Musująca lemoniada na bazie sody oczyszczonej
Rodzaj zasobu: website
Adres internetowy – link https://littlebinsforlittlehands.com/fizzy-lemonade-science-project/
Język: PL, EN
Opis – streszczenie
Eksperyment z cytryną i sodą kuchenną – badanie reakcji chemicznej wywołanej prze zmieszanie tych składników. Obserwowanie i wyjaśnianie procesu tworzenia napojów gazowanych (powstawania bąbelków gazu, zmiany koloru itp.)
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
reakcja chemiczna, lemoniada, cukier, gaz, bąbelki, kwas, zasada
Myślenie twórcze i krytyczne
Badanie reakcji chemicznych – analizowanie i porównywanie
Myślenie matematyczne
Odmierzanie ilości potrzebnych składników
Myślenie naukowe
Zadawanie pytań;
Projektowanie eksperymentów;
Umiejętność obserwowania i analizowania różnic; Odkrywania; Wyciągania wniosków na podstawie wyników eksperymentu.
Uczenie się, jak się uczyć
Motywacja do nauki i zaangażowanie
Inne umiejętności
Opowiadanie o faktach i zjawiskach;
Koordynacja wzrokowo-ruchowa;
Musująca lemoniada na bazie sody oczyszczonej
Cele ogólne
Poszerzenie wiedzy na temat gazowanych reakcji chemicznych
Rozwijanie umiejętności obserwowania i odkrywania
Wzmocnienie zainteresowania eksperymentowaniem, manipulowaniem pokarmami i różnymi materiałami
Wzmocnienie postawy badawczej – demonstracja obecności gazów
Rozwijanie poczucia smaku
Słownictwo – słowa kluczowe
reakcje, lemoniada, cukier, gazy, woda, bąbelki, kwasy, zasady
Oczekiwane efekty uczenia się
– Przeprowadza eksperyment;
– Odkrywa istnienie reakcji pomiędzy zasadami i kwasami;
– Wyjaśnia prostą reakcję chemiczną;
– Rozpoznaje kwaśne pokarmy i ich właściwości.
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
– Zadawanie pytań;
– Projektowanie eksperymentów;
– Wyciąganie wniosków na podstawie wyników;
– Motywacja do nauki i zaangażowania.
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
Opowiadanie o faktach i zjawiskach.
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
To proste doświadczenie dla dzieci, które uwielbiają badać otoczenie przy pomocy zmysłów. Projekt naukowy o gazowanej lemoniadzie jest idealny na lato i daje dzieciom możliwość zbadania gazowanych reakcji chemicznych również przy użyciu zmysłu smaku (języka).
1. Zobaczmy czego potrzebujemy, aby rozpocząć eksperyment:
Daj dzieciom następujące materiały: cukier, wodę, cytrynę, sodę oczyszczoną, barwniki spożywcze, talerze, szklanki, pałeczki, łyżki i noże bezpieczne dla dzieci.
2. Przygotuj i opracuj eksperyment:
Eksperyment składa się z dwóch części:
– Zobaczmy reakcje kwasowo-zasadowe: weź cytrynę i przekrój ją na pół, drewnianymi patyczkami zrób niewielki otwory w cytrynie. Nasyp trochę sody na cytrynę oraz do wykonanych w niej otworów. Natychmiast widać zachodzącą reakcję, w której wytwarza się wiele bąbelków. Możesz dodać także barwniki spożywcze i zaobserwować zachodzące zmiany kolorów.
– Zróbmy lemoniadę z bąbelkami: po wyciśnięciu cytryny (można użyć wyciskacza do cytrusów), dodaj sok do kilku szklanek wody z cukrem i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj trochę sody oczyszczonej i posmakuj mikstury.
3. Wyniki eksperymentu
– Kiedy do cytryny dodaje się barwnik spożywczy ma on określony kolor dzięki kwaśnemu środowisku cytryny, natomiast gdy do mieszanki dodaje się sodę, kolor zmienia się, ponieważ podłoże staje się zasadowe.
– Pod wpływem umiarkowanie mocnego kwasu (w tym przypadku kwasu cytrynowego) soda lub wodorowęglan sodu rozkłada się na dwutlenek węgla (gaz) i wodę, wytwarzając charakterystyczne musowanie (bąbelki). Jeśli soda oczyszczona zostanie dodana do letniej świeżej lemoniady, dzieci mogą poczuć wytwarzane bąbelki na języku.
4. Wniosek:
Dzieci mogą nauczyć się, jak zmieniać kolory w zależności od użytego kwasu lub substancji zasadowej i eksperymentować z bąbelkami dwutlenku węgla.
Dzięki temu eksperymentowi maluchy mogą również popracować nad zmysłem smaku.
Ewaluacja
Wstępna ewaluacja:
Poznaj dotychczasową wiedzę na temat kwasów i zasad, gazów, chemikaliów, reakcji, zmysłu smak.
Dalsza ewaluacja:
Słuchaj, myśl, twórz i opracuj wyjaśnienia rzeczywistych zjawisk.
Obserwuj i badaj najbliższe naturalne i fizyczne środowisko z postawą ciekawości.
Używaj języka mówionego i gestów do wyrażania pomysłów i uczuć.
Ocena końcowa:
Ocena celów nauczania.
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
– Narzędzia: wyciskacz do cytrusów (lub prosta sokowirówka), talerze, łyżki, bezpieczne, szklanki i drewniane patyczki
– Produkty: cytryna, cukier, woda, soda oczyszczona, barwnik spożywczy.
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Sala przedszkolna, kuchnia
Literatura – źródła
https://littlebinsforlittlehands.com/fizzy-lemonade-science-project/
Musująca lemoniada na bazie sody oczyszczonej
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Relation with local traditions of cooking (using local products)
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)