Nauka i pianki marshmallow
Rodzaj zasobu: website
Adres internetowy – link
https://www.steampoweredfamily.com/activities/marshmallow-science-experiment-candy-steam-activity/
https://www.exploratorium.edu/cooking/candy/activity-mallows.html
Język: PL, EN
Opis – streszczenie
Eksperyment – Badanie wpływu ciepła na pianki Marshmallow, w szczególności na stan cukru i bąbelków powietrza
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
materiały i zmiana – badanie efektów ogrzewania
Myślenie twórcze i krytyczne
Myślenie krytyczne:
– Przewidywanie;
– Wyjaśnianie.
Myślenie twórcze:
– Projektowanie, ciekawośc poznawcza.
Myślenie matematyczne
Mierzenie
Myślenie naukowe
Zadawanie pytań;
Wyjaśnienie;
Uzasadnienie;
Planowanie;
Projektowanie;
Obserwowanie;
Przewidywanie;
Testowanie; Analizowanie wyników i wyciąganie wniosków.
Uczenie się, jak się uczyć
Przestrzeganie wskazówek nauczyciela;
Aktywne słuchanie
Poczucie skuteczności, sprawczości we własnym uczeniu się
Radość z uczenia się – zaangażowanie
Inne umiejętności
A/ Język mówiony;
B/ Praca zespołowa – Wspóldziałanie, dzielenie się pomysłami, przejmowanie tury w pracy zespołowej;
C/ Sprawności artystyczne; Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa pracy.
Nauka i pianki marshmallow
Cele ogólne
– Wzmocnienie postawy badawczej (badanie zmian panek marshmallow po podgrzaniu)
– Rozwijanie umiejętności słuchania i przestrzegania wytycznych
– Rozwijanie umiejętności dzieci w zakresie mierzenia
– Rozwijanie umiejętności dzieci w zakresie projektowania
– Rozwijanie u dzieci umiejętności obserwacji i przewidywania
– Rozwijanie ekspresyjnych umiejętności językowych dzieci
– Kształtowanie umiejętności artystycznych dzieci
Słownictwo – słowa kluczowe
marshmallow, cukier, woda, powietrze, barwnik spożywczy, puszysty, miękki, bąbelki, słodki, ciepło, chłodny, rozciąganie, mierzenie, szerokość, wysokość
Oczekiwane efekty uczenia się
Dziecko:
– Przeprowadza eksperyment (postępuje zgodnie z instrukcją);
– Wyjaśnia jakie są cechy i właściwości pianek marshmallow w stanie normalnym i po podgrzaniu;
– Prowadzi obserwacje podczas eksperymentu, przewiduje i wnioskuje;
– Projektuje ptasie mleczko przy użyciu barwnika spożywczego;
– Porównuje i identyfikuje kolory.
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
– Obserwowanie
– Wyjaśnianie
– Przewidywanie
– Wyciąganie wniosków
– Planowanie
– Porównywanie
– Projektowanie
– Mierzenie
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
– Aktywne słuchanie
– Postępowanie zgodnie z wytycznymi
– Poczucie własnej skuteczności w nauce
– Zaangażowanie w naukę
– Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa
– Kreatywność
– Zabawa w nauce
– Zdolności artystyczne
– Umiejętności współpracy
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
Wskazówka dla nauczyciela: Ten eksperyment wymaga ścisłego nadzoru i wsparcia dorosłych, ponieważ pianki stają się bardzo gorące po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej, gdy cukier zaczyna się karmelizować. Upewnij się również, że dzieci nie zbliżają się do kuchenki mikrofalowej, a podczas wyjmowania pianki z kuchenki zachowaj ostrożność, ponieważ może być bardzo gorąca.
Wprowadzenie:
1. Porozmawiaj z dziećmi na temat właściwości i cech pianki.
Przykładowe pytania: Opisz, jak wygląda pianka marshmallow – jaki ma kolor? (Różowy lub biały) Jak to smakuje? (Słodko) Jak myślisz, dlaczego smakuje słodko? (Ma w sobie cukier.) Co robisz z piankami? (Jesz je/Możesz włożyć do gorącej czekolady).
2. Poinformuj dzieci, że do produkcji panek używa się cukru. Cukier ubija się, aż stanie się puszysty i wypełniony powietrzem.
