Musująca lemoniada

lemoniada w szklance i obok cytryna

Musująca lemoniada na bazie sody oczyszczonej

Rodzaj zasobu: website

Adres internetowy – link https://littlebinsforlittlehands.com/fizzy-lemonade-science-project/

Język: PL, EN

Opis – streszczenie

Eksperyment z cytryną i sodą kuchenną – badanie reakcji chemicznej wywołanej prze zmieszanie tych składników. Obserwowanie i wyjaśnianie procesu tworzenia napojów gazowanych (powstawania bąbelków gazu, zmiany koloru itp.)

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

reakcja chemiczna, lemoniada, cukier, gaz, bąbelki, kwas, zasada

Myślenie twórcze i krytyczne

Badanie reakcji chemicznych – analizowanie i porównywanie

Myślenie matematyczne

Odmierzanie ilości potrzebnych składników

Myślenie naukowe

Zadawanie pytań;
Projektowanie eksperymentów;
Umiejętność obserwowania i analizowania różnic; Odkrywania; Wyciągania wniosków na podstawie wyników eksperymentu.

Uczenie się, jak się uczyć

Motywacja do nauki i zaangażowanie

Inne umiejętności

Opowiadanie o faktach i zjawiskach;

Koordynacja wzrokowo-ruchowa;

Musująca lemoniada na bazie sody oczyszczonej

Cele ogólne

Poszerzenie wiedzy na temat gazowanych reakcji chemicznych
Rozwijanie umiejętności obserwowania i odkrywania
Wzmocnienie zainteresowania eksperymentowaniem, manipulowaniem pokarmami i różnymi materiałami
Wzmocnienie postawy badawczej – demonstracja obecności gazów
Rozwijanie poczucia smaku

Słownictwo – słowa kluczowe

reakcje, lemoniada, cukier, gazy, woda, bąbelki, kwasy, zasady

Oczekiwane efekty uczenia się

– Przeprowadza eksperyment;
– Odkrywa istnienie reakcji pomiędzy zasadami i kwasami;
– Wyjaśnia prostą reakcję chemiczną;
– Rozpoznaje kwaśne pokarmy i ich właściwości.

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

– Zadawanie pytań;
– Projektowanie eksperymentów;
– Wyciąganie wniosków na podstawie wyników;
– Motywacja do nauki i zaangażowania.

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

Opowiadanie o faktach i zjawiskach.

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

To proste doświadczenie dla dzieci, które uwielbiają badać otoczenie przy pomocy zmysłów. Projekt naukowy o gazowanej lemoniadzie jest idealny na lato i daje dzieciom możliwość zbadania gazowanych reakcji chemicznych również przy użyciu zmysłu smaku (języka).

1. Zobaczmy czego potrzebujemy, aby rozpocząć eksperyment:
Daj dzieciom następujące materiały: cukier, wodę, cytrynę, sodę oczyszczoną, barwniki spożywcze, talerze, szklanki, pałeczki, łyżki i noże bezpieczne dla dzieci.

2. Przygotuj i opracuj eksperyment:
Eksperyment składa się z dwóch części:

– Zobaczmy reakcje kwasowo-zasadowe: weź cytrynę i przekrój ją na pół, drewnianymi patyczkami zrób niewielki otwory w cytrynie. Nasyp trochę sody na cytrynę oraz do wykonanych w niej otworów. Natychmiast widać zachodzącą reakcję, w której wytwarza się wiele bąbelków. Możesz dodać także barwniki spożywcze i zaobserwować zachodzące zmiany kolorów.
– Zróbmy lemoniadę z bąbelkami: po wyciśnięciu cytryny (można użyć wyciskacza do cytrusów), dodaj sok do kilku szklanek wody z cukrem i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj trochę sody oczyszczonej i posmakuj mikstury.

3. Wyniki eksperymentu
– Kiedy do cytryny dodaje się barwnik spożywczy ma on określony kolor dzięki kwaśnemu środowisku cytryny, natomiast gdy do mieszanki dodaje się sodę, kolor zmienia się, ponieważ podłoże staje się zasadowe.
– Pod wpływem umiarkowanie mocnego kwasu (w tym przypadku kwasu cytrynowego) soda lub wodorowęglan sodu rozkłada się na dwutlenek węgla (gaz) i wodę, wytwarzając charakterystyczne musowanie (bąbelki). Jeśli soda oczyszczona zostanie dodana do letniej świeżej lemoniady, dzieci mogą poczuć wytwarzane bąbelki na języku.

4. Wniosek:
Dzieci mogą nauczyć się, jak zmieniać kolory w zależności od użytego kwasu lub substancji zasadowej i eksperymentować z bąbelkami dwutlenku węgla.
Dzięki temu eksperymentowi maluchy mogą również popracować nad zmysłem smaku.

Ewaluacja

Wstępna ewaluacja:
Poznaj dotychczasową wiedzę na temat kwasów i zasad, gazów, chemikaliów, reakcji, zmysłu smak.

Dalsza ewaluacja:
Słuchaj, myśl, twórz i opracuj wyjaśnienia rzeczywistych zjawisk.
Obserwuj i badaj najbliższe naturalne i fizyczne środowisko z postawą ciekawości.
Używaj języka mówionego i gestów do wyrażania pomysłów i uczuć.

Ocena końcowa:
Ocena celów nauczania.

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

– Narzędzia: wyciskacz do cytrusów (lub prosta sokowirówka), talerze, łyżki, bezpieczne, szklanki i drewniane patyczki
– Produkty: cytryna, cukier, woda, soda oczyszczona, barwnik spożywczy.

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Sala przedszkolna, kuchnia

Literatura – źródła

https://littlebinsforlittlehands.com/fizzy-lemonade-science-project/

Musująca lemoniada na bazie sody oczyszczonej

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

2 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

2 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

2 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

2 jajka na 3 dostępne

Relation with local traditions of cooking (using local products)

2 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jedno jajko

Individual work

średnia ilość jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać podświetlone jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/AZksex