Nauka i pianki marshmallow

kolorowe pianki w różowym pojemniku

Nauka i pianki marshmallow

Rodzaj zasobu: website

Adres internetowy – link

https://www.steampoweredfamily.com/activities/marshmallow-science-experiment-candy-steam-activity/

https://www.exploratorium.edu/cooking/candy/activity-mallows.html

Język: PL, EN

Opis – streszczenie

Eksperyment – Badanie wpływu ciepła na pianki Marshmallow, w szczególności na stan cukru i bąbelków powietrza

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

materiały i zmiana – badanie efektów ogrzewania

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie krytyczne:
– Przewidywanie;
– Wyjaśnianie.
Myślenie twórcze:
– Projektowanie, ciekawośc poznawcza.

Myślenie matematyczne

Mierzenie

Myślenie naukowe

Zadawanie pytań;
Wyjaśnienie;
Uzasadnienie;
Planowanie;
Projektowanie;
Obserwowanie;
Przewidywanie;
Testowanie; Analizowanie wyników i wyciąganie wniosków.

Uczenie się, jak się uczyć

Przestrzeganie wskazówek nauczyciela;
Aktywne słuchanie
Poczucie skuteczności, sprawczości we własnym uczeniu się
Radość z uczenia się – zaangażowanie

Inne umiejętności

A/ Język mówiony;

B/ Praca zespołowa – Wspóldziałanie, dzielenie się pomysłami, przejmowanie tury w pracy zespołowej;

C/ Sprawności artystyczne; Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa pracy.

Nauka i pianki marshmallow

Cele ogólne

– Wzmocnienie postawy badawczej (badanie zmian panek marshmallow po podgrzaniu)
– Rozwijanie umiejętności słuchania i przestrzegania wytycznych
– Rozwijanie umiejętności dzieci w zakresie mierzenia
– Rozwijanie umiejętności dzieci w zakresie projektowania
– Rozwijanie u dzieci umiejętności obserwacji i przewidywania
– Rozwijanie ekspresyjnych umiejętności językowych dzieci
– Kształtowanie umiejętności artystycznych dzieci

Słownictwo – słowa kluczowe

marshmallow, cukier, woda, powietrze, barwnik spożywczy, puszysty, miękki, bąbelki, słodki, ciepło, chłodny, rozciąganie, mierzenie, szerokość, wysokość

Oczekiwane efekty uczenia się

Dziecko:
– Przeprowadza eksperyment (postępuje zgodnie z instrukcją);
– Wyjaśnia jakie są cechy i właściwości pianek marshmallow w stanie normalnym i po podgrzaniu;
– Prowadzi obserwacje podczas eksperymentu, przewiduje i wnioskuje;
– Projektuje ptasie mleczko przy użyciu barwnika spożywczego;
– Porównuje i identyfikuje kolory.

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

– Obserwowanie
– Wyjaśnianie
– Przewidywanie
– Wyciąganie wniosków
– Planowanie
– Porównywanie
– Projektowanie
– Mierzenie

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

– Aktywne słuchanie
– Postępowanie zgodnie z wytycznymi
– Poczucie własnej skuteczności w nauce
– Zaangażowanie w naukę
– Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa
– Kreatywność
– Zabawa w nauce
– Zdolności artystyczne
– Umiejętności współpracy

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

Wskazówka dla nauczyciela: Ten eksperyment wymaga ścisłego nadzoru i wsparcia dorosłych, ponieważ pianki stają się bardzo gorące po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej, gdy cukier zaczyna się karmelizować. Upewnij się również, że dzieci nie zbliżają się do kuchenki mikrofalowej, a podczas wyjmowania pianki z kuchenki zachowaj ostrożność, ponieważ może być bardzo gorąca.

Wprowadzenie:
1. Porozmawiaj z dziećmi na temat właściwości i cech pianki.
Przykładowe pytania: Opisz, jak wygląda pianka marshmallow – jaki ma kolor? (Różowy lub biały) Jak to smakuje? (Słodko) Jak myślisz, dlaczego smakuje słodko? (Ma w sobie cukier.) Co robisz z piankami? (Jesz je/Możesz włożyć do gorącej czekolady).
2. Poinformuj dzieci, że do produkcji panek używa się cukru. Cukier ubija się, aż stanie się puszysty i wypełniony powietrzem.
3. Wyjaśnij dzieciom, że będą przeprowadzać eksperyment, aby zbadać, co dzieje się po podgrzaniu pianki.

