Roślina w skorupce jajka
Rodzaj zasobu: Website
Adres internetowy – link https://www.steamsational.com/egg-shell-garden-science/
Język: EN, PL
Opis – streszczenie
Eksperyment z wykorzystaniem skorupki jajka w celu obserwowania w jaki sposób proces wzrastania roślin różni się w zależności od warunków zewnętrznych.
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
wzrost, nasiona, kiełki, podlewanie, korzenie, gleba
Myślenie twórcze i krytyczne
–
Myślenie matematyczne
Odmierzanie ilości ziemi potrzebnej do zasadzenia rośliny; Umiejętność prowadzenia obserwacji i odkrywania.
Myślenie naukowe
Zadawanie pytań; Analizowanie i rozwiązywanie problemów; Projektowanie eksperymentów; Prowadzenie badań; Wyciąganie wniosków na podstawie wyników.
Uczenie się, jak się uczyć
Motywacja do nauki i zaangażowanie; Samodyscyplina i samoregulacja uczenia się (autonomia poznawcza).
Inne umiejętności
A/ Umiejętność czytania i pisania – słuchanie ze zrozumieniem;
B/ Praca zespołowa – Dzielenie się pomysłami; Podział odpowiedzialności za zadanie; Podejmowanie wspólnych decyzji.
C/ Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i dyscypliny; Koordynacja wzrokowo-ruchowa;
Roślina w skorupce jajka
Cele ogólne
– Rozwijanie umiejętności obserwowania i odkrywania
– Wzmocnienie postawy badawczej dzieci
– Umożliwienie dzieciom przeprowadzenie badania
– Wzmocnienie umiejętności rozwiązywania problemów (podejmowania inicjatywy)
– Stworzenie możliwości uczenia się nowych pojęć: gleba, wzrost i części roślin
Słownictwo – słowa kluczowe
Jajko, skorupka jajka, nasiono, wzrost, kiełki, korzenie, gleba, szkło powiększające, papier
woskowany, klej na gorąco, światło, słońce, obierać, posypywać, nawilżać
Oczekiwane efekty uczenia się
– Postępuje zgodnie z instrukcjami
– Wyjaśnia pojęcia: nasiona, gleba, wzrost, części roślin
– Odmierza lub oblicza dni potrzebne roślinom na wzrost
– Odkrywa, jak rosną rośliny i wie, jak wspomóc ten proces
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
Zadawanie pytań.
Analizowanie i rozwiązywanie problemów.
Projektowanie eksperymentów.
Prowadzenie badań.
Wyciąganie wniosków na podstawie wyników.
Motywacja do nauki i zaangażowanie.
Samodyscyplina i samoregulacja uczenia się (autonomia poznawcza).
I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
Dzielenie się pomysłami
Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i dyscypliny
Podział odpowiedzialności za zadanie
Podejmowanie wspólnych decyzji
Podstawowa umiejętność czytania i pisania – słuchanie ze zrozumieniem
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
1. Usuń zawartość jajka ze skorupki. Skorupki jaj opłucz i osusz. Z jajka może zostać zrobiona jajecznica.
2. Zrób stojaki na skorupki jajek: umieść kulkę gorącego kleju na kawałku papieru woskowanego. Umieść skorupkę jajka w kleju zanim wyschnie.
3. Kiedy klej wyschnie, ostrożnie zdejmij skorupkę z papieru woskowanego. Powinna stać sama.
4. Włóż ziemię do jajek i posyp nasionami. Zwilż nasiona i umieść w słonecznym miejscu (lub w innych miejscach, jeśli porównujesz warunki uprawy)
5. Poczekaj, aż nasiona wykiełkują. Kiełki powinny zacząć pojawiać się w ciągu tygodnia.
6. Po kilku tygodniach kiełki będą ładnie rosły.
7. Zbadaj je za pomocą szkła powiększającego. Spójrz na kiełki i korzenie, porównaj ich budowę i omów, dlaczego rośliny mają te części i do czego ich używają.
Uwaga: nasiona będą rosły różnie w różnych warunkach. Spróbuj umieścić jedną skorupkę jajka na
słońcu, jedną w częściowym słońcu, jedną w pomieszczeniu i jedną w ciemności. Możesz także
porównać rodzaje gleby lub zobaczyć, które nasiona najlepiej rosną w skorupce jaja. Jakie nasiona
najlepiej rosną i w jakich warunkach?
Ewaluacja
Początkowa ewaluacja służy poznaniu wcześniejszej wiedzy, jaką posiadały dzieci na ten temat
W ramach bieżącej ewaluacji ocenie podlega:
• Stopniowe nabywanie podstawowych nawyków autonomii w codziennych działaniach, aby
działać bezpiecznie i skutecznie.
• Obserwowanie i badanie najbliższego, naturalnego i fizycznego środowiska z postawą ciekawości
i szacunku oraz stopniowe uczestniczenie w działaniach społecznych i kulturalnych.
• Uczestniczenie w działaniu, poprzez ruch, przyswajanie wrażeń związanych z dotykiem i czasem
oraz z postępującym rozumieniem konieczności istnienia pewnych norm.
• Posługiwanie się językiem mówionym, gestów i obrazów do wyrażania pomysłów, pragnień,
uczuć i emocji; Słuchanie i aktywne uczestniczenie w zwykłych sytuacjach.
• Porozumiewanie się i uczenie z użyciem niedyskryminującego języka, z szacunkiem do innych
kultur i innych języków.
• Wykazanie niezbędnych umiejętności słuchania, obserwowania, interpretowania i tworzenia w
różnych językach: werbalnym, cielesnym, plastycznym, muzycznym, matematycznym i
audiowizualnym oraz posługiwanie się narzędziami technologicznymi (ICT).
W ocenie końcowej należy odwołać się do sformułowanych wcześniej oczekiwanych efektów
uczenia się.
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
Skorupki jaj
Nasiona traw (lub inne nasiona małych roślin)
Gleba (ziemia doniczkowa)
Pistolet do klejenia na gorąco i sztyfty kleju
Papier woskowany
Szkło powiększające
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Sala przedszkolna, ogród
Literatura – źródła
https://www.steamsational.com/egg-shell-garden-science/
wersja EN doświadczenia: http://kitchenlab4kids.eu/?p=2640
Roślina w skorupce jajka
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource
The range of S-T-E-M subjects included
The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)
2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum
Communicativeness of description
3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers
Meaningful learning – using practical life problems
Original idea
The level of ease in implementing the methodology to preschool age children
The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed
4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results
Supporting healthy eating habits
Relation with local traditions of cooking (using local products)
Low ecological footprint
Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)
5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.
Individual work
Team work
Whole group
6. Time management
Short activity (10-15 minutes)
Medium activity (20-30 minutes)
Long activity (1 hour or more)
Very long activity (1 day or more)
PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/fnbmR4