Jak nadmuchać balon drożdżami? – poznajemy właściwości drożdży
Rodzaj zasobu: video You Tube
Adres internetowy – link https://www.youtube.com/watch?v=nqnvNdU-wyE
Język: PL
Opis – streszczenie
Seria eksperymentów z wykorzystaniem drożdży do pompowania bolonu. Testowanie czy drożdże zadziałają i zaczną fermentować, jeśli zmieszamy je z substancjami innymi niż cukier.
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
Drożdże, grzyby jednokomórkowe, fermentacja cukru, dwutlenek węgla, temperatura.
Myślenie twórcze i krytyczne
–
Myślenie matematyczne
Odmierzanie substancji
Porównywanie
Klasyfikowanie
Myślenie naukowe
Formułowanie problemów
Przewidywanie
Weryfikowanie hipotez
Obserwowanie reakcji chemicznych
Formułowanie wniosków
Uczenie się, jak się uczyć
Motywacja do nauki
Zaangażowanie emocjonalne
Pozytywny obraz siebie jako ucznia
Inne umiejętności
Komunikacja
Współpraca w zespole
Koordynacja wzrokowo-ruchowa, precyzja ruchu ręki
Jak nadmuchać balon drożdżami? – poznajemy właściwości drożdży
Cele ogólne
• Poznanie właściwości odżywczych drożdży
• Definiowanie pojęcia fermentacja cukru poprzez eksperymentowanie z drożdżami – wykorzystanie drożdży do pieczenia chleba
• Rozwijanie umiejętności obserwowania i wyciągania wniosków
Słownictwo – słowa kluczowe
Drożdże, grzyby jednokomórkowe, fermentacja cukru, dwutlenek węgla, temperatura
Oczekiwane efekty uczenia się
• Dziecko opisuje proces ferementacji. Dziecko obserwuje przebieg doświadczenia
• Dziecko eksperymentuje z drożdżami w innych sytuacjach
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
Myślenie naukowe: formułowanie problemów, przewidywanie, weryfikowanie hipotez, obserwowanie reakcji chemicznych, formułowanie wniosków
Myślenie matematyczne: odmierzanie substancji, porównywanie, klasyfikowanie Uczenie się, jak się uczyć: motywacja do nauki, zaangażowanie emocjonalne, pozytywny obraz siebie jako ucznia
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
Kmunikacja;
Współpraca w zespole; koordynacja wzrokowo-ruchowa, precyzja ruchu ręki
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
1. Tworzenie sytuacji problemowej
Oglądamy drożdże, wąchamy, smakujemy. Rozmawiamy z dziećmi: Do czego wykorzystuje się drożdże? Co to są drożdże? (można przygotować do smakowania chleb drożdżowy i bez dodatku drożdży). Porównujemy smak.
2. Pytanie problemowe: Co zrobić żeby napompować balon przy wykorzystaniu drożdży?
3. Formułowanie hipotez: notujemy wypowiedzi dzieci
4. Weryfikacja hipotez
Przeprowadzenie doświadczenia: praca w grupach. Dzieci przygotowują dwie butelki różnej wielkości. Do każdej wlewają trochę wody, wrzucają drożdże (około 0,5 grama), łyżeczkę cukru. Potrząsają butelkami zatykając otwór butelki (można zakręcić zakrętką). Na obie butelki nakładają po jednym balonie. I obserwują. Można włączyć stoper.
5. Wnioskowanie – wprowadzenie pojęć fermentacja, drożdże.
6. Dodatkowe aktywności związane z pytaniami stawianymi przez dzieci na temat warunków, które pozwolą napompować balon i dalszym eksperymentowaniem
- Czy balony zostaną napełnione jeśli zamiast cukru pomieszamy drożdże z solą, mąką?
- Czy balony zostaną napełnione i w jakim czasie jeśli użyjemy zimnej wody?
- Ile drożdży potrzebujemy by napełnić balon wykorzystując różnej wielkości butelki?
- W jakim czasie napełni się balon jeśli umieścimy go na małej butelce, i na dużej?
Można z dziećmi upiec chleb drożdżowy.
Ewaluacja
Pytania nauczyciela: co jest potrzebne by napełnić balon drożdżami?
Jakie warunki są potrzebne do fermentacji drożdży?
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
Drożdże, cukier, woda ciepła i zimna, sól, mąka, balony, butelka mała, duża, termometr do mierzenia cieczy, waga, łyżki, minutnik, zegar, naczynia na wodę, probówki
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Sala przedszkolna
Literatura – źródła
https://www.youtube.com/watch?v=nqnvNdU-wyE
https://www.youtube.com/watch?v=9Lxl-SQh9kk
Jak nadmuchać balon drożdżami? – poznajemy właściwości drożdży
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)