespołowa – Dzielenie się pomysłami, przejmowanie tury w pracy zespołowej;

C/ Koordynacja wzrokowo-ruchowa; sprawność motoryczna w posługiwaniu się nożyczkami; Sprawności artystyczne, rysowanie; Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa pracy.

Jak utrzymać ciepło napoju – wyzwanie STEM-owe

Cele ogólne

– Wzmocnienie postawy badawczej (sprawdzenie, które materiały najlepiej spełniają funkcje izolatorów)
– Rozwijanie umiejętności inżynierskich dzieci (planowanie, projektowanie i wykonywanie projektów)
– Rozwijanie umiejętności słuchania i przestrzegania wytycznych
– Rozwijanie umiejętności obserwowania i przewidywania
– Rozwijanie umiejętności związanych z pomiarem
– Rozwijanie ekspresyjnych umiejętności językowych dzieci
– Wspieranie umiejętności kreatywnego myślenia dzieci
– Kształtowanie umiejętności artystycznych dzieci

Słownictwo – słowa kluczowe

ciepło, zimno, gorąco, izolator, materiały, temperatura, termometr, herbata, kawa, gorąca czekolada

Oczekiwane efekty uczenia się

Dziecko:
– Postępuje zgodnie z wytycznymi w celu przeprowadzenia eksperymentu;
– Nazywa gorące i zimne przedmioty;
– Wyjaśnia na czym polega różnica pomiędzy gorącymi i zimnymi przedmiotami;
– Wymienia materiały, które są dobrymi izolatorami;
– Klasyfikuje materiały – wybiera te, które są potrzebne do projektu;
– Projektuje i wykonuje proste urządzenie do utrzymywania ciepła gorącego napoju;
– Prowadzi obserwacje podczas eksperymentu, przewiduje i wnioskuje;
– Tworzy obraz z wykorzystaniem różnych materiałów i tkanin.

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

– Zadawanie pytań;
– Wyjaśnienie;
– Uzasadnienie;
– Rozwijanie kreatywności i wyobraźni;
– Planowanie;
– Porównywanie;
– Sortowanie;
– Projektowanie;
– Mierzenie;
– Obserwowanie;
– Testowanie;
– Przewidywanie;
– Analizowanie wyników i wyciąganie wniosków.

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

– Postępowanie zgodnie z wytycznymi;
– Aktywne słuchanie;
– Poczucie własnej skuteczności w nauce;
– Umiejętność współpracy, dzielenie się i zmienianie kolejności;
– Rozwijanie słownictwa;
– Rozwijanie języka mówionego;
– Zabawa w nauce;
– Rysowanie;
– Zdolności artystyczne;
– Cięcie nożyczkami;
– Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa.

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

Wprowadzenie
1. Poproś dzieci o wyjaśnienie pojęć „gorący” i „zimny”.

2. Poproś dzieci o nazwanie gorących i zimnych przedmiotów. Zapisz ich pomysły na tablicy w dwóch kolumnach – Ciepło/Zimno.

3. Poproś dzieci, aby opowiedziały o swoich gorących napojach.
Przykładowe pytania: Jaki jest twój ulubiony gorący napój? Jak zrobić gorący napój? Co się stanie, gdy dodasz mleko do herbaty lub kawy? Co by się stało z gorącą czekoladą, gdybyś poczekał chwilę przed jej wypiciem?

4. Wyjaśnij dzieciom, że izolatory to materiały, które słabo przepuszczają energię cieplną, więc są naprawdę dobre w utrzymywaniu ciepła. Poinformuj ich, że zamierzają przetestować różne materiały, aby sprawdzić, które z nich najlepiej utrzymują herbatę w cieple, innymi słowy – najlepsze izolatory.

Podziel klasę na 4 grupy.

