Owocowe kodowanie na talerzykach zamiast na dywanie
Rodzaj zasobu: Blog Kodowanie na dywanie,
Adres internetowy – link http://kodowanienadywanie.blogspot.com/2016/09/owocowe-kodowanie-na-talerzykach.html
Język: PL
Opis – streszczenie
Obserwowanie,analizowanie i porównywanie warzyw i owoców, klasyfikowanie według podanej cechy/ kryterium, czytanie i rozumienie informacji wyrażonych w formie piktogramów (prostych symboli graficznych).
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
Owoce i warzywa, kodowanie, linia pozioma, linia pionowa, pojęcia z zakresu orientacji przestrzennej (nad, pod, obok, z prawej strony, z lewej strony, środek, róg).
Myślenie twórcze i krytyczne
–
Myślenie matematyczne
Kształtowanie myślenia matematycznego: segregowanie, klasyfikowanie, porządkowanie, orientacja przestrzenna, kształtowanie
umiejętności odczytywania informacji podanych w postaci symboli
Myślenie naukowe
Przewidywanie, formułowanie i rozwiązywanie problemów
Uczenie się, jak się uczyć
–
Inne umiejętności
Wzbogacanie słownictwa
Współpraca w zespole (podejmowanie wspólnych decyzji, dzielenie się pomysłami);
Mała motoryka, koordynacja wzrokowo-ruchowa
Owocowe kodowanie na talerzykach zamiast na dywanie
Cele ogólne
– zaznajomienie dzieci z nazwami warzyw i owoców;
– wzbogacanie wiedzy dzieci na temat warzyw i owoców;
– kształtowanie umiejętności obserwowania;
– kształtowanie myślenia matematycznego (segregowanie, klasyfikowanie, porządkowanie, orientacja przestrzenna);
– kształtowanie logicznego myślenia;
– doskonalenie koordynacji wzrokowo-ruchowej;
– kształtowanie umiejętności odczytywania informacji podanych w postaci symboli;
– kształtowanie kompetencji społecznych.
Słownictwo – słowa kluczowe
Owoce i warzywa, kodowanie, linia pozioma, linia pionowa, pojęcia z zakresu orientacji przestrzennej (nad, pod, obok, z prawej strony, z lewej strony, środek, róg).
Oczekiwane efekty uczenia się
– wymienia nazwy owoców i warzyw;
– przyporządkowuje nazwy do wybranych owoców i warzyw;
– opisuje charakterystyczne cechy warzyw i owoców;
– klasyfikuje owoce i warzywa według konkretnych cech;
– układa owoce według wzoru;
– obserwuje i wyciąga wnioski;
– postępuje według instrukcji;
– rozumie sens informacji podany w formie uproszczonych symboli (piktogramów);
– współdziała z innymi podczas pracy grupowej.
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
Uczyć się myśleć i odkrywać, analizować i porównywać (cechy charakterystyczne), klasyfikować, przewidywać, stawiać i rozwiązywać problemy.
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
Współdziałanie w zespole (wspólne podejmowanie decyzji, dzielenie się pomysłami).
Rozwój czynności manualnych (koordynacja wzrokowo-ruchowa). Wzbogacanie zasobu słownictwa.
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
1. „Czy znasz te owoce i warzywa?” – prezentacja warzyw i owoców, zapoznanie się z ich nazwami, wymienianie cech charakterystycznych, degustacja owoców i warzyw, określanie, do czego można je wykorzystać.
2. Owocowe Sudoku
Talerzyki można wykorzystać jako pola przy układaniu sudoku.
Wybieramy trzy rodzaje: owoców, liści, warzyw i układamy pamiętając, że ani w linii pionowej, ani poziomej, nie może powtórzyć się ten sam owoc.
Dla trzylatków 9 talerzyków, to liczba wystarczająca, przy starszych dzieciach można
zwiększyć ich liczbę.
Jak ułożyć zestaw owoców i warzyw na talerzykach, aby w linii poziomej i pionowej dany owoc lub warzywo powtarzało się tylko raz?
3. Obok, po prawej, po lewej
Talerzyki i owoce bardzo dobrze sprawdzą się również przy ćwiczeniach z zakresu orientacji przestrzennej.
Można użyć poleceń typu: połóż jabłko po prawej stronie gruszki, przełóż śliwkę z górnego lewego rogu na środek, powiedz, gdzie leży gruszka itp.
Trudność zadania powinna być dostosowana do wieku i możliwości rozwojowych dzieci.
4. Kodowanie na talerzykach
Wykorzystując znaki ze strzałkami (piktogramy) można zaproponować dzieciom
postępowanie według zakodowanej instrukcji. Skrypty mogą dotyczyć poszczególnych
owoców lub warzyw.
Wykonaj polecenia zawarte w kodzie Idź w prawo, Idź w lewo, idź w górę / dół
Ewaluacja
Rozmowa podsumowująca:
– Czego się dowiedzieliśmy na temat warzyw i owoców?
– Według jakich kryteriów można sklasyfikować owoce i warzywa?
– Czy potrafię ułożyć np. jabłko pod/nad gruszką, po prawej/lewej stronie gruszki?
– Co potrafię rozwiązać owocowe sudoku?
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
Zestaw talerzyków (najlepiej jednakowych), zestaw różnych owoców i warzyw, piktogramy
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Sala przedszkolna, zajęcia w terenie (np. sad)
Literatura – źródła
http://kodowanienadywanie.blogspot.com/2016/09/owocowe-kodowanie-na-talerzykach.html
Owocowe kodowanie na talerzykach zamiast na dywanie
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)
PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/Nc9nqc