Jak zrobić masło? Badanie procesu “zmaślania” mleka
Rodzaj zasobu: Websites
Adres internetowy – link http://dobretluszcze.pl/jak-powstaje-maslo/?fbclid=IwAR3qipigOVhBGSImt45TG6WJqzhgDUlBMczmZifHGHr8tPsyFclTi46M_O8
Język: PL
Opis – streszczenie
Wytwarzanie masła w warunkach domowych i badanie jego właściwości – smaku, koloru, konsystencji. Wykonanie maślanej rzeźby.
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
Zmaślanie, ubijanie, odcedzanie, śmietanka, maślanka, masło.
Myślenie twórcze i krytyczne
Wyobraźnia przestrzenna, konstruowanie rzeźb z masła.
Myślenie matematyczne
Odmierzanie składników.
Myślenie naukowe
Zadawanie pytań; obserwowanie i formułowanie przewidywań, hipotez; testowanie hipotez; formułowanie wniosków.
Uczenie się, jak się uczyć
Poczucie sprawstwa, motywacja i zaangażowanie, samoewaluacja (dokumentowanie i ocenianie rezultatów własnego uczenia się).
Inne umiejętności
Uczenie się jak współpracować w zespole (przestrzeganie reguł bezpieczeństwa i dyscypliny, współdziałanie w grupie, dzielenie się odpowiedzialnością za zadanie);
Doskonalenie sprawności manualnych;
Wykorzystanie narzędzi cyfrowych do dokumentowania wyników pracy.
Jak zrobić masło? Badanie procesu “zmaślania” mleka
Cele ogólne
– Zapoznanie dzieci z procesem zmaślania
– Rozwijanie umiejętności związanych z gotowaniem, takich jak: ubijanie, odcedzanie
– Kształtowanie umiejętności posługiwania się narzędziami i urządzeniami kuchennymi
– Kształtowanie umiejętności obserwowania, przewidywania i wnioskowania
– Rozwijanie umiejętności słuchania i przestrzegania kolejnych etapów zawartych w przepisie
– Doskonalenie sprawności manualnych
– Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy
Słownictwo – słowa kluczowe
zmaślanie, ubijanie, odcedzanie, śmietanka, maślanka, masło
Oczekiwane efekty uczenia się
Dziecko:
– Wyjaśnia, na czym polega proces zmaślania
– Bada jak zmieniają się właściwości substancji pod wpływem działania mechanicznego
– Posługuje się urządzeniami i akcesoriami kuchennymi;
– Postępuje zgodnie z instrukcją
– Przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy
– Współpracuje w grupie
– Posługuje się aparatem cyfrowym, w celu udokumentowania swojej pracy.
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
Myślenie twórcze: wyobraźnia przestrzenna, konstruowanie rzeźb z masła
Myślenie matematyczne: odmierzanie składników
Myślenie naukowe: zadawanie pytań; obserwowanie i formułowanie przewidywań, hipotez; testowanie hipotez; formułowanie wniosków
Uczenie się jak się uczyć: poczucie sprawstwa, motywacja i zaangażowanie, samoewaluacja (dokumentowanie i ocenianie rezultatów własnego uczenia się)
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
– Uczenie się jak współpracować w zespole (przestrzeganie reguł bezpieczeństwa i dyscypliny, współdziałanie w grupie, dzielenie się odpowiedzialnością za zadanie);
– Doskonalenie sprawności manualnych
– Budowanie poczucia sprawstwa
– Wykorzystanie narzędzi cyfrowych do dokumentowania wyników pracy.
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
- Tworzenie sytuacji problemowej
Pytanie badawcze:
Jak myślicie z czego robi się masło i co jest do tego potrzebne?
- Formułowanie hipotez
Odpowiedzi dzieci przedstawiamy w formie graficznej na dużym kartonie formatu A3.
- Weryfikacja hipotez
– Przeprowadzenie doświadczenia
a) W celu przeprowadzenia doświadczenia nauczyciel dzieli dzieci na grupy 3-4 osobowe.
b) Dzieci z pomocą nauczyciela wykonują doświadczenie według kolejnych punktów:
Wlej śmietankę do wysokiego naczynia i ubijaj na wysokich obrotach, aż do oddzielenia się masła od maślanki (każde z dzieci w grupie przez chwilę operuje mikserem).
Jak myślicie, co się stanie ze śmietanką pod wpływem ubijania mikserem?
Dzieci przedstawiają swoje pomysły.
– Gdy masło wstępnie oddzieli się od maślanki, przełóż je do sitka umieszczonego nad miską.
– Szpatułką delikatnie uciskaj masło, aby odsączyć resztę maślanki.
Co się stało ze śmietanką?
