Rzeźba z popcornu

Rzeźba z popcornu

Rzeźba z popcornu

Rodzaj zasobu: EBook: Plaster, L., Krustchinsky, R. (2010). Incredible Edible Science: Recipes for Developing Science and Literacy Skills, Redleaf Press.

Adres internetowy – link –

Język: PL

Opis – streszczenie

Projektowanie i budowanie jadalnej rzeźby z mieszaniny popcornu, smakowej żelatyny i roztopionych pianek marsmellow.

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

żelatyna, rozpuszczanie składników, rzeźba, rzeźbiarz, proces tworzenia

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie dywergencyjne – poszukiwanie oyginalnych rozwiązań

Myślenie matematyczne

Myślenie naukowe

Obserwowanie i formułowanie przewidywań (hipotez), zadawanie pytań, analizowanie, notowanie wyników obserwacji, rozumowanie – wyciąganie wniosków.

Uczenie się, jak się uczyć

Notowanie wyników obserwacji

Inne umiejętności

● Umiejętności łączenia składników i mieszania gkompetencje językowe

● Umiejętności łączenia składników i mieszania gwspólpraca w zespole

● Umiejętności łączenia składników i mieszania gmała motoryka, koordynacja wzrokowo-ruchowa

Rzeźba z popcornu

Cele ogólne

● Aktywność rekomendowana dla młodszych dzieci, ponieważ angażuje różne zmysły oraz aktywność wprowadzającą dźwięki i słowa (przed przejściem do właściwej aktywności naukowej);
● Pierwsza aktywność obejmuje także dramę, podczas której dzieci śpiewają piosenkę “I’m a Little Popcorn”.
● Aktywność naukowa obejmują obserwację procesu przekształcania się żywności pod wpływem ciepła oraz wyobraźnię potrzebną do zaprojektowania i wykonania rzeźby.

Słownictwo – słowa kluczowe

smakowa żelatyna, mikrofala, rękawice żaroodporne, rzeźba

Oczekiwane efekty uczenia się

Dzieci:
● poznają nowe słowa
● obserwują transformację (przekształcanie się) popcornu pod wpływem
ciepła;
● projektują i wykonują rzeźbę;
● bawią się i manipulują jedzeniem podczas wykonywania rzeźby.

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

● Obserwowanie i formułowanie przewidywań (hipotez)
● Zadawanie pytań
● Analizowanie
● Notowanie wyników obserwacji
● Rozumowanie – wyciąganie wniosków

Inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

● Koordynacja wzrokowo- ruchowa
● Mała motoryka
● Uważne słuchanie
● Kompetencje językowe
● Współpraca w zespole

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

Użyj zabawy dźwiękowej, by rozbudzić zainteresowanie dzieci i wprowadzić dźwięki i słowa. Wykorzystaj książeczkę by pogłębić rozumienie potrzebnego słownictwa – wykorzystaj treść opowiadania, by przejść do aktywności naukowej.

A. Zabawa “I’m a Little Popcorn”:

Still and quiet, still and quiet. (dzieci siedzą w kucki na podłodze)
I feel hot. I feel hotter. (dzieci wycierają pot z czoła)
I am going to explode! (dzieci zaczynają drżeć, trząść się)
Pop! (dzieci podskakują w górę)

B. Czytanie (uwaga: sugerowana książeczka nie została przetłumaczona na język polski): Sugerowana książka: Norman the Doorman by Don Freeman https://www.amazon.it/Norman-Doorman-Don-Freeman/dp/0140502882


1. Dorosły powinien przygotować mieszaninę popcornu i pianek marshmallow, schłodzić ją i natychmiast podać ją dzieciom do zabawy;

2. Umieść margarynę i pianki w mikrofali, ogrzewaj tak długo aż pianki napuchną (około półtorej do dwóch minut). Wyjmij miskę z mikrofali i zamieszaj miksturę drewnianą łyżką;

3. Podziel i rozłóż gotowy popcorn do 3 misek. Dodaj do każdej miski inny smak żelatyny w proszku;

4. Wlej 1/3 mikstury roztopionych pianek do każdej miski i wymieszaj zawartość dokładnie, aż kolor żelatyny pokryje całe pianki i popcorn;

5. Umieść miski z kolorowym popcornem na stolikach;

6. Podziel dzieci na małe zespoły. Rozdaj wszystkim dzieciom woskowany papier jako podkładkę do pracy;

7. Upewnij się, że mikstura jest wystarczająco chłodna, by można było jej bezpiecznie dotykać, ale nie za bardzo zimna, by pianki nie stwardniały;

8. Poproś dzieci, by roztarły nieco margaryny na dłoniach, by zapobiec przylepianiu się pianek do palców;

9. Poproś dzieci, by wybrały jeden lub więcej kolorów/ smaków mieszaniny popcornu, a następnie stworzyły własną rzeźbę. Mogą użyć dowolnych elementów żywności do udekorowania rzeźby, zanim zjedzą swoją rzeźbę.

Pytania:
● O czym opowiadał wiersz? Jakie słowa i dźwięki zapamiętaliście?
● Czego dowiedzieliśmy się o Normanie z opowieści? Co by się stało, gdyby Norman zaczął pracować z popcornem zanim mikstura się schłodziła?
● Opowiedzcie o swoim doświadczeniu w budowaniu rzeźby z popcornu? Czy dało się wykonać z popcornu to, co zamierzaliście (czy popcorn robił to, co chcieliście)? Jak sobie poradziliście z
trudnościami?

Ewaluacja

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

● dwie szklanki gotowego popcornu
● torebka małych pianek marshmallow
● trzy torebki smakowej żelatyny (różne kolory i smaki)
● 1/4 filiżanki margaryny plus 1 łyżka
● dodatkowe elementy żywności do dekoracji, np. kiełki fasoli, słupki selera lub marchewki itp.
● mikrofala
● rękawice żaroodporne
● papier woskowany
● trzy duże miski
● duża miska do mikrofali (szklana)
● duża drewniana łyżka
Upewnij się, że ręce dzieci są zabezpieczone olejem do pieczenia lub masłem, by zminimalizować niebezpieczeństwo przylepiania się mikstury podczas budowania rzeźby. Pozwól rzeźbom wyschnąć, a potem można je zjeść.

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Kuchnia lub laboratorium

Literatura – źródła

EBook: Plaster, L., Krustchinsky, R. (2010). Incredible Edible Science: Recipes for Developing Science and Literacy Skills, Redleaf Press.

Rzeźba z popcornu

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

3 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

2 jajka na 3 dostępne

Original idea 

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

2 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

1 jajko na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

jajko

Individual work

średnia ilość podświetlonych jajek

Team work

spora ilość jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać podświetlone jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/Cd6mpP