Podziel klasę na 4- lub 5-osobowe grupy, przypominając im, żeby zamieniali się rolami

Materiały: (na grupę)
– 1 pianka na dziecko
– kilka różnokolorowych tub do barwienia żywności
– 1 papierowy talerz na dziecko
– 1 talerz bezpieczny do użycia w kuchence mikrofalowej (na grupę)
– 2 paski papieru i kredka (do pomiaru)
– kuchenka mikrofalowa

Instrukcja:
1. Daj każdemu dziecku piankę i papierowy talerzyk do trzymania.

2. Poproś dzieci, aby na zmianę dotykali pianki.
Przykładowe pytanie: Jakie to jest? (miękkie, puszyste)

3. Następnie pokaż dzieciom, jak zmierzyć szerokość pianki (zaznaczając kredką jej szerokość na jednym z pasków papieru); a następnie zmierzyć wysokość ich pianki (zaznaczając kredką wysokość na drugim pasku papieru).

4. Poproś dzieci, aby przyjrzały się kolorom żywności i opowiedzieli o nich.
Przykładowe pytania: Jakie widzisz kolory? Który kolor jest najciemniejszy? Które kolory są jaśniejsze?

5. Zademonstruj, jak wycisnąć barwnik spożywczy na piankę, aby stworzyć wzór. Dobrze sprawdzają się linie faliste i kropki.

6. Poproś dzieci, aby zaplanowały, a następnie zaprojektowały własną piankę.

7. Każda grupa pokazuje swoje pianki, opowiada o nich. Następnie połóż pianki dzieci na talerzu i włóż do kuchenki mikrofalowej na około 50-60 sekund.
Przykładowe pytania: Jak myślisz, co stanie się z pianką? Czy myślisz, że się zmieni? Czy będzie większa czy mniejsza?

8. Poproś dzieci, aby stały z dala od kuchenki mikrofalowej, a podczas wyjmowania pianki z kuchenki zachowaj ostrożność, ponieważ może być bardzo gorąca. Upewnij się, że używasz rękawic kuchennych.
Poproś dzieci, aby opisały, jak teraz wygląda ich pianka. Następnie, gdy pianka wystarczająco ostygnie, poproś ich o ponowne zmierzenie pianki.
Przykładowe pytania: Czy to ta sama szerokość/wysokość? Czy pianka urosła? Ile urosła? Jak myślisz, dlaczego urosła?

Wyjaśnienie dla nauczyciela (dlaczego pianka rośnie):
Marshmallows są zrobione z cukru, wody i powietrza. Gdy pianka jest podgrzewana, podgrzewane są również jej składniki, co powoduje, że bąbelki wewnątrz nagrzewają się, zatrzymując w nich ciepłe powietrze. To sprawia, że ​​pianki rozszerzają się i powiększają. Właśnie dlatego pianka rośnie i widać, jak się rozciąga. Jeśli nagrzeje się za bardzo, może pęknąć jak balon. Wewnątrz pianki cukier zaczyna się karmelizować i brązowieć, im dłużej jest podgrzewany. Kiedy pianka zostanie wyciągnięta z kuchenki i zacznie stygnąć, powoli kurczy się i ponownie się zmniejsza.

Wniosek:
Poproś uczniów, aby narysowali obrazek swojej pianki przed i po podgrzaniu, pokazując zmiany.

Ewaluacja

Arkusz obserwacji ucznia

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

Dla nauczyciela:
Pianki marshmallow
Kuchenka mikrofalowa
Tubki do barwienia żywności
Rękawice kuchenne


Dla uczniów (na grupę):
1 pianka na dziecko
kilka różnokolorowych tub do barwienia żywności
1 papierowy talerz na dziecko
1 talerz bezpieczny do użycia w kuchence mikrofalowej (na grupę)
2 paski papieru i kredka (do pomiaru)
kuchenka mikrofalowa

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Sala przedszkolna, kuchnia

Literatura – źródła

https://www.steampoweredfamily.com/activities/marshmallow-science-experiment-candy-steam-activity/

https://www.exploratorium.edu/cooking/candy/activity-mallows.html

Nauka i pianki marshmallow

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

2 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

2 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

2 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

2 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

2 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

2 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

2 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jedno jajko

Individual work

średnia ilość jajek

Team work

spora ilość podświetlonych jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać podświetlone jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/q83vaJ