Dzieci wypowiadają się w oparciu o dokonaną obserwację.
– Odsączoną maślankę wlej z powrotem do wysokiego naczynia.
– Do miski wlej zimną wodę.
– Wyjmij masło z sitka i uformuj w kulkę.
– Włóż masło do zimnej wody.
– Wyjmij masło, wylej brudną wodę i napełnij miskę czystą wodą – powtarzaj czynność, dopóki woda nie będzie czysta.
– Gdy woda w misce jest czysta, masło jest już gotowe.
- Omówienie wyników działań i wnioskowanie
Dzieci prezentują efekt swojej pracy. Wyjaśniają jak powstało masło.
- Wyjaśnienie naukowe dla nauczyciela:
Masło jest tłuszczem zwierzęcym, zawierającym co najmniej 80 % tłuszczu. Produkowane jest ze śmietanki, która powstaje po odwirowaniu mleka. Jednym z ważniejszych etapów produkcji masła jest zmaślanie. W procesie tym śmietankę miesza się, w efekcie czego – emulsję typu olej w wodzie przekształca się w emulsję typu woda w oleju, czyli masło. Zmaśloną śmietankę płucze się wodą, aby z przestrzeni ziarenek tłuszczowych usunąć pozostałości maślanki, białka i laktozy. Wypłukane ziarna masła można dosolić. Następnie ziarna masła poddaje się wygniataniu, aż do momentu, gdy w produkcie finalnym zawartość wody nie będzie przekraczała przyjętych norm.
- Propozycje innych działań z dziećmi
– Zabarwienie masła: jest to możliwe tylko na początku – do śmietanki należy dodać barwnik naturalny lub spożywczy, wtedy masło uzyska wyjątkowy kolor.
– Zmiana smaku masła: jest to możliwe tylko na początku – do śmietanki można dodać wyciśnięty czosnek lub wybrane zioła i inne przyprawy.
– Można przetestować czy masło wyjdzie z innych rodzajów śmietanki np. 36%
– Po otrzymaniu masła, nauczyciel dzieli je po części dla każdego dziecka w grupie. Następnie rozdaje dzieciom narzędzia i przybory konieczne do rzeźbienia w maśle. Dzieci rzeźbią wybrany przez siebie projekt (można użyć foremek by nadać masłu wybrany kształt). Gotowe rzeźby można sfotografować, a następnie umieścić w lodówce, aby zastygły. Degustacja „maślanych rzeźb”.
– Wykorzystanie oddzielonej maślanki: można zrobić koktajl i dodać do niego maślankę; porównać otrzymaną maślankę z maślanką ze sklepu – degustacja.
Ewaluacja
– notatka graficzna – układanie instrukcji wykonania masła w formie obrazkowej. Nauczyciel przygotowuje ilustracje przedstawiające poszczególne etapy wykonania masła i prosi dzieci by ułożyły je w odpowiedniej kolejności.
– drzewko ewaluacyjne – na tablicy nauczyciel przypina planszę z drzewkiem. Każde dziecko wybiera karteczkę, która odpowiada stopniowi opanowania materiału zajęć wg legendy:
– czerwone kółeczko – “nie umiem zrobić masła, nie wiem z jakich składników ono powstaje”;
– żółte kółeczko – “umiem zrobić masło i wiem z jakich składników je wykonać, ale potrzebuję pomocy”;
– zielone kółeczko – “umiem sam zrobić masło i wiem z jakich składników je wykonać”.
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
400 ml śmietanki 30%,
500 ml zimnej wody,
sól,
sitko,
miska,
wysokie naczynie,
mikser,
deska,
szpatułka,
wykałaczki lub inne narzędzia do rzeźbienia (ilość zależna jest od liczby grup oraz ich liczebności).
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
sala przedszkolna lub kuchnia
Literatura – źródła
Jak zrobić masło? Badanie procesu “zmaślania” mleka
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource

The range of S-T-E-M subjects included

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum

Communicativeness of description

3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers

Meaningful learning – using practical life problems

Original idea

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results

Supporting healthy eating habits

Low ecological footprint

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

Individual work

Team work

Whole group
6. Time management

Short activity (10-15 minutes)

Medium activity (20-30 minutes)

Long activity (1 hour or more)

Very long activity (1 day or more)
PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/ncjAwZ