Pieczenie ciasteczek Panellets
Rodzaj zasobu: website
Adres internetowy – link: https://www.doradcasmaku.pl/przepis-panellets-katalonskie-ciasteczka-z-marcepana-260912
Język: PL, EN
Opis – streszczenie
Wykonanie ciasteczek “Panellets” – obserwowanie zmian, jakie zachodzą w cieście przed i po upieczeniu
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
mieszanka składników, zmiana w konsystencji ciasta przed i po upieczeniu, reakcja Maillarda
Myślenie twórcze i krytyczne
Analizowanie i porównywanie (zmian w trakci pieczenia)
Myślenie matematyczne
Ważenie składników przy użyciu wagi analogowej
Myślenie naukowe
Zadawanie pytań;
Posługiwanie się narzędziami ICT (tablica cyfrowa)
Uczenie się, jak się uczyć
Motywacja i zaangażowanie
Poczucie własnej skuteczności, sprawczości w uczeniu się;
Inne umiejętności
Praca zespołowa – dzielenie się pomysłami, akceptowanie lidera i sposobu zarządzania zespołem; Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa i dyscypliny;
Pieczenie ciasteczek Panellets
Cele ogólne
rozwijanie umiejętności gotowania z przepisu: „ciasteczka panellets”.
Eksperymentowanie z procesem tworzenia kulek
korzystanie z różnych aplikacji cyfrowych
przygotowanie słodyczy z ziemniakami.
Słownictwo – słowa kluczowe
Orzeszki pinii, mielony migdał, gotowany ziemniak, cukier, kakao, starty kokos, mieszanie, ciasto.
Oczekiwane efekty uczenia się
Dziecko:
rozpoznaje różne rodzaje składników,
waży składniki.
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
Ważenie i odmierzanie składników.
Mieszanie składników i łączenie ich.
Obserwowanie jak zmienia się ciasto przed i po pieczeniu.
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
Nauczyciel wprowadza w temat, jakim jest przygotowywanie „panellets”. Pyta dzieci „Czego potrzebujemy do zrobienia katalońskich ciasteczek – panellets?” Przygotowuje listę podawanych przez dzieci składników na tablicy cyfrowej. Nauczyciel następnie wyświetla pudełka ze składnikami i sprawdza, czy dzieci rozpoznają składniki. Każde dziecko będzie miało przydzielony składnik, który będzie musiało przynieść, aby zrobić „panellets”.
Z przyniesionych składników i według przepisu dzieci przygotowują „panellets”.
Przepis na panellets:
Zetrzyj ziemniaki do miski.
Dodaj do puree ziemniaczanego taką samą ilość cukru i zmielonych migdałów.
Ciasto podziel na trzy części, bo będą trzy różne rodzaje ciasteczek.
Uformuj kulki „panellets” i jeden kawałek ciasta pokryj orzeszkami pinii, drugi kakao, a trzeci tartym kokosem.
Wstaw do piekarnika ustawionego na 180ºC.
Ciesz się ciasteczkami.
Przepis w polskiej wersji językowej
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-panellets-katalonskie-ciasteczka-z-marcepana-260912
Ewaluacja
Tabela z wyborem TAK/NIE
Podobała mi się ta aktywność
Rozpoznaje różne składniki.
rozpoznaje różnicę między wagą a objętością.
Obserwuje różnice w cieście przed i po pieczeniu.
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
– Skala analogowa. Miarka do odmierzania składników
– Cukier
– Orzechy piniowe
– Tarty kokos
– Mielone migdały
– Ziemniaki
– Piekarnik
– Kakao
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Sala przedszkolna, kuchnia
Literatura – źródła
Polska wersja przepisu: https://www.doradcasmaku.pl/przepis-panellets-katalonskie-ciasteczka-z-marcepana-260912
Reakcja Maillarda – Generalnie, reakcje Maillarda występują przy smażeniu i ogrzewaniu prawie każdego rodzaju produktu żywnościowego zawierającego białka i cukry. Odpowiadają (częściowo) za zapach piwa, czekolady, prażonej kukurydzy, chleba, ciastek, mięsa i gotowanego ryżu. Podobnie jak karmelizacja, reakcja Maillarda należy do reakcji typu brązowienia nieenzymatycznego. Jednakże, karmelizacja zachodzi w temperaturze powyżej 120-150 °C, podczas gdy reakcja Maillarda już w temperaturze pokojowej.
Nazwa reakcji pochodzi od nazwiska francuskiego chemika Louis-Camille Maillarda, który opisał ją w roku 1912. Pomimo że reakcję Maillarda bada się od prawie stu lat, jej złożony charakter powoduje, iż wiele cząstkowych reakcji nie zostało jeszcze poznanych. Na zapach i barwę ostatecznego produktu ma wpływ wiele czynników. Należą do nich: pH, rodzaj aminokwasu i cukru, temperatura, czas, obecność tlenu, zawartość wody, aktywność wody i inne składniki żywności.
Pieczenie ciasteczek Panellets
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Relation with local traditions of cooking (using local products)
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)