Materiały: (na grupę)
– Nożyczki
– Klej
– Taśma
Dobór materiałów do budowy, na przykład:
– Folia aluminiowa
– Ręczniki papierowe
– Folia spożywcza
– Wata
– Folia bąbelkowa
– Gazety
– Tkaniny
– Kubki: plastikowe, papierowe, ceramiczne
– Woreczki strunowe
– Gumki recepturki

Instrukcja:
1. Poinformuj dzieci, że każda grupa otrzyma taką samą ilość herbaty (około 150 ml).
Wyzwaniem dla grupy jest zaprojektowanie sposobu, w jaki zamierzają utrzymać herbatę w cieple. Zachęć dzieci do zastanowienia się nad następującymi kwestiami:
– jakiego rodzaju kubka będą używać?
– jakich materiałów użyją do owinięcia ich wokół kubka?
– w jaki sposób będą owijać materiały wokół kubka?

2. Pokaż dzieciom niektóre materiały zebrane do eksperymentu i porozmawiaj z nimi na temat tego, jakie rodzaje materiałów mogą być dobre do utrzymywania ciepła herbaty.

3. Daj każdej grupie kartkę papieru, prosząc o zaplanowanie i narysowanie projektu. Poproś ich, aby wyjaśnili rozumowanie stojące za ich projektem i omówili je w klasie.

4. Daj dzieciom czas na wykonanie projektu, wybór potrzebnych materiałów.

5. Następnie zaparz herbatę, rozmawiając z dziećmi na temat wykonywanych czynności – wykładania torebek z herbatą do dzbanka, gotowania wody, nalewania gorącej wody i mieszania herbaty.

6. Pozostaw herbatę do ostygnięcia, aby nie była zbyt gorąca dla rąk i była po prostu ciepła.
Poinformuj dzieci, że używamy termometru do mierzenia, jak coś jest gorące lub zimne. Następnie zmierz temperaturę herbaty. Wyjaśnij uczniom, jak odczytujemy temperaturę na termometrze.

7. Poproś grupy, aby przyniosły swoje projekty i wlej 150 ml herbaty do każdego pojemnika. Daj dzieciom szansę na dokończenie projektu, na przykład, jeśli chcą przykryć górną część pojemnika materiałem.

8. Odczekaj 45 minut do godziny, a następnie zmierz temperaturę herbaty każdej grupy. Omówcie wyniki w klasie. Jakie materiały sprawdziły się najlepiej jako izolatory.

Wyjaśnienie dla nauczyciela (na temat izolatorów):
– Ciepło to rodzaj energii, który przemieszcza się z cieplejszego obiektu do chłodniejszego obiektu.

– Izolatory to materiały, które słabo przepuszczają energię cieplną, więc świetnie nadają się do utrzymywania ciepła.

– Folia aluminiowa jest świetnym izolatorem.

– Wata i folia bąbelkowa są również dobrymi izolatorami.

– Gazeta jest również dobrym izolatorem. Jest naprawdę skuteczna, gdy jest zgnieciona, ponieważ wtedy zatrzymuje powietrze, a uwięzione powietrze jest również dobrym izolatorem.

Podsumowanie:
Poproś dzieci, aby utworzyły kolaż dotyczący gorącego lub zimnego przedmiotu przy użyciu różnych tkanin i materiałów. Poproś dzieci, aby używały ciepłych kolorów w odniesieniu do gorących przedmiotów i chłodnych kolorów do zimnych przedmiotów.

Ewaluacja

Arkusz obserwacji ucznia.

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

Dla dzieci: (na grupę)
Nożyczki
Klej
Taśma
Dobór materiałów do budowy, na przykład:
Folia aluminiowa
Ręczniki papierowe
Folia spożywcza
Wata
Folia bąbelkowa
Gazety
Tkaniny
Kubki: plastikowe, papierowe, ceramiczne
Woreczki strunowe
Gumki recepturki

Dla nauczyciela:
Termometr;
Kubek;
Torebka herbaty;
Czajniczek;
Łyżka.

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Kuchnia lub sala lekcyjna z zapleczem kuchennym

Literatura – źródła

https://www.tes.com/teaching-resource/keeping-hot-6054839

https://www.sciencekids.co.nz/projects/keepdrinkshot.html

http://csef.usc.edu/History/2007/Projects/J1211.pdf

Jak utrzymać ciepło napoju – wyzwanie STEM-owe

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

2 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

2 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

1 jajko na 3 dostępne

Low ecological footprint

3 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jedno jajko

Individual work

średnia ilość jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane podświetlone jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/SYce6v