Utlenianie jabłek – eksperyment

jabłka w słoiku

Utlenianie jabłek – eksperyment

Rodzaj zasobu: Weblink / Youtube video

Adres internetowy – link

Web address https://www.pre-kpages.com/apple-science-experiment/

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=uIOPC_FWmQM

https://youtu.be/BacUEOL8Wco

Język: PL, EN

Opis – streszczenie

Eksperyment – obserwowanie, w jaki sposób rózne płyny oddziałuja na jabłka i ich kolor. wykorzystanie dowodów i istniejącej nauki do wspierania hipotez i wyciągania wniosków na temat wyników eksperymentu.

Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć

Utlenianie, „kontrola”, próbka – próbka kontrolna.

Myślenie twórcze i krytyczne

Myślenie krytyczne:
– Przewidywanie;
– Analizowanie i wnioskowanie;
Myślenie twórcze:
– Wyobraźnia.

Myślenie matematyczne

Myślenie matematyczne:
Odmierzanie potrzebnych ilości składników.

Myślenie naukowe

Zadawanie pytań
Obserwowanie
Prowadzenie eksperymentu – przewidywanie, testowanie hipotez, obserwowanie, projektowanie eksperymentów;
Wyciąganie wniosków w oparciu o zebrane dowody, rozumowanie i wyjaśnianie

Uczenie się, jak się uczyć

Poczucie sprawczości (własnej skuteczności) w uczeniu się
Czerpanie radości z uczenia się
Uczenie się we współpracy

Inne umiejętności

A/ Przestrzeganie instrukcji nauczyciela – słuchanie ze zrozumieniem;

B/ Praca zespołowa – Dzielenie się pomysłami – negocjowanie znaczeń; Podejmowanie wspólnych decyzji; Podział odpowiedzialności za zadanie;

C/ Koordynacja wzrokowo-ruchowa – sprawność motoryczna ręki; Przestrzeganie reguł bezpieczeństwa pracy.

Utlenianie jabłek – eksperyment

Cele ogólne

Obserwowanie wpływu różnych substancji na jabłka
Wyjaśnienie procesu utleniania
Rozwijanie umiejętności uczniów w zakresie obserwacji, przewidywania i stawiania hipotez oraz wyciągania wniosków

Słownictwo – słowa kluczowe

Jabłko, utlenianie, „kontrola”, próbka

Oczekiwane efekty uczenia się

liczy kawałki jabłek, które trafiają do każdej miski
podpisuje lub oznacza każdy pojemnik
zadaje pytania, stawia hipotezy oraz formułuje wnioski
eksperymentuje i obserwuje
rejestruje (np. nagrywa) przebieg eksperymentu

Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć

Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)

Zadawanie pytań
Obserwowanie i przewidywanie
Testowanie
Analiza wyników
Wyciąganie wniosków

I inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM

Koordynacja ręka-oko
Zdolności motoryczne
Pisanie i czytanie
Praca grupowa

Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności

Ten eksperyment naukowy ukazuje, w jaki sposób różne substancje wpływają na jabłka.
1. Aby przygotować eksperyment, ustaw pięć pojemników z kilkoma kawałkami jabłek w każdym.
2. Oznacz pięć pojemników nazwami substancji, których będziesz używać: sok z cytryny, ocet, woda, tonik, soda oczyszczona
3. Gdy wszystko będzie gotowe, wlej odpowiednie substancje do każdego pojemnika.
4. Przygotuj próbkę kontrolną – do pojemnika włóż kawałek jabłka bez żadnej substancji
5. Następnie poczekaj i obserwuj zachodzące reakcje chemiczne.
6. Po kilku godzinach sprawdź jabłka i porozmawiaj o swoich obserwacjach. Jeśli chcesz, zapisz wyniki obserwacji na karcie pracy.

Wniosek:
Utlenianie ma miejsce, gdy jabłka stykają się z tlenem w powietrzu i zaczynają reagować, brązowiejąc. W jabłkach znajduje się enzym, który pod wpływem tlenu powoduje, że jabłka stają się brązowe. Na przykład sok z cytryny zapobiega brązowieniu jabłek, ponieważ spowalnia ten enzym. Utrzymywanie jabłek pod wodą, niezależnie od tego, pomoże odciąć dopływ tlenu do jabłek.

Ewaluacja

Arkusz do rejestrowania swoich spostrzeżeń (przedstawianie wyników eksperymentu w postaci graficznej)

Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)

Małe pojemniki, kawałki jabłka, sok cytrynowy, ocet winny, woda, tonik, soda oczyszczona

Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia

Kuchnia, sala lekcyjna

Literatura – źródła

https://www.pre-kpages.com/apple-science-experiment/

https://www.youtube.com/watch?v=uIOPC_FWmQM

https://www.youtube.com/watch?v=BacUEOL8Wco

Utlenianie jabłek – eksperyment

1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines

Cross-curricular character of the resource 

3 jajka na 3 dostępne

The range of S-T-E-M subjects included 

3 jajka na 3 dostępne

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2 jajka na 3 dostępne

2. Expected learning outcomes

Consistency (links) with preschool core curriculum

3 jajka na 3 dostępne

Communicativeness of description

3 jajka na 3 dostępne

3. Methodology of teaching

Clarity, communicativeness of instructions for teachers

3 jajka na 3 dostępne

Meaningful learning – using practical life problems

3 jajka na 3 dostępne

Original idea

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

3 jajka na 3 dostępne

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

3 jajka na 3 dostępne

4. Sustainability

Ecological characteristics of materials/ results

3 jajka na 3 dostępne

Supporting healthy eating habits 

3 jajka na 3 dostępne

Low ecological footprint

2 jajka na 3 dostępne

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

2 jajka na 3 dostępne

5. Class management

Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

podświetlone jajko

Individual work

średnia ilość jajek

Team work

spora ilość jajek

Whole group

6. Time management

jajko

Short activity (10-15 minutes)

rozpoczynające pękać jajko

Medium activity (20-30 minutes)

mocno popękane podświetlone jajko

Long activity (1 hour or more)

wychodzący kurczak z jajka

Very long activity (1 day or more)

PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/FAzq8D