Jaką gęstość ma miód?

łyżka miodu

Jaką gęstość ma miód?

Rodzaj zasobu: website

Adres internetowy – link

Literatura – źródła http://www.piatresteavespucci.it/wordpress/wp-content/uploads/2012/11/esperimenti-1C-2011-2012.pdf

Język: PL, EN

Opis – streszczenie

Eksperyment – badanie gęstości cieczy, zrozumienie, że rózne substancje płynne mają różne gęstości. Obserwowanie, jak ciecze układają się w warstwy.

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Miód, gęstość, olej, płyn do naczyń, woda, barwnik, warstwy

Myślenie twórcze i krytyczne

analizowanie, porównywanie

Myślenie matematyczne

odmierzanie różnych cieczy, posługiwanie się miarką

Myślenie naukowe

Zadawanie pytań, obserwowanie, formułowanie hipotez, eksperymentowanie, formułowanie wniosków

Uczenie się, jak się uczyć

ciekawość, motywacja i zaangażowanie dzieci, refleksja nad własnym uczeniem się i zdobywana wiedzą

Inne umiejętności

A/ Język mówiony – Komunikowanie się, Wzbogacanie słownictwa
B/ Praca w zespole – przestrzeganie reguł bezpieczeństwa
C/ Sprawność motoryczna – precyzja ruchu ręki.

Jaką gęstość ma miód?

Cele ogólne

– Poznawcze: umiejętność komunikowania się, rozwiązywania problemów, identyfikowania powiązań i relacji, zdobywania i interpretowania informacji
– Afektywne: przyjmowanie odpowiedzialnej i prawidłowej postawy wobec badania i grupy przedszkolnej
– Psychomotoryka: poprawa motoryki małej i stymulacja koordynacji wzrokowo-ruchowej

Słownictwo – słowa kluczowe

Miód, gęstość, olej, płyn do naczyń, woda, barwnik, warstwy

Oczekiwane efekty uczenia się

Dziecko:
– Przeprowadza eksperyment
– Bada gęstość miodu i obserwuje zachowanie się cieczy o różnej gęstości
– Opisuje eksperyment, wyciąga wnioski i dokumentuje jego przebieg
– Słucha i postępuje zgodnie z instrukcjami

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Kluczowe dla edukacji STEM
Myślenie krytyczne – analizowanie, porównywanie
Myślenie matematyczne: odmierzanie różnych cieczy, posługiwanie się miarką
Uczenie się jak się uczyć: ciekawość, motywacja i zaangażowanie dzieci, refleksja nad własnym uczeniem się i zdobywana wiedzą

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

– wzbogacanie słownictwa naukowego.
– współpraca w zespole, doskonalenie motoryki małej.
– koordynacja oko-ręka.
– przestrzeganie zasad bezpieczeństwa.
– dokumentowanie poprzez rysowanie.

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

Wprowadzenie:
Przedstawienie dzieciom materiałów (olej, miód, płyn do naczyń, woda, barwnik).
Pytanie problemowe: co się stanie kiedy wlejemy te ciecze do jednego naczynia?
Dzielimy dzieci na grupy i rozdajemy im szklanki (lub słoiki) po jednej na grupę oraz pozostałe składniki plus miarki.
Formułowanie hipotez przez dzieci
Przeprowadzenie doświadczenia:
Instrukcja:
1. Na początek wlewamy 25 ml miodu.
2. Następnie 25 ml płynu do mycia naczyń.
3. Dolewamy wodę zabarwioną wcześniej zielonym barwnikiem spożywczym oraz olej ponownie w ilości 25 ml.
4. Obserwujemy
Wskazówki dla nauczyciela
Cztery składniki wlane do zlewki są wyraźnie rozróżnialne w czterech nałożonych na siebie warstwach. Od dołu do góry:
– miód
– płyn do mycia naczyń
– Woda
– Olej
Dokumentacja doświadczenia: zdjęcie, rysunek

Wnioski
Użyte substancje, choć zajmują tę samą objętość, mają różne gęstości. Miód, gęstszy od pozostałych, ma większą masę, czyli więcej materii w tej samej objętości, co pozostałe trzy substancje.

Zajęcia można kontynuować poprzez poszerzenie wiedzy na temat miodu, wartości odżywczych, powstawania miodu, składu chemicznego, czy też pszczół

Ewaluacja

rysunek dokumentujący efekty doświadczenia, zdjęcie wyników
Obserwacja pracy dzieci przez nauczyciela.

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

Przeźroczyste szklanki (co najmniej 1 na grupę), miód, woda, płyn do naczyń, olej, miarki, (przynajmniej 1 na grupę), łyżki, barwnik spożywczy, arkusze z instrukcjami eksperymentu (1 na grupę), papier i kredki, papeteria osobista

Opcjonalnie: kamera i billboard do udokumentowania eksperymentu.

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Sala przedszkolna lub kuchnia

Literatura – źródła

http://www.piatresteavespucci.it/wordpress/wp-content/uploads/2012/11/esperimenti-1C-2011-2012.pdf

Jaką gęstość ma miód?

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

2 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

2 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

2 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits

2 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

1 jajko na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

1 jajko na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jedno jajko

Individual work

średnia ilość jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

podświetlone jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/pxVwmk