3. Wyjaśnij dzieciom, że będą przeprowadzać eksperyment, aby zbadać, co dzieje się po podgrzaniu pianki.
Podziel klasę na 4- lub 5-osobowe grupy, przypominając im, żeby zamieniali się rolami
Materiały: (na grupę)
– 1 pianka na dziecko
– kilka różnokolorowych tub do barwienia żywności
– 1 papierowy talerz na dziecko
– 1 talerz bezpieczny do użycia w kuchence mikrofalowej (na grupę)
– 2 paski papieru i kredka (do pomiaru)
– kuchenka mikrofalowa
Instrukcja:
1. Daj każdemu dziecku piankę i papierowy talerzyk do trzymania.
2. Poproś dzieci, aby na zmianę dotykali pianki.
Przykładowe pytanie: Jakie to jest? (miękkie, puszyste)
3. Następnie pokaż dzieciom, jak zmierzyć szerokość pianki (zaznaczając kredką jej szerokość na jednym z pasków papieru); a następnie zmierzyć wysokość ich pianki (zaznaczając kredką wysokość na drugim pasku papieru).
4. Poproś dzieci, aby przyjrzały się kolorom żywności i opowiedzieli o nich.
Przykładowe pytania: Jakie widzisz kolory? Który kolor jest najciemniejszy? Które kolory są jaśniejsze?
5. Zademonstruj, jak wycisnąć barwnik spożywczy na piankę, aby stworzyć wzór. Dobrze sprawdzają się linie faliste i kropki.
6. Poproś dzieci, aby zaplanowały, a następnie zaprojektowały własną piankę.
7. Każda grupa pokazuje swoje pianki, opowiada o nich. Następnie połóż pianki dzieci na talerzu i włóż do kuchenki mikrofalowej na około 50-60 sekund.
Przykładowe pytania: Jak myślisz, co stanie się z pianką? Czy myślisz, że się zmieni? Czy będzie większa czy mniejsza?
8. Poproś dzieci, aby stały z dala od kuchenki mikrofalowej, a podczas wyjmowania pianki z kuchenki zachowaj ostrożność, ponieważ może być bardzo gorąca. Upewnij się, że używasz rękawic kuchennych.
Poproś dzieci, aby opisały, jak teraz wygląda ich pianka. Następnie, gdy pianka wystarczająco ostygnie, poproś ich o ponowne zmierzenie pianki.
Przykładowe pytania: Czy to ta sama szerokość/wysokość? Czy pianka urosła? Ile urosła? Jak myślisz, dlaczego urosła?
Wyjaśnienie dla nauczyciela (dlaczego pianka rośnie):
Marshmallows są zrobione z cukru, wody i powietrza. Gdy pianka jest podgrzewana, podgrzewane są również jej składniki, co powoduje, że bąbelki wewnątrz nagrzewają się, zatrzymując w nich ciepłe powietrze. To sprawia, że pianki rozszerzają się i powiększają. Właśnie dlatego pianka rośnie i widać, jak się rozciąga. Jeśli nagrzeje się za bardzo, może pęknąć jak balon. Wewnątrz pianki cukier zaczyna się karmelizować i brązowieć, im dłużej jest podgrzewany. Kiedy pianka zostanie wyciągnięta z kuchenki i zacznie stygnąć, powoli kurczy się i ponownie się zmniejsza.
Wniosek:
Poproś uczniów, aby narysowali obrazek swojej pianki przed i po podgrzaniu, pokazując zmiany.
Ewaluacja
Arkusz obserwacji ucznia
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
Dla nauczyciela:
Pianki marshmallow
Kuchenka mikrofalowa
Tubki do barwienia żywności
Rękawice kuchenne
Dla uczniów (na grupę):
1 pianka na dziecko
kilka różnokolorowych tub do barwienia żywności
1 papierowy talerz na dziecko
1 talerz bezpieczny do użycia w kuchence mikrofalowej (na grupę)
2 paski papieru i kredka (do pomiaru)
kuchenka mikrofalowa
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Sala przedszkolna, kuchnia
Literatura – źródła
https://www.steampoweredfamily.com/activities/marshmallow-science-experiment-candy-steam-activity/
https://www.exploratorium.edu/cooking/candy/activity-mallows.html
Nauka i pianki marshmallow
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)