Pieczenie ciasteczek Panellets

ciasteczka panellets

Pieczenie ciasteczek Panellets

Rodzaj zasobu: website

Adres internetowy – link: https://www.doradcasmaku.pl/przepis-panellets-katalonskie-ciasteczka-z-marcepana-260912 

Język: PL, EN

Opis – streszczenie

Wykonanie ciasteczek “Panellets” – obserwowanie zmian, jakie zachodzą w cieście przed i po upieczeniu

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

mieszanka składników, zmiana w konsystencji ciasta przed i po upieczeniu, reakcja Maillarda

Myślenie twórcze i krytyczne

Analizowanie i porównywanie (zmian w trakci pieczenia)

Myślenie matematyczne

Ważenie składników przy użyciu wagi analogowej

Myślenie naukowe

Zadawanie pytań;
Posługiwanie się narzędziami ICT (tablica cyfrowa)

Uczenie się, jak się uczyć

Motywacja i zaangażowanie
Poczucie własnej skuteczności, sprawczości w uczeniu się;

Inne umiejętności

Praca zespołowa – dzielenie się pomysłami, akceptowanie lidera i sposobu zarządzania zespołem; Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa i dyscypliny;

Pieczenie ciasteczek Panellets

Cele ogólne

rozwijanie umiejętności gotowania z przepisu: „ciasteczka panellets”.
Eksperymentowanie z procesem tworzenia kulek
korzystanie z różnych aplikacji cyfrowych
przygotowanie słodyczy z ziemniakami.

Słownictwo – słowa kluczowe

Orzeszki pinii, mielony migdał, gotowany ziemniak, cukier, kakao, starty kokos, mieszanie, ciasto.

Oczekiwane efekty uczenia się

Dziecko:
rozpoznaje różne rodzaje składników,
waży składniki.

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Ważenie i odmierzanie składników.
Mieszanie składników i łączenie ich.
Obserwowanie jak zmienia się ciasto przed i po pieczeniu.

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

Nauczyciel wprowadza w temat, jakim jest przygotowywanie „panellets”. Pyta dzieci „Czego potrzebujemy do zrobienia katalońskich ciasteczek – panellets?” Przygotowuje listę podawanych przez dzieci składników na tablicy cyfrowej. Nauczyciel następnie wyświetla pudełka ze składnikami i sprawdza, czy dzieci rozpoznają składniki. Każde dziecko będzie miało przydzielony składnik, który będzie musiało przynieść, aby zrobić „panellets”.

Z przyniesionych składników i według przepisu dzieci przygotowują „panellets”.

Przepis na panellets:

Zetrzyj ziemniaki do miski.
Dodaj do puree ziemniaczanego taką samą ilość cukru i zmielonych migdałów.
Ciasto podziel na trzy części, bo będą trzy różne rodzaje ciasteczek.
Uformuj kulki „panellets” i jeden kawałek ciasta pokryj orzeszkami pinii, drugi kakao, a trzeci tartym kokosem.
Wstaw do piekarnika ustawionego na 180ºC.
Ciesz się ciasteczkami.

Przepis w polskiej wersji językowej
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-panellets-katalonskie-ciasteczka-z-marcepana-260912

Ewaluacja

Tabela z wyborem TAK/NIE

Podobała mi się ta aktywność
Rozpoznaje różne składniki.
rozpoznaje różnicę między wagą a objętością.
Obserwuje różnice w cieście przed i po pieczeniu.

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

– Skala analogowa. Miarka do odmierzania składników
– Cukier
– Orzechy piniowe
– Tarty kokos
– Mielone migdały
– Ziemniaki
– Piekarnik
– Kakao

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Sala przedszkolna, kuchnia

Literatura – źródła

Polska wersja przepisu: https://www.doradcasmaku.pl/przepis-panellets-katalonskie-ciasteczka-z-marcepana-260912

Reakcja Maillarda – Generalnie, reakcje Maillarda występują przy smażeniu i ogrzewaniu prawie każdego rodzaju produktu żywnościowego zawierającego białka i cukry. Odpowiadają (częściowo) za zapach piwa, czekolady, prażonej kukurydzy, chleba, ciastek, mięsa i gotowanego ryżu. Podobnie jak karmelizacja, reakcja Maillarda należy do reakcji typu brązowienia nieenzymatycznego. Jednakże, karmelizacja zachodzi w temperaturze powyżej 120-150 °C, podczas gdy reakcja Maillarda już w temperaturze pokojowej.
Nazwa reakcji pochodzi od nazwiska francuskiego chemika Louis-Camille Maillarda, który opisał ją w roku 1912. Pomimo że reakcję Maillarda bada się od prawie stu lat, jej złożony charakter powoduje, iż wiele cząstkowych reakcji nie zostało jeszcze poznanych. Na zapach i barwę ostatecznego produktu ma wpływ wiele czynników. Należą do nich: pH, rodzaj aminokwasu i cukru, temperatura, czas, obecność tlenu, zawartość wody, aktywność wody i inne składniki żywności.

Pieczenie ciasteczek Panellets

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

3 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

2 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits

3 jajka na 3 dostępne

Relation with local traditions of cooking (using local products)

3 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

3 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jedno jajko

Individual work

średnia ilość podświetlonych jajek

Team work

spora ilość jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane podświetlone jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/Lwy2Yv