Utlenianie się jabłka – eksperyment
Rodzaj zasobu: Website
Adres internetowy – link Website: https://www.pre-kpages.com/apple-science-experiment/
Język: PL
Opis – streszczenie
Eksperyment pokazujący proces utleniania się jabłka i substancje, które mogą ten proces powstrzymać.
Pojęcia naukowe wprowadzane podczas zajęć
Reakcja chemiczna, utlenianie się, tlen, enzymatyczne brązowanie jabłka, polifenole, próbka kontrolna, eksperyment.
Myślenie twórcze i krytyczne
Myślenie twórcze i krytyczne
Myślenie matematyczne
Odmierzanie czasu reakcji
Myślenie naukowe
Zadawanie pytań, obserwowanie i formułowanie przewidywań (hipotez), testowanie hipotez, prowadzenie eksperymentu naukowego z próbką kontrolną, analizowanie rezultatów, wyciąganie wniosków.
Uczenie się, jak się uczyć
Notowanie rezultatów obserwacji z karcie pracy
Inne umiejętności
● Umiejętności łączenia składników i mieszania gkompetencje językowe, pisanie, czytanie, notowanie rysunkowe
● Umiejętności łączenia składników i mieszania gwspólpraca w zespole
● Umiejętności łączenia składników i mieszania gmała motoryka, koordynacja wzrokowo-ruchowa
Utlenianie się jabłka – eksperyment
Cele ogólne
● kształtowanie umiejętności obserwowania, w jaki sposób różne sub-stancje (płyny) wpływają na kolor jabłek
● kształtowanie umiejętności używania dowodów i wyjaśnień naukowy-ch do uzasadniania przewidywań i formułowania wniosków na temat rezultatów eksperymentu
Słownictwo – słowa kluczowe
jabłko, utlenianie się (rdzewienie), “próbka kontrolna”
Oczekiwane efekty uczenia się
Dzieci potrafią:
● Przeliczać kawałki jabłka wkładane do miseczek
● Zapisywać – pomagają zapisywać etykiety na każdy pojemnik
● Myśleć naukowo – zadawać pytania, eksperymentować, obserwować i zapisywać wyniki eksperymentu
● Posługiwać się precyzyjnym słownictwem opisując wyniki obserwacji
Umiejętności STEM – do których odnosi się scenariusz zajęć
Kluczowe dla edukacji STEM (Core STEM skills)
● zadawanie pytań
● obserwowanie i formułowanie przewidywań (hipotez)
● testowanie (prowadzenie eksperymentu naukowego)
● analizowanie rezultatów
● formułowanie wniosków
Inne/ dodatkowe – które w naturalny sposób pojawiają się podczas zajęć, ale nie są specyficzne dla edukacji STEM
● koordynacja wzrokowo-ruchowa
● motoryka mała
● pisanie
● czytanie
● kompetencje językowe
● współpraca w zespole
● rysowanie
Metodyka nauczania/ Przebieg aktywności
Wprowadzenie Eksperyment naukowy koncentruje się na tym, w jaki sposób różne ciecze (płyny) wpływają na jabłka
1. Przygotuj 5 pojemników – do każdego włóż kilka kawałków jabłka;
2. Przygotuje etykiety (podpisy) dla pojemników z nazwami cieczy, które zostaną użyte do eksperymentu: Cytryna, Ocet, Woda, Woda sodowa (Tonic) i Soda;
3. Później możesz rozszerzyć możliwości używają wody solonej ( łyżeczka soli na 1 szklankę wody) oraz wody słodzonej (1 łyżeczka cukru na 1 szklankę wody) lub soku pomarańczowego;
4. Kiedy wszystko jet przygotowane, wlej odpowiednie ciecze do każdego pojemnika tak, by zakryć kawałki jabłek;
5. Przygotuj także „próbkę kontrolną” – pojemnik z kawałkami jabłka bez żadnej cieczy – do tej próbki porównamy rezultaty eksperymentu;
6. Poczekaj i obserwuj reakcję chemiczną
7. Po kilku godzinach sprawdź, co się stało z jabłkami i porozmawiaj z dziećmi o tym, co zaobserwowaliście. Zanotuj swoje obserwacje na karcie pracy – opcja dodatkowa dla chętnych*.
Wnioski:
Utlenianie się zachodzi, gdy jabłka mają kontakt z tlenem zawartym w powietrzu. Wtedy jabłka stają się brązowe. W jabłkach jest enzym, który w reaguje z tlenem sprawiając, że jabłka brązowieją. Sok z cytryny powstrzymuje brązowienie jabłek, ponieważ spowalnia działanie tego enzymu
Bez względu na rodzaj cieczy, trzymanie jabłek zanurzonych w płynie, pomaga odciąć dostęp tlenu i spowalnia ich brązowienie.
Proces ten to enzymatyczne brązowienie jabłka. Pod wpływem tlenu, zachodzi reakcja utlenienia, w przypadku jabłka jak i wielu innych owoców i warzyw, utleniany jest enzym oksydazy polifenolowej. To właśnie polifenole są odpowiedzialne za brązową barwę jabłka, która nam się wytwarza. Polifenole możemyspotkać w herbacie, soku jabłkowym, w roślinach i owocach. Jabłko, które zostało poddane właśnie tej reakcji, niczym nie różni się od jabłka świeżo obranego.
Ewaluacja
Karta pracy do notowania wyników eksperymentu (opcja dodatkowa dla chęt-
nych)
https://s28301.pcdn.co/wp-content/uploads/2015/08/Apple-Science-Experiment-Recording-Sheet.pdf
Materiały i wyposażenie potrzebne do przeprowadzenia zajęć (narzędzia, składniki, przyprawy itp.)
● Małe pojemniki (szklanki, słoiczki itp o przezroczystych ściankach)
● jabłka
● sok z cytryny • ocet
● woda
● tonik (woda sodowa) • soda
● Inne: cukier, sól, sok z pomarańczy
Otoczenie, w którym mają być przeprowadzone zajęcia
Kuchnia lub sala przedszkolna (żadne urządzenia kuchenne nie są potrzebne).
Literatura – źródła
Website: https://www.pre-kpages.com/apple-science-experiment/
Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=uIOPC_FWmQM
https://www.youtube.com/watch?v=BacUEOL8Wco
Utlenianie się jabłka – eksperyment
1. Usefulness for STEM education – integrating content of different disciplines
Cross-curricular character of the resource

The range of S-T-E-M subjects included

The presentation of possibilities of including artistic activities (STEAM approach)

2. Expected learning outcomes
Consistency (links) with preschool core curriculum

Communicativeness of description

3. Methodology of teaching
Clarity, communicativeness of instructions for teachers

Meaningful learning – using practical life problems

Original idea

The level of ease in implementing the methodology to preschool age children

The level of ease in preparing necessary ingredients, materials and equipment needed

4. Sustainability
Ecological characteristics of materials/ results

Supporting healthy eating habits

Low ecological footprint

Possibilities of inclusion (respecting cultural diversity and food intolerances)

5. Class management
Using differentiated forms of work – individual, team work etc.

Individual work

Team work

Whole group
6. Time management

Short activity (10-15 minutes)

Medium activity (20-30 minutes)

Long activity (1 hour or more)

Very long activity (1 day or more)
PDF: https://www.printfriendly.com/p/g/GBABKZ